ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 5 τρόφιμα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σίδηρο σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Photo by Joseph Gonzalez on Unsplash

Ο σίδηρος είναι ένα κρίσιμο θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη του σώματος, καθώς και για τη γενική ευημερία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), “Ο σίδηρος είναι ένα βασικό στοιχείο με σημαντικές λειτουργίες όπως μεταφορά οξυγόνου, σύνθεση DNA και μεταβολισμός των μυών.” Η παρουσία σιδήρου στο σώμα μας είναι κρίσιμη, ειδικά σε μικρά παιδιά και έγκυες γυναίκες. Η έλλειψη σιδήρου οδηγεί σε αναιμία, η οποία είναι μια κατάσταση που βρίσκεται περίπου στο 33% των μη εγκύων γυναικών, στο 40% των εγκύων γυναικών και στο 42% των παιδιών παγκοσμίως σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού.

Ένας από τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης που έθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) που θα επιτευχθούν έως το έτος 2030 είναι η επίτευξη του “Zero Hunger”. Αυτό περιλαμβάνει τον τερματισμό όλων των μορφών υποσιτισμού σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, ο στόχος εργάζεται για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων έως το έτος 2025.

Ο Δρ Francesco Branca, Διευθυντής του “Τμήματος Διατροφής και Ασφάλειας των Τροφίμων” του ΠΟΥ συμφωνεί ότι η μείωση της αναιμίας, είναι ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη του στόχου του ΟΗΕ”.

Ο ΠΟΥ έχει παρουσιάσει μια σειρά από διατροφικές συμβουλές και συστάσεις για την καταπολέμηση του παγκόσμιου προβλήματος της έλλειψης σιδήρου. Εδώ είναι το tweet που μοιράστηκε ο οργανισμός υγείας:

Η ανεπάρκεια σιδήρου, μπορεί εύκολα να αποφευχθεί σύμφωνα με τον ΠΟΥ με την απλή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο.

Εδώ είναι τα 5 τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο που προτείνει:

1. Κρέατα

Υπάρχουν πολλά κρέατα που είναι πλούσια σε σίδηρο, όπως πουλερικά ή ψάρια. Ο σολομός και ο τόνος είναι δύο συγκεκριμένα που θεωρούνται πλούσια σε σίδηρο.

2. Αυγά

Τα αυγά είναι φυσικά συσκευασμένα με πολλά βασικά συστατικά, όπως σίδηρο, βιταμίνες και πρωτεΐνες. Μια μερίδα 100 γραμμάρια αυγών περιέχει έως και 1,2 mg σιδήρου.

3. Όσπρια (όπως φασόλια, φακές και ρεβίθια)

Για τους χορτοφάγους, η πιο σημαντική πηγή σιδήρου είναι οι φακές. Είτε είχε τη μορφή σαλάτας είτε σούπας, ένα μόνο φλιτζάνι φακές μπορεί να περιέχει περίπου 6,6 χιλιοστόγραμμα σιδήρου .

4. Σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Το σπανάκι είναι ευρέως γνωστό ότι είναι η καλύτερη πηγή σιδήρου , με 2,7 mg σιδήρου σε κάθε 100 γραμμάρια. Υπάρχουν πολλά άλλα πράσινα φυλλώδη που λέγεται ότι είναι πλούσια σε σίδηρο, όπως το λάχανο.

5. Ξηροί καρποί και σπόροι

Εκτός από ένα νόστιμο και χορταστικό σνακ, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, βοηθούν στη διατήρηση του σιδήρου στον οργανισμό. 100 γραμμάρια μικτών ξηρών καρπών που ψήνονται ελαφρά σε λάδι με αλάτι μπορούν να περιέχουν έως και 2,6 mg σιδήρου.

Εκτός από την κατανάλωση αυτών των τροφών, υπάρχουν μερικές άλλες συμβουλές και προτάσεις διατροφής. Τα εσπεριδοειδή αποτελούν επίσης αναπόσπαστο μέρος στην πρόληψη της έλλειψης σιδήρου. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C σε αυτά τα φρούτα βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει τον σίδηρο. Επιπλέον, λέγεται επίσης ότι ο καφές και το τσάι δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με τα γεύματα, διότι περιέχουν στοιχεία που μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση του. Είναι καλύτερα να περιμένετε 2 ώρες μετά το γεύμα για να καταναλώσετε το αγαπημένο σας ρόφημα.