ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

10 Σημάδια που μαρτυρούν ότι έχετε μία τοξική σχέση

Photo by Alex Iby on Unsplash

Μια τοξική σχέση μολύνει την αυτοεκτίμηση σας, την ευτυχία σας και τον τρόπο που βλέπετε τον εαυτό σας και τον κόσμο. Το πρόσωπο αυτό έχει τη δύναμη να σας πληγώνει και να σας δημιουργεί βαθιά συναισθηματικά τραύματα.  Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ξεκινά πάντα στραβά. Υπάρχει και η πιθανότητα από υγιής να εξελιχθεί σε τοξική εξαιτίας των κακών συναισθημάτων, γεγονότων ή ανεκπλήρωτων αναγκών που θα προκύψουν στην πορεία.

Μπορεί να σωθεί μία τοξική σχέση;

Όλων των ειδών οι σχέσεις αξίζουν τον αγώνα, μέχρι να φτάσουν σε αδιέξοδο. Παρόλα αυτά, σε μια τοξική σχέση, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Η κακή διάθεση, ο θυμός και η δυστυχία, είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητας. Όσο περνούν οι μέρες, αποφεύγετε όλο και περισσότερο ο ένας τον άλλον. Άρα έχετε μετακινηθεί συναισθηματικά.Ίσως το άτομο που ήσασταν μαζί, δεν ήταν ποτέ εκεί πραγματικά, ή όχι με τον τρόπο που εσείς θέλατε να είναι. Το χειρότερο όμως είναι ότι όσο παραμένετε σε μία τέτοια σχέση, την υποβαθμίζετε ακόμα περισσότερο.

Επομένως το να πολεμάτε για να κρατήσετε κάποιον που σας βλάπτει και δεν αγωνίζεται για εσάς, είναι κάτι που μπορεί να σας καταστρέψει συναισθηματικά. Γι’ αυτό καλό είναι να πάρετε τη μεγάλη απόφαση και να απομακρυνθείτε.

Τα σημάδια μίας τοξικής σχέσης

Το να συνειδητοποιήσετε ότι βρίσκεστε σε μία τοξική σχέση, είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του εαυτού σας από μία συναισθηματική κατάρρευση.

Στην τοξική συμπεριφορά υπάρχει ένα φάσμα. Όλα τα ζευγάρια κάνουν μερικά από αυτά τα πράγματα κάποια στιγμή όμως αυτό δεν είναι πάντα σοβαρό.

Μια τοξική σχέση όμως χαρακτηρίζεται από τη διάρκεια και την ένταση αυτού του φάσματος, όπως και από τη ζημιά που προκαλεί στα συναισθήματα σας.

Τα 10 σημάδια που θα σας βοηθήσουν να την αναγνωρίσετε:

Photo by Brooke Cagle on Unsplash

Αισθάνεστε άσχημα όλη την ώρα

Κοιμάστε και ξυπνάτε με άσχημα συναισθήματα. Παρατηρείτε τα άλλα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια και σας πληγώνει που δεν είστε και εσείς έτσι με τον σύντροφο σας.

Απιστία

Οι ερωτήσεις γίνονται παγίδες όπως και οι απαντήσεις.  Το ενδεχόμενο μίας απιστίας είναι πλέον ανοιχτό. Όταν τα πράγματα μεταξύ σας δεν είναι ξεκάθαρα δεν μπορείτε να πάτε παρακάτω. Ούτε θα σας βοηθήσει να ψάχνετε να βρείτε αποδείξεις, από τη στιγμή που το έχετε αντιληφθεί.

Αποφεύγετε να λέτε τι χρειάζεστε, επειδή δεν υπάρχει τίποτα

Όλοι έχουμε σημαντικές ανάγκες στις σχέσεις. Το δέσιμο, η εκτίμηση, η αγάπη, το σεξ, η δέσμευση είναι μερικές από αυτές. Όταν όμως αγνοούνται επί μονίμου βάσεως, το κενό αυτής της ανεκπλήρωτης ανάγκης μεγαλώνει. Επομένως καταλήγετε να τις καταπιέσετε μέσα σας και να πάψετε να ζητάτε το οτιδήποτε από τον σύντροφο σας.

Δεν υπάρχει προσπάθεια

Όταν ο σύντροφος σας δεν υπάρχει καμία προσπάθεια να σας προσεγγίσει ή να περάσει λίγο χρόνο μαζι σας τότε τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά.

Όλη η προσπάθεια, η αγάπη και ο συμβιβασμός προέρχονται από εσάς

Κανείς δεν μπορεί να διατηρήσει μια σχέση από μόνος του. Είναι μοναχικό και είναι εξαντλητικό. Αν δεν μπορείτε να αφήσετε τη σχέση, δώστε ό, τι πρέπει να δώσετε, αλλά μην κάνετε το λάθος καταπατήσετε τον εαυτό σας.

Όταν το «όχι» δεν γίνεται αποδεκτό

Το «όχι» είναι μια σημαντική λέξη σε οποιαδήποτε σχέση. Οι υγιείς σχέσεις χρειάζονται συμβιβασμό, αλλά σέβονται και τις ανάγκες και τις επιθυμίες και των δύο ανθρώπων. Σε μία τοξική σχέση είστε αποδεκτοί μόνο όταν λέτε «ναι» και ας μην σας εκφράζει.

Μετρούνται τα λάθη εναντίον σας

Τα λάθη είναι για να μαθαίνουμε μέσα από αυτά ώστε να μην τα επαναλάβουμε. Ένα ευτυχισμένο ζευγάρι το γνωρίζει καλά αυτό και τα μετατρέπει σε δύναμη. Σε διαφορετική περιπτωση οι τοξικοί εστιάζουν στις αδυναμιες σας και όχι στα καλά σας στοιχεία.

Υπάρχει μια μάχη – και είστε πάλι μόνοι σας

Εσείς και ο σύντροφος σας είστε μια ομάδα. Πρέπει να ξέρετε πως  ό, τι συμβαίνει, έχετε ο ένας τον άλλον. Στις υγιείς σχέσεις, όταν ο κόσμος αρχίζει να επεμβαίνει, το ζευγάρι συγκεντρώνεται και χτίζει έναν τοίχο προστασίας. Οι τοξικές σχέσεις επιτρέπουν τον καθένα να εισβάλει στην προσωπική τους ζωή και ως συνήθως μόνο το ένα άτομο παλεύει να σώσει την κατάσταση.

Φυσική ή λεκτική κατάχρηση. Ή και τα δύο

Αυτό είναι ένα έσχατο σημείο που μπορείτε να φτάσετε και δεν χρειάζεται καν συζήτηση. Η συναισθηματική και σωματική βία δεν έχουν καμία δικαιολογία. Σε αυτή την περίπτωση κατεβάστε τον διακόπτη και απομακρυνθείτε δίχως δεύτερη σκέψη.

Παθητική-Επιθετική συμπεριφορά

Η παθητική-επιθετική συμπεριφορά είναι μια έμμεση επίθεση και μια δειλή κίνηση για έλεγχο. Η τοξικότητα έγκειται στο ότι σας αφαιρεί το δικαίωμα να απαντάτε για τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Η επίθεση είναι ύπουλη και συχνά συγκαλυμμένη ως κάτι άλλο, όπως ο θυμός που συγκαλύπτεται ως αδιαφορία.

Είναι σημαντικό να κάνετε θυσίες στις σχέσεις, αλλά η ευτυχία, η αυτοεκτίμησή και ο σεβασμός, θα πρέπει πάντα να βρίσκονται στη λίστα. Όταν είστε με κάποιον που ασφυκτιά μαζί σας, δεν έχετε κανένα λόγο να επιμένετε σε αυτή τη σχέση.