ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι πρέπει να ξέρετε για το τσάι matcha

Photo by Sarah Gualtieri on Unsplash

Tο matcha, είναι ένα πράσινο τσάι, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές, καταφέρνοντας να κερδίσει ακόμα και αρκετούς λάτρεις του καφέ. Η αλήθεια είναι ότι έχει αρκετά οφέλη για την υγεία.

Το Matcha είναι μια ειδική μορφή πράσινου τσαγιού

Αυτό που σημαίνει στην κυριολεξία, είναι «τσάι σε σκόνη». Όταν πίνετε παραδοσιακό πράσινο τσάι, τα συστατικά από τα φύλλα εγχύονται στο ζεστό νερό και μετά απορρίπτονται. Με το matcha, πίνετε τα πραγματικά φύλλα, τα οποία έχουν γίνει σκόνη σε ένα διάλυμα. Ως συνήθως, ρίχνετε ένα κουτάλι του γλυκού matcha, με ένα τρίτο φλιτζάνι ζεστό νερό και το χτυπάτε μέχρι να κάνει αφρό για να διαλυθεί.

Το Matcha προσφέρει οφέλη για την υγεία

Επειδή το matcha είναι κατασκευασμένο από τσάι υψηλής ποιότητας και απορροφούνται ολόκληρα φύλλα, είναι μια πιο ισχυρή πηγή θρεπτικών συστατικών. Πεδριέχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες, τα οποία συνδέονται με την προστασία από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο, καθώς και την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την αντιγήρανση.

Photo by Sarah Gualtieri on Unsplash

Περιέχει καφεΐνη

Επειδή καταναλώνετε ολόκληρα τα φύλλα μπορεί να πάρετε τρεις φορές περισσότερη καφεΐνη από ένα απλό φλιτζάνι τσάι. Οι λάτρεις του λένε ότι, σε σύγκριση με την καφεΐνη από τον καφέ, το matcha δημιουργεί χαλαρότητα, λόγω μιας φυσικής ουσίας που ονομάζεται l-theanine χωρίς να προκαλεί υπνηλία.

Η σχέση με τον διαλογισμό

Η προετοιμασία του matcha, είναι το επίκεντρο των ιαπωνικών τελετών τσαγιού, και έχει από καιρό συσχετιστεί με τον διαλογισμό. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την κορτιζόλη, την ορμόνη άγχους που είναι γνωστό ότι ανοίγει την όρεξη και αυξάνει το λίπος της κοιλιάς και την ενισχύει την αυτοεκτίμηση και τη συμπόνια.

Προσοχή στη μόλυνση από τον μόλυβδο

Ακόμα και τα βιολογικά πράσινα τσάι, έχουν αποδειχθεί ότι περιέχουν μόλυβδο, ο οποίος απορροφάται από το φυτό όταν βρίσκεται στο περιβάλλον, ιδίως το τσάι που καλλιεργείται στην Κίνα. Με το matcha, αφού καταναλώνεται ολόκληρο το φύλλο, θα καταναλώνετε και περισσότερο μόλυβδο.  Επομένως οι ειδικοί συνιστούν να μην πίνετε πάνω από ένα φλιτζάνι την ημέρα και να μην το σερβίρετε σε παιδιά.

Το matcha μπορεί να ενσωματωθεί στα γεύματα
Μπορεί να αποτελέσει συστατικό τόσο για γλυκά όσο και για αλμυρά πιάτα. Με μία αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα βρείτε τα πάντα, από muffins matcha, brownies και πουτίγκες, μέχρι σούπα matcha, τηγανητά και ακόμη και matcha guacamole! Μην ξεχνάτε όμμως να το απολαμβάνετε πάντα με μέτρο.