ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

8 εκφράσεις που δεν πρέπει ποτέ να πείτε σε μία συνέντευξη

συνέντευξη

Οι απαντήσεις που δίνετε στις ερωτήσεις  που σας τίθονται κατά τη διάρκεια μίας επαγγελματικής συνέντευξης είναι μια σημαντική δεξιότητα επικοινωνίας. Η συνομιλία με το αφεντικό σας είναι πολύ σημαντική πέρα από τα προσόντα που κατέχετε για κερδίσετε τη θέση που σας ενδιαφέρει.

Όταν έρχεται η στιγμή της συνάντησης με τον εργοδότη, το άγχος και η αγωνία που μπορεί να νιώσετε σας κάνει να σαμποτάρετε τον εαυτό σας, ξεκινώντας μία απάντησή με άσχετα πράγματα από αυτά που σας ρωτάνε. Οι άκυρες εκφράσεις που χρησιμοποιείτε γίνονται στην ουσία για να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο να σκεφτεί τι θέλει ακριβώς να πει, ενώ άλλες φορές επειδή φοβάστε να σταματήσετε προκειμένου να μην θεωρηθεί ότι δεν είστε αρκετά καταρτισμένοι πάνω σε ένα θέμα. Αυτές οι άσκοπες εκφράσεις λέγονται κυρίως ασυνείδητα  υποβαθμίζοντας τις ιδέες σας.

Η λύση για να αποφύγετε αυτήν την κατάσταση είναι να κάνετε μία σύντομη παύση πριν απαντήσετε. Η μέθοδος των παύσεων που χρησιμοποιείται και στην υποκριτική, δείχνει ΄το είστε στοχαστικοί, παίρνετε σοβαρά την ερώτηση και συγχρόνως σας βοηθά να ταξινομήσετε τη σκέψη σας.

Παρακάτω θα βρείτε ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες εκφράσεις και λέξεις προς αποφυγή.

  1. «Ε…»

Ξεκινώντας μία απάντηση λέγοντας «ε» δίνετε στον εργοδότη την εντύπωση ότι διστάζετε να απαντήσετε ή ότι δεν γνωρίζετε να δώσετε μία σαφή απάντηση στην ερώτηση που σας θέτει.

  1. «Λοιπόν»

Αυτή είναι μία ακόμα έκφραση που πρέπει να αποφύγετε. Η λέξη αυτή στην αρχή της κάθε απάντησης υποδηλώνει πάλι δισταγμό και δημιουργεί αρνητική εντύπωση στον εργοδότη, ειδικά αν η ερώτηση περιλαμβάνει τη λήψη μίας απόφασης.

  1. «Αφήστε με να σκεφτώ»

Δεν χρειάζεται να ζητάτε την άδεια για να κάνετε το αυτονόητο προτού δώσετε μία απάντηση. Η έκφραση αυτή υποδηλώνει ότι δεν έχετε αυτοπεποίθηση και λειτουργεί εις βάρος σας, ακόμα και αν στη συνέχεια ανταπεξέλθετε στην απάντηση σας.

4. «Όπως ξέρετε»

Η έκφραση αυτή είναι μία ακόμα κακή επιλογή για να ξεκινήσετε να μιλάτε σας και αυτό γιατί αν ο εργοδότης γνώριζε την απάντηση σας δεν θα σας έθετε αρχικά τη συγκεκριμένη ερώτηση. Επίσης τον αποπροσανατολίζει από αυτό που θέλετε πραγματικά να πείτε.

  1. «Αυτή είναι μία καλή ερώτηση»

Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε να μιλάτε με αυτήν την έκφραση διότι η θέση στην οποία βρίσκεστε εκείνη τη στιγμή δεν είναι για να αξιολογείτε το είδος των ερωτήσεων που σας θέτουν αλλά για να τις απαντήσετε.

  1. «Αυτό είναι δύσκολο»

Με την έκφραση αυτή δείχνετε και πάλι ότι αξιολογείτε την ερώτηση ενώ ο ρόλος σας είναι να την απαντήσετε. Παράλληλα δίνετε την εντύπωση ότι δυσκολεύεστε να βρείτε τη σωστή απάντηση.

  1. «Μου το ρωτήσατε πολύ αυτό»

Αυτή η φράση συνήθως σας «ξεφεύγει» όταν σκέφτεστε δυνατά. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να την ξεστομίσετε διότι δείχνετε μία κριτική στάση απέναντι στον εργοδότη και υποννοείτε ότι σας κάνει βαρετές ερωτήσεις.  Αντιθέτως μπορείτε να εκφραστείτε με μία δόση χιούμορ και να τη διατυπώσετε διαφορετικά λέγοντας «Είμαι σίγουρη ότι όλοι σε αυτήν την αίθουσα θα ήθελαν να ακούσουν την απάντηση σε αυτό το ερώτημα».

  1. «Κοιτάξτε»!

Ξεκινώντας με αυτό το ρήμα στην προστακτική, κινδυνεύετε να δώσετε την εντύπωση ότι γίνεστε επιθετικοί απέναντι στον εργότη, κάτι που είναι απαραίτητο να αποφύγετε.