ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλο αναπτύσσουν ευκολότερα φιλίες

Photo by Wade Lambert on Unsplash

Τα σκυλιά είναι ανέκαθεν γνωστά ως «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα, μπορούν επίσης να διδάξουν στα παιδιά πώς να αναπτύξουν τις δικές τους φιλίες. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Pediatric Research” διαπίστωσε ότι τα μικρά παιδιά με σκύλους ως κατοικίδια, έχουν καλύτερες κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Μαθαίνοντας από τους αξιαγάπητους φίλους μας

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές από το πανεπιστήμιο της δυτικής Αυστραλίας, συγκέντρωσε δεδομένα από 1.646 νοικοκυριά, το καθένα με παιδιά μεταξύ 2 και 5 ετών. Από αυτά, τα 686 ήταν ιδιοκτήτες σκύλων.

Στα δεδομένα που συνέλεξαν, εξέτασαν τη σωματική δραστηριότητα και την κοινωνική-συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές επιδράσεις στη συμπεριφορά, όπως η ηλικία, τα πρότυπα ύπνου, ο χρόνος που περνούν μπροστά από οθόνες και άλλα.

Δεδομένων αυτών των πληροφοριών, τα παιδιά με σκύλους είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να αγωνιστούν με τα συναισθήματα τους και τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις, από ότι τα παιδιά χωρίς σκύλους.

Επιπλέον, τα παιδιά που έκανα βόλτες με την οικογένεια τους και τον σκύλο τους, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να αγωνιστούν κοινωνικά και συναισθηματικά. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος αντίκτυπος ήταν ο χρόνος παιχνιδιού. Τα παιδιά που έπαιζαν με τα σκυλιά τους τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα είχαν 74% περισσότερες πιθανότητες να συμμετάσχουν σε κοινωνικές συμπεριφορές, όπως τα ομαδικά παιχνίδια.

Ενώ φαίνεται να υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ της υιοθεσίας του σκύλου και της κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης ενός παιδιού, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν ακριβώς το γιατί.

“Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η υιοθεσία σκύλου, μπορεί να ωφελήσει την ανάπτυξη και την ευημερία των παιδιών”, αναφέρει η συν-συγγραφέας Hayley Christian, Ph.D. σε ένα δελτίο τύπου , “υποθέτουμε ότι αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στην προσκόλληση που έχουν τα παιδιά με τους σκύλους τους.” Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο χρόνο περνάει ένα παιδί με το σκύλο του, ο περίπατος ή το παιχνίδι, τόσο μεγαλύτερη είναι η προσκόλληση του. Αυτή η σχέση μπορεί να προάγει την κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη.

Για τους γονείς , αυτή η μελέτη δείχνει ότι η αποδοχή των αιτημάτων του παιδιού σας για ένα κουτάβι μπορεί να αξίζει να εξεταστεί, ειδικά αν πρόκειται για μοναχοπαίδι ή πιο συνεσταλμένο παιδί. Θα μπορούσε να περάσει περισσότερο χρόνο με έναν αξιαγάπητο τετράποδο φίλο.

Ακόμα και αν δεν έχετε παιδιά, η κατοχή ενός σκύλου μπορεί να επηρεάσει τη σωματική δραστηριότητα, την ψυχική υγεία και την υγεία της καρδιάς.

 

Διαβάστε επίσης:

5 Tips για να μην χάνετε την ψυχραιμία σας μπροστά στο παιδί σας

Πώς να κάνετε την κουζίνα σας πιο φιλική προς τα παιδιά;

Iταλική Vogue: Αντικαθιστά το εξώφυλλο της με ζωγραφιές που δημιούργησαν παιδιά κατά το lockdown

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση