ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς ένα καλό πρωινό διπλασιάζει τις θερμίδες που καίτε μέσα στη μέρα

Φωτογραφία από τον χρήστη Daria Shevtsova στο Pexels

Ένα θρεπτικό και ισορροπημένο πρωινό, δεν σας παρέχει απλά ενέργεια, αλλά βοηθά στην ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου, βελτιώνοντας τη μνήμη και τα επίπεδα συγκέντρωσης.

Σύμφωνα με νέα έρευνα από την Ενδοκρινολογική Εταιρεία, συντελεί στο να κάψετε ακόμα και διπλάσιες θερμίδες, μέχρι το τέλος της ημέρας. Δείτε παρακάτω γιατί η προτεραιότητα του πρωινού, μπορεί να είναι το κλειδί για την απώλεια βάρους:

Ο μεταβολισμός είναι πιο ενεργός 

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο “The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”, εξέτασε τα αποτελέσματα όσων κατανάλωναν πρωινό υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και δείπνο με λίγες θερμίδες και το αντίστροφο, για να δει πότε ήταν οι μεταβολισμοί πιο δραστήριοι. Το γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες αντιπροσώπευε το 69% των ημερήσιων αναγκών σε θερμίδες, ενώ το γεύμα με χαμηλές θερμίδες αντιπροσώπευε μόλις το 11%.

Οι ερευνητές, παρακολούθησαν την επίδραση στους μεταβολισμούς των συμμετεχόντων, καταγράφοντας θερμογένεση που προκαλείται από τη διατροφή (DIT),δηλαδή την ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται το σώμα για να επεξεργαστεί ένα γεύμα. Επιπλέον αφορά τη συνολική αίσθηση πείνας, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την επιθυμία για γλυκά. Το ιδανικό ισορροπημένο πρωινό, περιέχει πηγή πρωτεϊνών, σύνθετους υδατάνθρακες και υγιή λιπαρά.

Η μελέτη των τριών ημερών σε 16 ενήλικες, αποκάλυψε ότι το DIT τους ήταν 2,5 φορές υψηλότερο μετά από ένα πρωινό με υψηλές θερμίδες, σε σχέση με ένα αντίστοιχο δείπνο, που σημαίνει ότι οι μεταβολισμοί τους ήταν υπερδιπλάσιοι το πρωί.

Το DIT, είναι σαφώς υψηλότερο στο ξεκίνημα της μέρας από ό,τι το βράδυ, ανεξάρτητα από την ποσότητα θερμίδων που καταναλώνετε», έγραψαν οι ερευνητές της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας. Συνεπώς, ένα καλό πρωινό πρέπει να προτιμάται σε σύγκριση με τα άλλα μεγάλα γεύματα, ώστε να αποφευχθεί η παχυσαρκία και οι υψηλές αιχμές γλυκόζης στο αίμα.

Φωτογραφία από τον χρήστη alleksana στο Pexels

Η παράλειψη του πρωινού αποσταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας έντονη την αίσθηση της πείνας, με αποτέλεσμα να μας ανοίγει η όρεξη.

Η πείνα με τη σειρά της, μπορεί να οδηγήσει σε πτώση του σακχάρου στο αίμα με συνέπεια να νιώθουμε ζάλη και ευερεθιστότητα. Γι’ αυτό και όταν συνδυάζετε όλες τις κατηγορίες συστατικών θα βοηθήσει στο να κρατήσετε σταθερά τα επίπεδα του.

Οι πρωτεΐνες και τα υγιή λίπη βοηθούν στην επιβράδυνση της απελευθέρωσης των σακχάρων στην κυκλοφορία του αίματος. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την απελευθέρωση λιγότερης ινσουλίνης, της ορμόνης που βοηθά στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Επομένως, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παραμένουν σταθερά όλο το πρωί, πράγμα που σημαίνει ότι θα αισθάνεστε μεγάλο κορεσμό για πολύ περισσότερη ώρα, σε σχέση με το αν επιλέγατε να παρακάμψετε το πρωινό σας γεύμα.

Θυμηθείτε, ένα μεγάλο πρωινό δεν σημαίνει ένα ανθυγιεινό πρωινό. Στοχεύστε σε έναν συνδυασμό πρωτεϊνών , σύνθετων υδατανθράκων και υγιών λιπαρών, μαζί με μια μερίδα φρούτων ή λαχανικών. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν: αυγά σε τοστ σίκαλης με σπανάκι, φυστικοβούτυρο και μπανάνα σε τοστ σίκαλης, γιαούρτι με μέλι ή κουάκερ με μούρα και σπόρους.