ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 μικρές δραστηριότητες για το Σαββατοκύριακο που χαρίζουν ευημερία

Photo by Joshua Rawson-Harris on Unsplash

Ο ελεύθερος χρόνος γίνεται ξεχωριστός όταν ζούμε τη στιγμή, είμαστε αυθόρμητοι και κάνουμε ένα ψυχικό διάλειμμα από την εργασία. Γι’ αυτό και ό,τι επιλέγουμε είναι σημαντικό. Οι πιο ευτυχισμένοι και πιο επιτυχημένοι άνθρωποι τον αξιοποιούν στο έπακρο και ειδικά  τα σαββατοκύριακα, ακολουθώντας υγιεινές συνήθειες, για τις οποίες έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ότι βελτιώνουν τη σωματική και ψυχική μας ευεξία.

Για να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και μεγάλη ζωή, δοκιμάστε να κάνετε αυτά τα 3 απλά πράγματα:

1. Περάστε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα

Τα Σαββατοκύριακα είναι οι καλύτερες μέρες της εβδομάδας, όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους άνεργους, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Stanford του 2014 . Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι η συναισθηματική ευεξία, αυξάνεται κατά περίπου 15% τα σαββατοκύριακα και αυτός ο αριθμός αυξάνεται όσο περισσότερο χρόνο περνάμε με την οικογένεια και τους φίλους.

Ο κοινωνικός χρόνος, είναι ιδιαίτερα σημαντικός για όσους είναι άνεργοι, σημείωσαν επίσης οι ερευνητές. Οι άνεργοι περνούν τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο τους μόνοι τους. Συχνά, μπορεί να τον αξιοποιούν κάνοντας δουλειές στο σπίτι ή παρακολουθώντας τηλεόραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα Σαββατοκύριακα είναι ένα διάλειμμα από την ανεργία, γιατί το Σάββατο και την Κυριακή, έχουν τη δυνατότητα να συναναστραφούν με άλλους ανθρώπους.

Photo by Simon Maage on Unsplash

2. Άσκηση

Οι πιο επιτυχημένοι επιχειρηματίες και ηγέτες παγκοσμίως, όπως η Oprah Winfrey , η Sheryl Sandberg  και ο Bill Gates,  κάνουν την άσκηση προτεραιότητα. Ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα, μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τη μαθησιακή σας ικανότητα, αλλά μπορεί επίσης να απελευθερώσει ενδορφίνες που προκαλούν ευεξία.

Μια μελέτη του 2018 , που δημοσιεύθηκε στο «The Lancet», διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είναι σωματικά ενεργοί, νιώθουν περισσότερη ευεξία από εκείνους που είναι αδρανείς. Τα άτομα που ασκήθηκαν είχαν 43% λιγότερες ημέρες κακής ψυχικής υγείας τον προηγούμενο μήνα, από τα άτομα που δεν ακολούθησαν κάποια σωματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα ομαδικά αθλήματα ή το τρέξιμο με έναν φίλο, είχαν υψηλότερα θετικά αποτελέσματα, αν και η ποδηλασία κατέλαβε επίσης υψηλή θέση. Όλα αυτά οδηγούν σε μια απλή υπενθύμιση: Μάθετε ποια μορφή σωματικής δραστηριότητας σας ενθαρρύνει περισσότερο και αφιερώστε χρόνο για αυτή. Όπως έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης, «Όλοι οι τύποι άσκησης συνδέονταν με λιγότερο βάρος για την ψυχική υγεία».

3. Διαλογιστείτε

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι, εκτός από τη μείωση του κινδύνου για προβλήματα υγείας, που απορρέουν από το άγχος (π.χ. ψυχιατρικές διαταραχές και ημικρανίες), η εξάσκηση της προσοχής και του διαλογισμού, μπορεί να αυξήσει τη συνολική ευτυχία στη ζωή.

Εάν είστε πολύ απασχολημένοι Δευτέρα έως Παρασκευή, ο διαλογισμός ακόμη και για μόλις 15 έως 20 λεπτά τα σαββατοκύριακα, μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη ψυχικής υγείας.

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι η συνέπεια», δήλωσε ο Sharon Salzberg, συγγραφέας του «Real Happiness», σε συνέντευξή του στη «The Washington Post»: «Είναι πολύ καλύτερο να έχουμε μια μικρότερη, ρεαλιστική δέσμευση που πραγματικά θα εκπληρώσουμε, παρά να σκεφτόμαστε, ότι θα καθίσουμε να διαλογιστούμε για οχτώ ώρες».

Η Oprah Winfrey έχει πει ότι διαλογίζεται για 20 λεπτά το πρωί και 20 το βράδυ:  «Είναι μια εντυπωσιακή αλλά χαλαρωτική εμπειρία»

«Περπατώ να νιώθω πιο γεμάτη. Υπάρχει πλήρης ελπίδα, αίσθηση ικανοποίησης και βαθιάς χαράς», σημείωσε σε ένα άρθρο της στην επίσημη ιστοσελίδα της.