ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 τρόποι να αντιμετωπίσετε το burnout του κορονοϊού

Photo by Dmitry Schemelev on Unsplash

Η ζωή μας έχει αλλάξει αρκετά εξαιτίας του κορονοϊού σε πολλούς τομείς, από τον εργασιακό μέχρι τον προσωπικό αλλά και τον κοινωνικό. Κάποια πράγματα έγιναν ακόμα πιο κουραστικά, πιο εξαντλητικά, σε σημείο που αρκετοί βίωσαν το burnout. Αυτή η ψυχική και σωματική εξουθένωση δεν πρόκειται να φύγει, εάν δεν καταβάλουμε ατομική προσπάθεια.

Για παράδειγμα, πολλοί που εργάζονται από το σπίτι, πλέον ξεπερνούν τα ωράρια τους κατά το διπλάσιο και αισθάνονται άγχος μόλις αποφασίσουν να αποσυνδεθούν από τον υπολογιστή. Ακόμη και χωρίς τη φασαρία ενός γραφείου, η ψυχική εξουθένωση εξακολουθεί να μοιάζει με ανοιχτή πληγή.

Ωστόσο μπορείτε να δοκιμάσετε τρεις εναλλακτικές τακτικές, οι οποίες σύμφωνα με τους ειδικούς, βοηθούν στο να αποφύγετε ένα πιθανό burnout. Κάθε μία από αυτές τις στιγμές έχει στόχο έχει να μας κρατήσει συγκεντρωμένους στο τώρα. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, διότι το άγχος μεγαλώνει, όσο εμείς το επιτρέπουμε, με το να πλάθουμε καταστροφικά σενάρια στο μυαλό μας. Όσο η σκέψη μένει συγκροτημένη, τόσο πιο εύκολο είναι να κατακτήσουμε τον έλεγχο των σκέψεων μας.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

Photo by Kyle Broad on Unsplash

1. Βρείτε στιγμές ηρεμίας 

Ειδικά αν είστε εσωστρεφή άτομα, η εύρεση στιγμών ηρεμίας μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο άνετα.

Το κλειδί εδώ είναι να μείνετε μόνοι σας. Χρειάζεστε λίγα λεπτά το απόγευμα για ξεκούραση και ανασυγκρότηση. Ξεκινήστε να παίρνετε βαθιές και αργές ανάσες με κλειστά τα μάτια. Αν συγκεντρωθείτε απόλυτα σε αυτή την τεχνική, τρία με πέντε λεπτά αρκούν για να νιώσετε καλύτερα.

2. Kινηθείτε

Κάνοντας ένα διάλειμμα για μια βόλτα (τηρήστε σωματική απόσταση) είναι πάντα χρήσιμο για να καθαρίσετε το μυαλό σας και να απελευθερώσετε το άγχος μέσω ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας. Επίσης μια βόλτα παρέχει και ισορροπία.

Πρόσφατες μελέτες, δείχνουν ότι οι σύντομοι περίπατοι σε εξωτερικούς χώρους, βοηθούν στη βελτίωση της ψυχικής υγείας μέσω της σύνδεσης με το περιβάλλον και της θετικής σκέψης.

3. Ενεργοποιήστε τις αισθήσεις σας

Aσχοληθείτε με καταπραϋντικές τεχνικές που βασίζονται στις αισθήσεις σας. Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική, απολαύστε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, φάτε το αγαπημένο σας φαγητό και βρείτε λίγο χρόνο να διαβάστε ένα βιβλίο ή να χαζέψετε φωτογραφίες με αγαπημένα σας πρόσωπα, που προκαλούν ευχάριστες αναμνήσεις.

Ακόμα κι αν είστε κολλημένοι με τις λίστες των υποχρεώσεων, μπορείτε να δημιουργήσετε τα σχολαστικά σας χρονοδιαγράμματα ενώ ακούτε τι χρειάζεται το σώμα σας. Εξοικειωθείτε με τα φυσικά αντανακλαστικά του σώματός σας. Όπως μπορεί να αισθανθείτε ότι το σώμα σας χρειάζεται ένα δευτερόλεπτο για να τεντωθεί – προσπαθήστε να κάνετε το ίδιο για την ψυχική σας ενέργεια.

Ακόμα κι αν δεν δείτε αποτελέσματα τις πρώτες φορές, η ανακάλυψη αυτού που σας βοηθά να χαλαρώσετε, είναι μια σημαντική δεξιότητα που πρέπει να αποκτήσετε. Εξάλλου, η ανακούφιση από την εξάντληση δεν θα υποστηρίξει μόνο την ψυχική σας υγεία, αλλά μπορεί θα σας επιτρέψει να βοηθήσετε και τους γύρω σας.