ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το αρνίσιο κρέας δεν είναι τόσο ανθυγιεινό όσο πιστεύουμε

Photo by Rumman Amin on Unsplash

Το αρνί είναι ένα νόστιμο κόκκινο κρέας, που τιμά η ελληνική κουζίνα κάθε Πάσχα. Αν και συνδέεται άμεσα με τη χοληστερίνη, έχει ορισμένα θρεπτικά στοιχεία που είναι αδύνατον να παραλειφθούν. Ο τρόπος για να το απολαμβάνουμε χωρίς να μας βλάπτει, είναι να το κάνουμε με μέτρο και με σωστό μαγείρεμα. Δηλαδή, αρκεί να επιλέξετε το κατάλληλο κομμάτι και να το προετοιμάσετε με υγιή τρόπο.

Θρεπτική αξία

Ένα κομμάτι μαγειρεμένου αρνιού, παρέχει περίπου 25 γραμμάρια πρωτεΐνης, καθώς και καλές ποσότητες καλίου και βιταμίνης Β-12. Είναι επίσης μια καλή πηγή σιδήρου, μαγνησίου, σεληνίου και ωμέγα-3 οξέων.

Παρά τα θετικά του, δεν παύει να αποτελεί πηγή κορεσμένου λίπους. Το μαγειρεμένο αρνί, παράγει σχεδόν ίσες ποσότητες μονοακόρεστων λιπών και κορεσμένων λιπών. Τα μονοακόρεστα λιπαρά, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης, σε αντίθεση με τα κορεσμένα, που την αυξάνουν.

Τι σημαίνει αυτό για τη διατροφή σας; Μην τρώτε αρνί κάθε μέρα και επιλέξτε άπαχα κομμάτια όταν είναι δυνατόν. Η σωστή προετοιμασία άπαχων τεμαχίων αρνιού και η κατανάλωσή τους με μέτρο, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής και υγιών επιπέδων χοληστερόλης.

Ο παράγοντας χοληστερόλης

Η χοληστερόλη παράγεται στο συκώτι και βρίσκεται στα κύτταρα. Βοηθά στην πέψη, την παραγωγή ορμονών και βιταμίνης D. Η υψηλή πρόσληψη trans και κορεσμένων λιπών, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της.

Η LDL είναι γνωστή ως «κακή» χοληστερόλη. Υψηλά επίπεδα μπορεί να συσσωρευτούν στις αρτηρίες του σώματος και να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η HDL αναφέρεται ως το «καλό» είδος χοληστερόλης. Παίρνει τη χοληστερόλη από άλλα μέρη του σώματός πίσω στο συκώτι, το οποίο με τη σειρά του βοηθά στη διαχείριση της ή την αφαιρεί από τον οργανισμό.

Αν και είναι πιο σημαντικό να επικεντρωθούμε στον συνολικό κίνδυνο, είναι χρήσιμο να έχουμε κάποιες οδηγίες για τη χοληστερόλη. Σύμφωνα με την American Heart Association (AHA) , το βέλτιστο επίπεδο LDL στο σώμα είναι μικρότερο από 100 χιλιοστόγραμμα ανά δεκαδικό (mg / dL). Ένα επίπεδο από 130 έως 159 mg / dL θεωρείται οριακά υψηλό.

Το αρνί μπορεί να έχει κορεσμένο λίπος, αλλά επιλέγοντας ένα πιο άπαχο κομμάτι, σημαίνει ότι παίρνετε λιγότερα από αυτό. Ψάξτε για φιλέτο, μπριζόλα ή πόδια.

Ο τρόπος προετοιμασίας του κρέατος μπορεί επίσης να το κάνει μια πιο υγιεινή επιλογή. Πριν το μαγείρεμα, κόψτε όσο το δυνατόν περισσότερο λίπος. Μην τηγανίζετε το κρέας, αλλά προτιμήστε να το ψήσετε στη σχάρα.

Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες θα απολαμβάνετε χωρίς τύψεις το αρνίσιο κρέας, ως μέρος μιας δίαιτας συνειδητής για την υγεία.