ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βιταμίνη C: Πώς να διασφαλίσετε ότι παίρνετε αρκετή

Photo by Merve Aydın on Unsplash

Η βιταμίνη C, είναι γνωστή ως ασκορβικό οξύ περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και παίζει ζωτικό ρόλο στον οργανισμό. Υπάρχει φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα, όμως θα πρέπει να τρώτε τα σωστά για να φτάνετε την επιθυμητή ημερήσια πρόσληψη. Το σώμα από μόνο του δεν μπορεί να την παράγει, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να τη λαμβάνουμε μέσω της διατροφής.

Ίσως αναρωτιέστε γιατί να χρειαζόμαστε βιταμίνη C. Για αρχή, είναι απαραίτητη  για την παραγωγή κολλαγόνου και του μεταβολισμού των πρωτεϊνών. Επίσης ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό, που σημαίνει ότι μπορεί να εξουδετερώσει την κυτταρική βλάβη, που συμβάλει στην πρόληψη ασθενειών, όπως ορισμένων καρκίνων και καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον βοηθά και στην απορρόφηση του φυτικού σιδήρου.

Η βιταμίνη C εμπλέκεται στις ακόλουθες διαδικασίες στο σώμα:

– Προστασία των κυττάρων από οξειδωτικές βλάβες, που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

– Βοηθά το σώμα να συνθέσει κολλαγόνο, το οποίο απαιτείται στη δομή και τη λειτουργία των συνδετικών ιστών, όπως το δέρμα και τα οστά.

– Διατηρεί τη φυσιολογική δομή και λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

– Αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για έναν ενήλικα είναι 40mg την ημέρα, αλλά οι καπνιστές μπορεί να χρειάζονται περισσότερο.

Καλύτερες πηγές βιταμίνης C

Για να πετύχετε τη συνιστώμενη δόση φάτε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Μην ανησυχείτε αν είναι φρέσκα, κονσερβοποιημένα ή κατεψυγμένα. Συχνά, τα τρόφιμα αυτά, περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από ό, τι τα φρέσκα.

Η βιταμίνη C δεν περιέχεται μόνο στα φρούτα αλλά και στα λαχανικά. Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά:

– Κόκκινες πιπεριές – 95mg ανά μερίδα

– Χυμός πορτοκαλιού – 93mg ανά μερίδα

– Ακτινίδιο – 64mg ανά μερίδα

– Μπρόκολο – 51mg ανά μερίδα

– Φράουλες – 50mg ανά μερίδα

Photo by Merve Aydın on Unsplash

Λειτουργούν τα συμπληρώματα βιταμίνης C;

Τα συμπληρώματα δεν αξίζουν τον κόπο για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, τα συμπληρώματα έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τις ημέρες που διαρκεί ένα κρυολόγημα.

Εάν αποφασίσετε να πάρετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C, πάρτε όχι περισσότερο από 1000mg την ημέρα. Συνιστάται συχνά να μην υπερβαίνει τα 400mg την ημέρα καθώς η περίσσεια θα απομακρύνεται στα ούρα μας. Υψηλές δόσεις βιταμίνης C μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις εξετάσεις σακχάρου στο αίμα.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης C έχουν παρενέργειες;

«Η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε κράμπες στο στομάχι και διάρροια, καθώς οι μη απορροφημένες βιταμίνες τραβούν νερό στο έντερο», λέει ο Medlin.