ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το κλειδί της μακροζωίας: Νέα μελέτη έδειξε ποιος είναι ο σωστός συνδυασμός τροφίμων για να την κατακτήσουμε

λαχανικά
Photo by Anh Nguyen on Unsplash

Η κατανάλωση του σωστού συνδυασμού φρούτων και λαχανικών μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από την American Heath Association και διεξήχθη από ερευνητές στο Harvard TH Chan School of Public Health.

Το μεγάλο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει, είναι ότι η κατανάλωση δύο μερίδων φρούτων και τριών μερίδων λαχανικών, σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Επίσης τόνισε ότι η κατανάλωση περισσότερων από αυτά δεν σχετίζεται με πρόσθετα οφέλη.

«Αυτό το ποσό πιθανότατα προσφέρει το μεγαλύτερο όφελος στην πρόληψη σοβαρών χρόνιων παθήσεων και είναι μια σχετικά εφικτή πρόσληψη για το ευρύ κοινό», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ντονγκ Γουάνκγ, MD, Sc.D., επιδημιολόγος, διατροφολόγος και μέλος της Ιατρικής Σχολής του Harvard Medical School και του Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη.

Σύμφωνα με τον Γουανκ όμως, δεν ήταν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά ίσα σε θρεπτική αξία.

Ενώ τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο και το μαρούλι, καθώς και τα λαχανικά πλούσια σε βήτα καροτένιο και εσπεριδοειδή και μούρα έδειξαν οφέλη, τα αμυλώδη λαχανικά, όπως τα μπιζέλια, το καλαμπόκι, οι πατάτες και οι χυμοί φρούτων, δεν συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο ή χρόνιες ασθένειες.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, ο Γουανγκ και οι συνάδελφοί του παρακολούθησαν περισσότερους από 100.000 ενήλικες, γυναίκες και άνδρες από το 1984 έως το 2014.

Χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα είχαν κατά 13% λιγότερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μόλις δύο μερίδες την ημέρα. Επιπλέον, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από σχεδόν 2 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως.

Η American Heart Association προτείνει μέχρι στιγμής, τέσσερις μερίδες φρούτων την ημέρα και πέντε μερίδες λαχανικών, ενώ η USDA Food Guide Pyramid συνιστά δύο έως τέσσερις μερίδες φρούτων και τρεις έως πέντε μερίδες λαχανικών την ημέρα.

Διαβάστε επίσης:

Τι να κόψετε και τι να αυξήσετε στη διατροφή σας για να προλάβετε τη γήρανση του δέρματος

Λεμόνι: Το ισχυρό φάρμακο της φύσης

Μανταρίνια: Οι λόγοι που αξίζουν μια σημαντική θέση στη διατροφή μας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση