ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 απλές συνήθειες που δίνουν παράταση στη ζωή σας για 10 χρόνια ή περισσότερο

Photo by Bewakoof.com Official on Unsplash

Οι Αμερικανοί έχουν πολύ μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σε σύγκριση με όλες τις άλλες χώρες με υψηλό εισόδημα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας του CDC .

Πρόσφατα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι στις ΗΠΑ, έχουν μέσο όρο ζωής τα 78,7 χρόνια. Αυτό τους θέτει πολύ πίσω από το μέσο προσδόκιμο ζωής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που είναι τα 80,3 έτη. (Ο ΟΟΣΑ περιλαμβάνει μια ομάδα ανεπτυγμένων χωρών όπως ο Καναδάς, η Γερμανία, το Μεξικό, η Ιαπωνία και η Γαλλία.)

Τα ευχάριστα νεα έρχονται όμως, από μια μελέτη του 2018 της σχολής δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου του Harvard, η οποία βρήκε πέντε συνήθειες που θα μπορούσαν να παρατείνουν τη ζωή ενός ατόμου έως και μια δεκαετία ή και περισσότερο. Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα 34 ετών από 78.000 γυναίκες και 27 ετών για περισσότερους από 44.000 άνδρες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν συσχέτιση μεταξύ υγιών συμπεριφορών και καρδιαγγειακών προβλημάτων: Οι γυναίκες και οι άνδρες που διατήρησαν τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής, είχαν 82% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις ενώ διέτρεχαν 65% λιγότερο κίνδυνο, να πεθάνουν από καρκίνο

Η μελέτη πρότεινε ότι η διατήρηση αυτών των πέντε συνηθειών θα μπορούσε να προσθέσει έως και 10 χρόνια ή περισσότερο στη ζωή ενός ατόμου:

Δείτε παρακάτω ποιες είναι αυτές:

1. Διατηρήστε μια υγιεινή διατροφή

Αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, ειδικά όταν κάνετε πολλές δουλειές, ή έχετε οικογενειακές και κοινωνικές δεσμεύσεις.

Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη, διαπίστωσε ότι η κακή διατροφή οδηγεί σε έναν στους πέντε θανάτους. Έχει επίσης και άλλες συνέπειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης. Μια καλή διατροφή, σύμφωνα με τους ερευνητές , περιέχει ελάχιστα επεξεργασμένα, ολόκληρα τρόφιμα και δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και οποιαδήποτε φυσική πηγή πρωτεΐνης (δηλαδή ψάρια και φασόλια).

Photo by Jonathan Ybema on Unsplash

2. Καθημερινή άσκηση

Είναι απολύτως απαραίτητο να αφιερώσετε χρόνο για άσκηση. Ακόμη και οι πιο επιτυχημένοι επιχειρηματικοί ηγέτες του κόσμου, κάνουν τη σωματική δραστηριότητα καθημερινή προτεραιότητα.

Μια μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI) διαπίστωσε ότι ακόμα και μικρές ποσότητες καθημερινής άσκησης, μπορούν να επεκτείνουν το προσδόκιμο ζωής έως και 4,5 χρόνια. Η κύρια ιδέα είναι να αποφευχθεί η αδράνεια, η οποία μπορεί να είναι ένα πρόβλημα για όσους έχουν δουλειές γραφείου.

Σύμφωνα με το NCI, «Η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, στη διατήρηση υγιών οστών, μυών και αρθρώσεων, στην προώθηση της ψυχολογικής ευεξίας και στη μείωση του κινδύνου ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων καρκίνων ».

3. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Σύμφωνα με τη μελέτη του Harvard, «ο έλεγχος βάρους μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο σακχαρώδους διαβήτη, καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου και καρκίνου του μαστού».

To «υγιές» βάρος ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος (NHLBI) δείχνει ότι o δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεταξύ 18,5 και 24,9 θεωρείται φυσιολογικός.

4. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ, είναι συνδεδεμένο με την κοινωνική ζωή και είναι κάπως δύσκολο να το αποφύγουμε. Επίσης ορισμένοι μπορεί ακόμη και να βασίζονται στο αλκοόλ ως διεγερτικό κατά του άγχους και του στρες. Όμως υπάρχουν αρκετά μειονεκτήματα, αφού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών καρκίνων (π.χ. μαστού, παχέος εντέρου, οισοφάγου).

5. Μην καπνίζετε

Έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που η βιομηχανία καπνού άρχισε να χάνει την εύνοιά της με το αμερικανικό κοινό. Καθώς οι κίνδυνοι για την υγεία του καπνίσματος έχουν γίνει ολοένα και πιο εμφανείς, υπάρχει μεγαλύτερη προσπάθεια προειδοποίησης για τις επικίνδυνες παρενέργειες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι εύκολο να αποβάλετε αυτή την κακή συνήθεια, αλλά το σώμα σας θα σας ευχαριστήσει μακροπρόθεσμα.