ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Tι καλό θα συμβεί στο σώμα αν τρώτε σκόρδο καθημερινά

Photo by Tijana Drndarski on Unsplash

Το σκόρδο είναι όντως ένα superfood αφού τα οφέλη του εκτός του ότι είναι πολλά, δεν αργούν να γίνουν γρήγορα αντιληπτά. Βέβαια η έντονη γεύση και μυρωδιά του, είναι ο λόγος που πολλοί το αποφεύγουν. Όμως υπάρχουν τρόποι να το εντάξετε στην μαγειρική ώστε να μην το αντιλαμβάνεστε τόσο έντονα (π.χ πολτοποιημένο σε σάλτσες), ή να βρείτε το όριο της έντασης, που δεν σας ενοχλεί. Τα οφέλη που έχετε να κερδίσετε αξίζουν πολύ περισσότερο. Οι ευεργετικές ιδιότητες αυτού του τρόφιμου δεν περιορίζονται μόνο στην προστασία από το κρύωμα, αλλά προσφέρουν πολλά περισσότερα.

Δείτε τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε καθημερινά σκόρδο

1. Το ανοσοποιητικό σύστημα δυναμώνει

Το γεγονός ότι το σκόρδο μας προστατεύει από διάφορους ιούς και κρυολογήματα είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Οι επιστήμονες όμως επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά ότι κάποιος πρέπει να καταναλώνει τακτικά σκόρδο για να μην αρρωσταίνει το χειμώνα. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει μια δέσμη βιταμινών, ωφέλιμων ελαίων και αμινοξέων. Επιπλέον, έχει αλικίνη – μια οργανική ένωση που σκοτώνει βακτήρια και μύκητες. Όπως καταλαβαίνουμε, το σκόρδο είναι απαραίτητο, ειδικά τώρα με την κρίση της πανδημίας, που το μόνο μέτρο προφύλαξης, είναι η πρόληψη.

Μια σημαντική σημείωση: Το σκόρδο πρέπει να είναι φρέσκο ​​για να σας προστατεύει από ασθένειες. Η αλικίνη σχηματίζεται μόνο από τη μηχανική καταστροφή των φυτικών κυττάρων που συμβαίνει όταν κόβεται ή πιέζεται. Όταν καταστρέφεται η ακεραιότητα ενός γαρίφαλου, τα συστατικά του αναμιγνύονται και σχηματίζουν μια αντιμικροβιακή ένωση, ενώ η θέρμανση σκοτώνει σχεδόν όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του σκόρδου.

2. Γίνεστε πιο ελκυστικοί

Το σκόρδο κάνει τους άντρες πιο ελκυστικούς. Ωστόσο, θεωρούμε πάντα ότι η μυρωδιά του σκόρδου αποθαρρύνει κάθε επιθυμία επικοινωνίας. Αλλά πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι αυτό είναι λάθος. Ο μόνος περιορισμός είναι, ότι ένας άντρας πρέπει να τρώει 2 σκελίδες σκόρδο, 12 ώρες πριν από το ραντεβού για να μην έχει πρόβλημα με την αναπνοή.

Αποδεικνύεται, οι γυναίκες ελκύονται από τη μυρωδιά του σώματος ενός άνδρα που έχει φάει σκόρδο. Ωστόσο, είναι δύσκολο για τους επιστήμονες να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο. Ίσως ο λόγος να οφείλεται στις αντιμικροβιακές του ιδιότητες, οι οποίες κάνουν τη μυρωδιά του ιδρώτα να μην είναι τόσο έντονη.

3. Σταθεροποιείται η αρτηριακή πίεση

Προσθέστε σκόρδο στη διατροφή σας εάν πάσχετε από υψηλή αρτηριακή πίεση, διότι διευρύνει τα αγγεία και τη μειώνει. Για να θεραπεύσετε την υπέρταση, πρέπει να τρώτε 4 σκελίδες σκόρδο καθημερινά. Επιπλέον, το σκόρδο μειώνει το επίπεδο της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα κατά 10-15%. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, μειώνεται σχεδόν κατά το ήμισυ.

Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως η μόνη θεραπεία. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε σκόρδο ή συμπληρώματα διατροφής.

4. Η μνήμη σας θα βελτιωθεί.

Σύμφωνα με μια θεωρία , το ανθρώπινο σώμα και ο εγκέφαλος, γερνούν λόγω μιας χημικής αντίδρασης οξείδωσης. Το δέρμα ωριμάζει και ο εγκέφαλος σταματά να είναι τόσο αιχμηρός όσο παλιά. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν την υπερβολική οξείδωση και μας βοηθούν στη διατήρηση της νεότητας.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες πωλούν αντιοξειδωτικά συμπληρώματα όμως δεν είναι πάντα χρήσιμα. Το απλό σκόρδο περιέχει πολλά συστατικά, που εμποδίζουν τη γήρανση του εγκεφάλου. Οι ηλικιωμένοι που το καταναλώνουν, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Αλτσχάιμερ, ενώ οι νεότεροι μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη τους και να αυξήσουν την παραγωγικότητα του εγκεφάλου. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να τρώτε σκόρδο σε τακτική βάση.

5. Η αντοχή σας θα αυξηθεί

Το σκόρδο κάνει την καρδιά και τους μύες να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Εάν ασχολείστε με σπορ, τότε η κατανάλωση αυτού του προϊόντος θα βελτιώσει τις επιδώσεις σας. Στην Αρχαία Ελλάδα, οι Ολυμπιακοί αθλητές τρέφονταν με σκόρδο, κάτι που τους έκανε να τρέχουν καλύτερα από τους ανταγωνιστές τους. Επιπλέον, αυτό το τρόφιμο ήταν χρήσιμο και για άτομα που δεν συνδέονται με αθλήματα, διότι μείωσε την κούραση, αύξησε την παραγωγικότητα και βοήθησε τους ανθρώπους να επιβιώνουν από το κρύο.

Photo by Tijana Drndarski on Unsplash

6. Βελτιώνονται τα μαλλιά και το δέρμα

Μαλλιά: Το σκόρδο προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών και βοηθά στην πυκνότητα της τρίχας. Μπορεί να θεραπεύσει ακόμη και την τοπική αλωπεκία. Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, πρέπει να το εφαρμόσετε στο τριχωτό της κεφαλής σαν μάσκα. Η μυρωδιά θα φύγει μετά, με το λούσιμο με το σαμπουάν και το conditioner.
Δέρμα: Οι ινοβλάστες (τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την ανανέωση του δέρματος), έχουν θετική αντίδραση στο σκόρδο. 2 σκελίδες που τρώγονται καθημερινά είναι αρκετές για να αναπτύξουν την παραγωγή φυσικού κολλαγόνου και ελαστίνης.
Προστασία από τον ήλιο: Τα συστατικά που περιέχει το σκόρδο προστατεύουν από τη φωτογήρανση. Οι ακτίνες του ήλιου δεν θα στεγνώσουν το δέρμα εάν καταναλώνετε περισσότερο σκόρδο.

7.Ιδανικό για πονόδοντο

Λόγω των αντιβακτηριακών και αντιμυκητιακών ιδιοτήτων του, το σκόρδο είναι καλό για την κοιλότητα του στόματος. Σκοτώνει επιβλαβή μικρόβια και θεραπεύει φλεγμονή των ούλων. Επιπλέον, αυτό το χρήσιμο προϊόν μειώνει τον κίνδυνο κοιλοτήτων. Επομένως, εάν αρχίζετε να τρώτε τακτικά το σκόρδο, δεν θα χρειαστεί να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τόσο συχνά.

8. Προάγει την απώλεια βάρους

Μπορεί να είναι χρήσιμο για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος και εδώ εξηγείται το γιατί:

Ως αποτέλεσμα πολύπλοκων χημικών αντιδράσεων, το αχοένιο, η χημική ένωση που βρίσκεται στο σκόρδο,  ενεργοποιεί ειδικές ζυμώσεις στο αίμα και καταστρέφει τις λιπαρές εναποθέσεις. Επομένως, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το φάρμακο κατά του λίπους να κατασκευαστεί σύντομα από το σκόρδο.

Εμποδίζει την αύξηση βάρους ειδικά σε μια ακατάλληλη και μη- ισορροπημένη διατροφή. Καίει τις υπερβολικές θερμίδες που εισέρχονται στο σώμα. Φυσικά, αυτό μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν τρώτε αρκετό σκόρδο.

Αντενδείξεις

Ωστόσο, ακόμη και αυτό το super food έχει τις αντενδείξεις του. Σε ορισμένες περιπτώσεις το σκόρδο μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνο:

– Οι γιατροί δεν συνιστούν να τρώτε πολύ σκόρδο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

– Τα παιδιά κάτω των 7 ετών πρέπει επίσης να το καταναλώνουν σε μέτριες ποσότητες.

– Δεν πρέπει να τρώτε σκόρδο 2 εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση επειδή το σκόρδο αραιώνει το αίμα και μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία.

– Όταν φτάσει στο δέρμα, το σκόρδο και τα προϊόντα με βάση το σκόρδο, μπορούν να προκαλέσουν κάψιμο. Επομένως, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν το χρησιμοποιήσετε.

– Το σκόρδο είναι ένα δηλητήριο για τα ζώα, ειδικά για γάτες και σκύλους ιαπωνικής προέλευσης (Akita και Shiba Inu).

Οι γιατροί λένε ότι ένα υγιές άτομο μπορεί να καταναλώνει έως και 4 σκελίδες σκόρδο την ημέρα και να αισθάνεται υπέροχα.