ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 βραδινές συνήθειες που δεν σας επιτρέπουν να χάσετε τα περιττά κιλά

Εάν αγωνίζεστε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος ή να χάσετε αυτά τα τελευταία πέντε κιλά, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στις βραδινές σας συνήθειες. Κάποιες από αυτές μπορεί να έχουν σκοπό να σας χαλαρώσουν, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάνουν εύκολες τις προσπάθειες σας για απώλεια βάρους. Το χειρότερο είναι ότι τα αποτελέσματα δεν γίνονται αντιληπτά από την αρχή, αλλά σχεδόν ένα μήνα μετά. Επομένως, αν υποψιάζεστε ότι αυξάνεται το βάρος σας και δεν είστε σίγουροι γιατί, σκεφτείτε πιθανότατα ο λόγος να οφείλεται σε αυτές και τις ορμόνες σας.

Τρώτε λίγο πριν κοιμηθείτε

Μελέτες δείχνουν ότι το φαγητό, είτε είναι δείπνο είτε σνακ, πριν τον ύπνο, μπορεί να αυξήσει τη θερμιδική πρόσληψη και να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Μια μελέτη του 2017 από το “American Journal of Clinical Nutrition”, το επιβεβαιώνει αναφέροντας ότι το σώμα έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί καλύτερα κατά τις ώρες της ημέρας όταν είναι πιο δραστήριο. Επομένως, δεν μεταβολίζει τα τρόφιμα τόσο αποτελεσματικά τη νύχτα. Οι ειδικοί συνιστούν να τρώτε το τελευταίο σας γεύμα τρεις έως τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο για να αποφύγετε την αύξηση βάρους.

Έχετε άγχος και στρες

Σταματήστε να απαντάτε σε email εργασίας τη νύχτα. Μια μελέτη του 2018 από το “Obesity Reviews”, έδειξε ότι το άγχος, ο κακός ύπνος και η αύξηση βάρους συνδέονται μεταξύ τους. Βρείτε τρόπους αποσυμπίεσης το βράδυ, όπως να περπατήσετε, να πιείτε ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι ή να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο. Η εύρεση τρόπων αντιμετώπισης του στρες μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος σας.

Συναισθηματικό φαγητό

Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν την πλήξη με την πείνα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερφόρτωση θερμίδων αργά το βράδυ. Κρατήστε τον εαυτό σας απασχολημένο με ένα καλό βιβλίο ή συνομιλήστε με έναν φίλο στο τηλέφωνο. Αποφύγετε να πάτε στην κουζίνα για να μην μπείτε σε πειρασμό να φάτε όποιο σνακ βρείτε διαθέσιμο εκείνη τη στιγμή.

Photo by Eneida Nieves from Pexels

Μετατρέπετε το δείπνο στο μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας

Εάν το πρωινό είναι συνήθως το μικρότερο γεύμα της ημέρας και το δείπνο είναι το μεγαλύτερο, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Μια μελέτη του 2013 για την παχυσαρκία, έδειξε ότι ο χρόνος που τρώμε τα γεύματα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας επεξεργάζεται τα τρόφιμα, ακόμη και αν καταναλώνουμε την ίδια ποσότητα θερμίδων όλη την ημέρα. Η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι όσοι τρώνε ένα μεγάλο πρωινό, χάνουν περισσότερο βάρος από εκείνους που καταναλώνουν ένα μεγάλο δείπνο.

Τρώτε ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Ένα αρκετά αλμυρό δείπνο αργά το βράδυ, μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, η οποία δεν βοηθά στην απώλεια κιλών. Επίσης, μελέτες αναφέρουν ότι μία διατροφή με υψηλή ποσότητα νατρίου,μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για παχυσαρκία. Στόχος να τρώτε λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και περισσότερα φυσικά τρόφιμα με λιγότερο αλάτι. Αν πάλι δεν μπορείτε να αντισταθείτε φροντίστε να πίνετε ενδιάμεσα στις μπουκιές σας πολύ νερό.

Κοιμάστε λίγο

Όταν κοιμάστε λίγες ώρες, μπορεί επίσης να επηρεάσει το βάρος σας. Ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και παχυσαρκία. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει η τάση να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες. Η καθιέρωση υγιών συνηθειών ύπνου, είναι ένα σημαντικό συστατικό της διατήρησης του επιθυμητού βάρους.

Τρώτε σνακ μετά το δείπνο

Ανεξάρτητα από το πόσο υγιεινό είναι το δείπνο σας, αν καταναλώνετε μετά από αυτό επιπλέον σνακ τα οποία συνήθως δεν είναι καρότα, η πρόσληψη θερμίδων τη νύχτα αυξάνεται γρήγορα. Προτιμήστε τα ωμά λαχανικά ή απολαύστε ένα μεγαλύτερο πρωινό για να αποφύγετε τις βραδινές λιγούρες.

Πίνετε αλκοόλ 

Σε αντίθεση με ό, τι πιστεύετε, το να απολαύσετε ένα ποτήρι κρασί ή ακόμη χειρότερα ένα κοκτέιλ πριν κοιμηθείτε, δεν σας βοηθά πραγματικά. Το αλκοόλ κυρίως διαταράσσει τον ύπνο και προσθέτει άχρηστες θερμίδες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε κάποια στιγμή να απολαύσετε μία βραδιά, αλλά αν συμβαίνει τακτικά μέσα στην εβδομάδα,  για να χαλαρώσετε, τότε καλό θα ήταν να βρείτε μία άλλη τεχνική.