ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το νούμερο ένα σνακ για την υγεία της καρδιάς

Photo by Brooke Lark on Unsplash

Αν επιθυμείτε να ακολουθήσετε μία διατροφή που δρα ενισχυτικά για την υγεία της καρδιάς, τότε καλό είναι να γνωρίζετε ποιο είναι το πιο κατάλληλο σνακ, που μπορείτε να καταναλώσετε ανά πάσα ώρα και στιγμή, σε όποιο μέρος και αν βρίσκεστε.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη στο «American Journal of clinical Nutrition», τα αμύγδαλα είναι η ιδανική τροφή για την υγεία της καρδιάς σας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν έγινε η αντικατάσταση των τυπικών σνακ όπως το τοστ με τον συγκεκριμένο ξηρό καρπό, μειώθηκαν τα επίπεδα LDL (κακής) χοληστερόλης και βελτιώθηκε η λειτουργία του ενδοθηλίου.

Κατά τη διάρκεια τεσσάρων ημερών, οι 6.802 ενήλικες συμμετέχοντες, χωρίστηκαν σε όσους κατανάλωναν καθημερινά αμύγδαλα και σε όσους προτιμούσαν ένα άλλο σνακ. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι όσοι κατανάλωναν μία μέση ποσότητα που αναλογεί σε πέντε γραμμάρια (περίπου τέσσερα αμύγδαλα), σημείωσαν χαμηλότερες πιθανότητες για κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης στο αποτέλεσμα αυτό συνέβαλε και η πιο υγιεινή διατροφή συνολικά, με υψηλές προσλήψεις σε πρωτεΐνη, βιταμίνες C και φυτικές ίνες.

Οι γιατροί συμβουλεύουν ότι εάν αντικατασταθούν τα υπόλοιπα σνακ που καταναλώνουμε καθημερινα με αμύγδαλα (εξαιρούνται τα φρούτα), τότε θα μπορέσετε να ελαττώσετε την αυξημένη ροή του αίματος. έναν ανεξάρτητο προγνωστικό παράγοντα καρδιαγγειακών παθήσεων.

Photo by Tetiana Bykovets on Unsplash

Όσον αφορά το γιατί, προσθέτουν ότι δεν υπάρχει ένας μοναδικός λόγος, αλλά ο συνδυασμός περισσότερων. Ο ένας είναι ότι η αντικατάσταση των άλλων σνακ με αμύγδαλα, μειώνει την κατανάλωση αλατιού, ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών. Ένας άλλος λόγος είναι ότι τα θρεπτικά αυτά τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, (όπως πολυφαινόλες, που είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά), ενώ περιλαμβάνουν μικροθρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και ριβοφλαβίνη, τα οποία φαίνεται ότι βελτιώνουν την αγγειακή λειτουργία.

Κάτι που επίσης παρατηρήθηκε στην έρευνα, είναι η συσχέτιση της κατανάλωσης αμυγδάλων με το σωματικό λίπος. Όσοι κατανάλωναν ολόκληρα τα αμύγδαλα κατά τη διάρκεια της τετραήμερης περιόδου, είχαν περισσότερες πιθανότητες να καταγράψουν λιγότερο σωματικό λίπος.

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η κατανάλωση περισσότερων από 42,5 γραμμάρια αμυγδάλων ή περίπου 35 αμυγδάλων, δεν είναι αποτελεσματική για την απώλεια βάρους, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση του 2018. Ο λόγος είναι ότι οι θρεπτικοί αυτοί ξηροί καρποί, έχουν αρκετές θερμίδες και χρειάζεται μέτρο για να αποφύγετε την αύξηση του βάρους.

Μία παλιότερη έρευνα τον Μάιο του 2014, σχετικά με την επίδραση των αμυγδάλων στην υγεία της καρδιάς, έχει αποφέρει παρόμοια αποτελέσματα. Αυτά δημοσιεύτηκαν στο «Free Radical Research». Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση τους, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων διατηρώντας τα αιμοφόρα αγγεία, σε άριστη κατάσταση. Τα αντιοξειδωτικά στα αμύγδαλα βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της ροής του αίματος.

Αυτή η συσχέτιση, μαζί με αυτήν την πρόσφατη μελέτη του 2020, υποδηλώνει ότι η κατανάλωση αμυγδάλων, ειδικά όταν αντικαθιστά λιγότερο υγιεινές επιλογές στη διατροφή, μπορεί να αποτελέσει ένα μέρος άλλων υγιών στρατηγικών – όπως η σωματική άσκηση – για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.