ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσα γεύματα χρειάζονται τη μέρα για απώλεια βάρους;

Photo by Melissa Walker Horn on Unsplash

Πολλά διατροφικά πλάνα που έχουν σχεδιαστεί για απώλεια βάρους, έχουν διαφορετικές ποσότητες γευμάτων. Εκτός αυτού, έχουν γίνει ορισμένες έρευνες ανά διαστήματα, που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τρία γεύματα τη μέρα χωρίς τα ενδιάμεσα, είναι αρκετά για να χάσει κάποιος κιλά. Άλλες πάλι, υποστηρίζουν ότι χρειάζονται συνολικά πέντε, με τρία κυρίως και δύο σνακ. Μάλιστα η επιτυχία κρίνεται από το πόσο πιστά ακολουθούνται.

Οι οδηγίες και οι συμβουλές, σχετικά με το ποιος είναι ο “χρυσός” αριθμός, είναι πολύ περισσότερες από τις δύο παραπάνω. Όπου υπάρχουν όμως τόσες γνώμες, κάπου χάνεται και η αλήθεια, αφού καταλήγουμε πάλι με το μόνιμο ερώτημα, του πόσες φορές πρέπει να τρώμε τη μέρα για να έχουμε απώλεια κιλών.

Η ασάφεια αυτή, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης για τους διαιτολόγους, οι οποίοι άσχετα με το ποια τακτική προτείνουν, κατέληξαν στα εξής κοινά συμπεράσματα:

Η κατανάλωση φαγητού την κατάλληλη στιγμή, είναι το κλειδί για την απώλεια βάρους. Οι επιστήμονες, λόγω του διχασμού τους σε αυτό το θέμα, συμφωνούν ότι για να αποφασίσετε το ιδανικό πρόγραμμα γεύματος, πρέπει πρώτα να μάθετε περισσότερα για το σώμα σας.

Photo by Sara Dubler on Unsplash

Η απώλεια βάρους δεν είναι μια απλή διαδικασία που λειτουργεί σε όλους το ίδιο. Παρόλο που φαίνεται να υπάρχει συναίνεση για το γεγονός ότι η διατροφή είναι ύψιστης σημασίας όσον αφορά την απώλεια βάρους, εξακολουθούν να υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το ποια διατροφή ή σχέδιο διατροφής λειτουργεί καλύτερα.

Έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες και έρευνες σχετικά με το ποια γεύματα λειτουργούν καλύτερα για την απώλεια βάρους, καθώς και για τη συνολική βελτίωση της υγείας. Ορισμένα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο διαχωρισμός των γευμάτων σε μικρότερα, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και επίσης να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης.

Ωστόσο, η λογική κατανάλωση περισσότερων γευμάτων, σημαίνει ότι όσο περισσότερες θερμίδες καίγονται, αυξάνουν την ανάγκη για σωματική άσκηση.

Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση τριών γευμάτων την ημέρα (χωρίς σνακ), σημαίνει κατανάλωση λιγότερων θερμίδων. Το αρνητικό σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι αφήνει το σώμα σας με χαμηλότερο επίπεδο ενέργειας και το καθιστά ευαίσθητο σε μία ξαφνική πτώση του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, η απώλεια των σνακ από τη διατροφή, προκαλεί έντονη αίσθηση της πείνας.

Εάν συνήθως έχετε μεγάλη όρεξη και δυσκολεύεστε να μετριάσετε το μέγεθος της μερίδας σας, τότε είναι καλύτερα να καταναλώνετε τρία γεύματα την ημέρα. Αν πάλι μπορείτε να έχετε τον έλεγχο των γευμάτων σας, μπορείτε να τα “σπάσετε” σε μικρότερα και περισσότερα.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε εδώ, είναι ο αριθμός των θερμίδων. Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε μόνο υγιεινές θερμίδες και φροντίστε να τις μετράτε, ώστε να γνωρίζετε πόσες πρέπει να κάψετε με τη σωματική άσκηση

Συμπερασματικά,  δεν υπάρχει κάποιος σίγουρος κανόνας σχετικά με το ποιο μοτίβο γεύματος ταιριάζει καλύτερα στην απώλεια βάρους. Είναι όλα σχετικά και εξαρτάται από τις ανάγκες του σώματός σας, τον τύπο, τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές σας συνήθειες.