ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

10 tips για να δυναμώσετε την αυτοπεποίθηση σας

Ο καθένας μας έχει αυτοεκτίμηση, μία αξία που αποτελείται από τις σκέψεις που έχουμε για τον εαυτό μας και παίζει σημαντικό ρόλο σε όλα όσα πράττουμε και στις αποφάσεις που παίρνουμε.
Η υγιής αυτοεκτίμηση είναι πολύ σημαντική καθώς οδηγεί σε θετικές επιλογές στη ζωή, δίνει το θάρρος να είναι κανείς ο εαυτός του, να αναπτύσσει καλές σχέσεις και να μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις δύσκολες καταστάσεις. Συγχρόνως μας βοηθά να αναπτύξουμε υψηλή αυτοπεποίθηση.

Αντιθέτως, η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην ψυχική σας υγεία και την εμφάνισή σας μέχρι και το μέλλον σας. Ο κύριος λόγος που υποβάλετε τον εαυτό σας σε αυτή την κατάσταση είναι ότι εστιάζετε στις αρνητικές σκέψεις με αποτέλεσμα να αποφεύγετε τις κοινωνικές συναναστροφές, να μην εμπιστεύεστε τον εαυτό σας, να γίνεστε ευαίσθητοι στην κριτική και να υποφέρετε από άγχος.
Για να αποφύγετε λοιπόν όλη αυτή την αρνητικότητα πρέπει να αλλάξετε από τώρα τον τρόπο που σκέφτεστε. Δείτε 10 tips για να καταφέρετε να ανακτήσετε ή να τονώσετε την αυτοπεποίθηση σας.

1. Αντικρούστε τις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σας με θετικές
Αν είστε υπερβολικά αυστηροί με τον εαυτό σας και κρατάτε μόνο τα αρνητικά, κάθε φορά που θα νιώθετε «πεσμένοι» αντί να συνεχίσετε να αυτοτιμωρείστε, σκεφτείτε τι κάνετε καλά. Πάρτε μολύβι και χαρτί και φτιάξτε μία λίστα με όλα όσα πιστεύετε εσείς οι ίδιοι ότι είστε καλοί.

2. Φροντίστε τον εαυτό σας
Ακολουθήστε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής και εντάξτε τη γυμναστική στην καθημερινότητα σας για να αποκτήσετε ευεξία και να μετριάσετε το άγχος που σας οδηγεί σε αρνητικές σκέψεις.

3. Χαλαρώστε
Ξεκινήστε να αφιερώνετε ποιοτικό χρόνο στον εαυτό σας κάνοντας διαλογισμό, χαλαρωτικά μπάνια, χορό ή οτιδήποτε σας προκαλεί ηρεμία και χαρά.

4. Θέστε στόχους
Σκεφτείτε όλα θέλετε να πετύχετε και θέστε ρεαλιστικούς στόχους. Κάθε φορά που θα πετυχαίνετε κάποιον από αυτούς σημειώστε τον γραπτώς. Θα δείτε ότι με τον καιρό αυτή η λίστα θα γεμίζει ολοένα και περισσότερο. Η γνώση της επιτυχίας θα τονώσει σίγουρα την αυτοπεποίθηση σας.

5. Βοηθήστε ένα πρόσωπο

Είναι πολύ πιθανό κάποιο άτομο από την οικογένεια, το φιλικό περιβάλλον ή την δουλειά να χρειάζεται τη βοήθεια σας. Στραφείτε με ενδιαφέρον στο πρόβλημα του και βοηθήστε το να το ξεπεράσει. Η αίσθηση της ανιδιοτέλειας ενισχύει τρομερά την αυτοπεποίθηση.

6. Σκεφτείτε σφαιρικά
Προσπαθήστε να μην είστε μονόπλευροι στη σκέψη σας. Αν βιώνετε μία περίπλοκη κατάσταση, μη βιάζεστε να απογοητευτείτε και μην βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα. Πριν προλάβετε να χάσετε την αυτοπεποίθηση σας, υποθέστε ότι είστε θεατής και παρατηρήστε την κατάσταση μέσα από την ματιά του κάθε εμπλεκόμενου. Με τον τρόπο αυτό θα αντιληφθείτε ότι μερικές φορές μπορεί να γίνεστε υπερβολικοί κάνοντας καταστροφικές σκέψεις για κάτι που τελικά δεν έχει και τόση σημασία.

7. Δοκιμάστε νέα πράγματα
Δώστε στο μυαλό σας τροφή για σκέψη ώστε να μην εμμένετε σε πράγματα που ρίχνουν τη διάθεση και την αυτοπεποίθηση σας. Εξάλλου όλοι χρειάζονται μία δημιουργική διέξοδο. Μπορείτε να ξεκινήσετε ένα χόμπι ή να παρακολουθήσετε σεμινάρια πάνω σε θέματα που σας ενδιαφέρουν.

8. Επιλέξτε γύρω σας άτομα που σας κάνουν να αισθάνεσθε όμορφα
Τα vibes που λαμβάνουμε από τον περίγυρο μας ασκούν μεγάλη επιρροή στην ψυχολογία μας. Επομένως ο τρόπος για να έχετε περισσότερη θετική ενέργεια άρα και αυτοπεποίθηση είναι να περιβάλλεστε με άτομα που σας κάνουν να αισθάνεσθε όμορφα.

9. Αποδεχθείτε τον εαυτό σας
Αυτό είναι από τα πιο σοβαρά και σημαντικά βήματα που πρέπει να κάνετε προκειμένου να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση σας. Το ζήτημα της αποδοχής είναι πολύ δύσκολο στην επεξεργασία του. Χρειάζεται ειλικρίνεια και θάρρος να αντιμετωπίσετε όλα τα ζητήματα που λειτουργούν σαν αγκάθια στην ψυχή σας και προκαλούν αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σας. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι μόλις τον αποδεχθείτε έτσι όπως είναι, τότε θα τον αγαπήσετε πραγματικά.

10. Αξιοποιήστε τα οπτικά μέσα που σας ανεβάζουν τη διάθεση
Μία καλή ιδέα είναι να συγκεντρώσετε φωτογραφίες που σας ξυπνούν ευχάριστες αναμνήσεις. Μπορείτε να συνθέσετε ένα κολλάζ με εσάς και τους φίλους σας και να το τοποθετήσετε στους χώρους όπου χαλαρώνετε όπως το υπνοδωμάτιο ή το καθιστικό.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεστε κάποιες στιγμές ότι χάνετε την αυτοπεποίθηση σας. Αυτό που δεν πρέπει ποτέ όμως να κάνετε είναι να μην προσπαθείτε να αγαπάτε τον εαυτό σας.