ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σε τι διαφέρει η καφεΐνη μεταξύ του καφέ και του τσαγιού

Δύο δημοφιλή ποτά που την περιέχουν είναι το τσάι και ο καφές, αλλά το περιεχόμενο της ποικίλλει ανάλογα με την προέλευση και τον τύπο της.

Ενώ η κατανάλωση καφεΐνης έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία, όταν γίνεται υπερβολική, μπορεί να εγείρει διαφορετικά προβλήματα υγείας. Η μέτρια κατανάλωση όμως, αυξάνει τη διάθεση, την εγρήγορση και την εστίαση και βελτιώνει την αθλητική απόδοση. Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει άγχος, ανησυχία, προβλήματα ύπνου κ.λπ.

Δείτε παρακάτω όλα όσα είναι καλό να γνωρίζετε για την περιεκτικότητα σε καφεΐνη του τσαγιού και του καφέ.

Ποσοστό καφεΐνης σε τσάι και καφέ

Τα φύλλα τσαγιού έχουν 3,5% καφεΐνη και οι κόκκοι καφέ έχουν 1,1-2,2% καφεΐνη. Ωστόσο, η διαδικασία παρασκευής καφέ, χρειάζεται ζεστό νερό που εξάγει τη μέγιστη περιεκτικότητα της από αυτούςΓι ‘αυτό η πρόσληψη καφεΐνης είναι υψηλότερη στον καφέ από ό,τι στο τσάι.

Photo by Adrianna Calvo from Pexels

Ποικιλίες και προετοιμασία τσαγιού

Τα φύλλα μαύρου, πράσινου και λευκού τσαγιού, λαμβάνονται από το ίδιο φυτό Camellia sinensis, αλλά είναι διαφορετικά όσον αφορά τη συγκομιδή και το επίπεδο οξείδωσης. Τα φύλλα μαύρου τσαγιού οξειδώνονται και έχουν μια έντονη και τολμηρή γεύση, σε αντίθεση με τα φύλλα του λευκού και του πράσινου τσαγιού που δεν οξειδώνονται.

Το μαύρο τσάι περιέχει 47 mg καφεΐνης, ενώ το πράσινο τσάι έχει 20-45 mg και το λευκό τσάι έχει 6-60 mg καφεΐνη ανά φλιτζάνι. Από την άλλη πλευρά, το πράσινο τσάι matcha είναι ένα ποτό με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Η παρασκευή τσαγιού επηρεάζει τη πρόσληψη της. Όσο περισσότερη ώρα εγχέονται τα φύλλα σε ζεστό νερό, τόσο περισσότερο τείνει να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

Ποικιλίες καφέ και προετοιμασία

Κατά μέσο όρο, 225 γραμμάρια καφέ περιέχουν περίπου 95 mg καφεΐνης. Γενικά, ο καφές από πολύ ψημένους κόκκους θεωρείται ότι έχει περισσότερη καφεΐνη από τον καφέ από λιγότερο ψημένους κόκκους. Παρόλα αυτά, η καφεΐνη δεν επηρεάζεται από το ψήσιμο. Από την άλλη πλευρά, ο εσπρέσο έχει περισσότερη περιεκτικότητα. Το καυτό νερό εξάγει πιο πολύ καφεΐνη από τους κόκκους καφέ.

Διαβάστε επίσης:

Τι να κόψετε και τι να αυξήσετε στη διατροφή σας για να προλάβετε τη γήρανση του δέρματος

Λεμόνι: Το ισχυρό φάρμακο της φύσης

Μανταρίνια: Οι λόγοι που αξίζουν μια σημαντική θέση στη διατροφή μας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση