ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα δύο θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη μνήμη και τη γνωστικότητα

διατροφή
Photo by Toni Koraza on Unsplash

Καθώς το σώμα μεγαλώνει με το χρόνο, την ίδια “φθορά” παθαίνει και ο εγκέφαλος. Άλλωστε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό που τρώμε έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου μας. Ορισμένες ομάδες τροφίμων όμως, αξίζουν να τις καταναλώνετε πιο συχνά, αν επιθυμείτε να υποστηρίξετε περισσότερο τη μνήμη και τη γνωστική σας λειτουργία.

Δείτε παρακάτω ποιες είναι αυτές και σε ποια τρόφιμα περιέχονται:

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Πρόκειται για πολυακόρεστα λίπη, τα οποία είναι πλούσια σε εικοσαπεντανοϊκό οξύ και δοκοσαεξανοϊκό οξύ, που ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία και διασφαλίζουν τη ρευστότητα των κυτταρικών μεμβρανών σε όλο το σώμα.

Υποστηρίζουν συγκεκριμένα τη μνήμη διατηρώντας τον όγκο του εγκεφάλου στον ιππόκαμπο καθώς μεγαλώνουμε με τα χρόνια.

Οι μεγάλες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων περιλαμβάνουν: ψάρια, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, σπόρους chia και λιναρόσπορους.

Πολυφαινόλες. Αυτά τα φυτικά αντιοξειδωτικά διατροφής, συγκεντρώνονται σε υψηλό βαθμό στα μούρα και έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν τη γνωστική μείωση. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που έτρωγαν συχνά βατόμουρα και φράουλες, σημείωσαν το χαμηλότερο ποσοστό γνωστικής μείωσης σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν άλλου είδους τροφές.

Οι πολυφαινόλες, είναι επίσης εξαιρετικές για την υγεία της καρδιάς. Επομένως, είναι πολύ καλή ιδέα να καταναλώνετε καθημερινά ως σνακ τα μούρα. Τώρα που ξεκινά η εποχή της φράουλας, είναι ευκαιρία να ενισχύσετε τη γνωστική σας υγεία, αλλά και την άμυνα του οργανισμού με φράουλες, καθώς εκτός από πολυφαινόλες περιέχουν μεγάλη ποσότητα σε βιταμίνη C.

Η διατροφή, έχει άμεση σχέση με την υγεία, Μπορεί να την επηρεάσει είτε θετικά είτε αρνητικά, ανάλογα με τα τρόφιμα που επιλέγουμε για τα γεύματα μας. Επομένως, για όσους ανησυχείτε για τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία, ήρθε η στιγμή να προστατεύσετε τον εγκέφαλό σας, και τη γενική σας υγεία, φροντίζοντας να καταναλώνετε άφθονα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πολυφαινόλες σε καθημερινή βάση.

Διαβάστε επίσης:

Τι να κόψετε και τι να αυξήσετε στη διατροφή σας για να προλάβετε τη γήρανση του δέρματος

Λεμόνι: Το ισχυρό φάρμακο της φύσης

Μανταρίνια: Οι λόγοι που αξίζουν μια σημαντική θέση στη διατροφή μας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση