ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 λόγοι για να κάνετε διαλογισμό ακόμα και αν δεν σας αρέσει

Photo by Rodolfo Sanches Carvalho on Unsplash

Πολλοί από εμάς βρίσκουμε αρκετά βαρετή την ιδέα να κάνουμε διαλογισμό, κυρίως επειδή πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται να μας προσφέρει τίποτα. Σαφώς και δεν μας υπόσχεται κανείς ότι θα θεραπεύσουμε ενδεχομένως μία κατάθλιψη ή μία άλλη ψυχική κατάσταση. Άλλωστε ο διαλογισμός γίνεται για διαφορετικούς λόγους.

Σε γενικές γραμμές, βοηθά στο να μειώνουμε το άγχος με τις ανάσες, να σκεφτόμαστε πιο αισιόδοξα και μένουμε επικεντρωμένοι στο παρόν, εστιάζοντας σε κάθε ερέθισμα που μας προσφέρει ο χώρος μας.

Τις τελευταίες δεκαετίες, ένα πλήθος ερευνών υποστήριξε το συμπέρασμα ότι ο διαλογισμός είναι καλός για εμάς και ότι όλοι πρέπει να διαλογιζόμαστε λίγα λεπτά κάθε μέρα.

Το 2003, οι ερευνητές έμαθαν ότι λειτούργησε υπέρ της ενίσχυσης της ανοσοποιητικής λειτουργίας .
Ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει και στον έλεγχο του πόνου, σύμφωνα με διάφορες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων αυτών το 2016 και το 2017.
Αυτό αποδεικνύει ότι είτε μας αρέσει είτε όχι είναι κάτι που αξίζει να δοκιμάσουμε μία με δύο φορές την εβδομάδα.

Ακολουθούν 4 λόγοι που θα σας πείσουν να ξεκινήσετε άμεσα:

Δεν χρειάζεται να καθίσετε 

Ως συνήθως οι περισσότεροι τον απορρίπτουμε γιατί τον θεωρούμε βαρετό. Στην πραγματικότητα όμως, υπάρχουν περισσότερα από ένα είδη διαλογισμού, ώστε να μπορείτε εύκολα να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει. Ακολουθούν μερικές εναλλακτικές λύσεις:

Ο διαλογισμός περπατήματος ηρεμεί το μυαλό σας όταν εστιάζετε στα βήματα σας και στην κίνηση των βημάτων (αντί, ας πούμε, εστιάζοντας στην αναπνοή σας). Για παραδειγμα, το περπάτημα σε έναν λαβύρινθο είναι μια αιώνια πρακτική στοχασμού, κοινή σε πολλές πνευματικές θρησκείες, συμπεριλαμβανομένου και του Καθολικισμού.

Το Kata είναι η επίσημη πρακτική των πολεμικών τεχνών, συμπεριλαμβανομένου του tai chi . Οι κινήσεις αυτής της πρακτικής είναι τόσο περίπλοκες που καθίσταται αδύνατο να σκεφτούμε άλλα πράγματα, επιτρέποντας βαθιά στοχαστική εστίαση. Σκεφτείτε επίσης τη yoga.

Ακούγοντας προσεκτικά τη μουσική, ειδικά τη μουσική χωρίς στίχους, παράγει τις ίδιες επιπτώσεις του διαλογισμού, επιτρέποντάς σας να αποβάλλετε τις περίπλοκες σκέψεις.

Ο καθημερινός διαλογισμός εργασίας είναι αυτός όπου κάνετε κατά τη διάρκεια μίας εργασίας, όπως όταν πλένετε τα πιάτα, μαγειρεύετε ένα γεύμα ή να ντύνεστε.

Ο εγκέφαλός σας μπορεί να ηρεμήσει

Ο διαλογισμός υποτίθεται ότι είναι μια ηρεμία του νου, όπου δεν σκέφτεστε τίποτα συγκεκριμένα (ή τίποτα άλλο από τις ενέργειες του διαλογισμού) για να επιτρέψετε σε αυτόν τον θόρυβο υποβάθρου να φιλτράρει και να σας αφήσει να ξεκουραστείτε. Γι ‘αυτό η άσκηση μπορεί να είναι διαλογιστική: σε ένα συγκεκριμένο σημείο μπορείτε μόνο να σκεφτείτε την άσκηση.

Όμως, καθ ‘όλη τη διάρκεια, σε κάθε συνεδρία διαλογισμού, οι σκέψεις σας θα συνεχίσουν να μεγεθύνονται και θα προσπαθούν να σας αποσπάσουν. Αυτό συμβαίνει όλη την ώρα στην αρχή, αλλά εδώ είναι ένα μυστικό: Συμβαίνει συνεχώς και στους δασκάλους .

Το τέχνασμα με το διαλογισμό δεν είναι να εξαλείψουμε εντελώς αυτές τις άσκοπες σκέψεις, αλλά να τις αφήσουμε να περάσουν από μέσα μας χωρίς να μας επηρεάσουν.

Δεν χρειάζεται να διαρκεί πολύ ώρα

Μπορείτε να διαλογιστείτε ακόμα και για 15 λεπτά, αν δεν επιθυμείτε για περισσότερη ώρα.

Μερικοί από τους δασκάλους προτείνουν σε όσους ξεκινούν τώρα, να διαλογίζονται ένα μόλις λεπτό την ημέρα.  Αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αποκομίσει τεράστια, μακροχρόνια οφέλη, αλλά έχει δύο πλεονεκτήματα:

Την επιτυχία: Ο καθένας μπορεί να διαλογιστεί για ένα λεπτό, ανεξάρτητα από το πόσο απασχολημένος ή αποσπασμένος είναι.

Άμεσο αποτέλεσμα: Θα εκπλαγείτε ευχάριστα πόσο διαφορά κάνει για τα επόμενα 10 λεπτά της ζωής σας.

Δεν χρειάζεται να είστε κάποιος «τύπος» ατόμου για να διαλογιστείτε

Ο διαλογισμός έχει ρίξει τη νέα εποχή ή τη φήμη «hippie» που κάποτε είχε. Ο καθένας μπορεί να το κάνει, αφού δεν αφορά μόνο μία συγκεκριμένη ομάδα αλλά το σύνολο.