ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

8 tips για να κατακτήσετε την καριέρα που ονειρεύεστε

Photo by Brooke Cagle on Unsplash

Ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του φιλοδοξίες σχετικά με την καριέρα που ονειρεύεται. Πολύ συχνά όμως συμβαίνει για πολλούς να ακολουθούν μία διαφορετική πορεία από αυτή που πραγματικά επιθυμούν. Φοβούνται να χάσουν έναν ικανοποιητικό μισθό, ανησυχούν ότι δεν θα καταφέρουν να βρουν αλλού δουλειά, ή μπορεί και να διστάζουν γενικότερα να διεκδικήσουν τα θέλω τους. Οι παραπάνω λόγοι έχουν λογική και είναι ρεαλιστικοί. Υπάρχει όμως ένα κοινό χαρακτηριστικό και στους τρεις. Το αρνητικό πρόσημο στο συναίσθημα. Αυτό είναι που πραγματικά τους εμποδίζει να ακολουθήσουν και να προσπαθήσουν να «χτίσουν» την καριέρα που ονειρεύονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αργά για μία νέα αρχή. Εάν έχετε διαπιστώσει ότι η δουλειά που κάνετε τώρα δεν σας καλύπτει, ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσετε για όλα όσα σας κρατάνε πίσω και να χαράξετε ένα νέο επαγγελματικό ξεκίνημα. Δείτε τα 8 tips που ακολουθούν για να απαλλαγείτε από τους φόβους και τους δισταγμούς σας και να πετύχετε τους στόχους σας.

1. Μην διστάσετε να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας

Αν η καριέρα που ονειρεύεστε δεν έχει καμία σχέση με τη δουλειά που κάνετε μην διστάσετε να την εγκαταλείψετε την ίδια στιγμή που θα συνειδητοποιήσετε ότι όντως σας αξίζει κάτι καλύτερο. Οι επιπτώσεις μίας δουλειάς που δεν σας εκφράζει μπορεί να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχολογία και την υγεία σας. Πολλές φορές τυχαίνει να ξεκινάτε μία δουλειά με τη σκέψη ότι είναι κάτι προσωρινό μέχρι να δείτε τι θα κάνετε με τους πραγματικούς σας στόχους. Το «προσωρινό» όμως καταλήγει σε κάτι μόνιμο και σας δυσκολεύει ακόμα πιο πολύ να το εγκαταλείψετε. Η λύση είναι να βρείτε το θάρρος και να προχωρήσετε παρακάτω αναζητώντας νέες ευκαιρίες.

2. Μην λαμβάνετε υπόψη τα κακόβουλα σχόλια και μείνετε πιστοί στους στόχους σας

Σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής σας πορείας θα συναντήσετε πολλά άτομα που θα σας αποθαρρύνουν και θα προσπαθήσουν να σας αποδυναμώσουν να πετύχετε τους στόχους σας. Ακόμα και όταν τα αρνητικά τους σχόλια γίνονται καλοπροαίρετα για να μην απογοητευτείτε από μία αποτυχία μην τα λογαριάζετε. Εσείς είστε αυτοί που αποφασίζετε για τον εαυτό σας και γνωρίζετε καλύτερα από τον καθέναν τι θέλετε να πετύχετε.

3. Βγείτε έξω από τη ζώνη άνεσης

Καμία καριέρα δεν «χτίζεται» εκ του ασφαλούς. Οι ευκαιρίες δεν δίνονται καθημερινά. Επομένως έχετε κατά νου ότι ίσως να χρειαστεί να βγείτε από την ζώνη άνεσης που έχετε δημιουργήσει τόσο προστατευτικά γύρω από τον εαυτό σας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκύψει μία φοβερή ευκαιρία που για να την κερδίσετε θα πρέπει να μετακομίσετε σε άλλη πόλη ή θα πρέπει να αναμετρηθείτε με άλλους. Μερικές φορές το να είναι κάποιος υπερπροστατευτικός με τον εαυτό του καταλήγει να ζει ανιαρά και να έχει μία καριέρα που δεν τον ευχαριστεί πραγματικά, μόνο και μόνο για να μην νιώσει την αποτυχία και την απογοήτευση.

4. Δουλέψτε πολύ πάνω στους στόχους σας

Οι στόχοι για να πετύχουν πρέπει εξαρχής να είναι ρεαλιστικοί. Δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να ονειρεύεται να γίνει γιατρός χωρίς να κάνει τις σχετικές σπουδές. Όταν υπάρχει ρεαλιστική βάση τότε είναι πιο εύκολο να σχεδιάσετε ένα πλάνο και να το ακολουθήσετε βήμα προς βήμα. Οι πιθανότητες να πετύχετε είναι ακόμη μεγαλύτερες όταν συνδυάζετε τα hard skills με τα soft skills. Χρειάζεται να είστε καλά προετοιμασμένοι για να ανταπεξέλθετε στις προκλήσεις της δουλειάς που πάντα ονειρευόσασταν.

Photo by Lina Trochez on Unsplash

5. Γίνετε αλτρουιστές

Το να βοηθάτε τους άλλους χωρίς να έχετε κάποιο προσωπικό όφελος και το να προσφέρετε σε φιλανθρωπίες πρόκειται να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας για την καριέρα που πάντα ονειρευόσασταν. Η αίσθηση της προσφοράς δυναμώνει την αυτοπεποίθηση σας και συμβάλει στην καλή ψυχολογία.

6. Φροντίστε τον εαυτό σας

Μία πετυχημένη καριέρα προϋποθέτει μία καλή φυσική κατάσταση. Οι έντονοι ρυθμοί, ή πολύωρη εργασία και η κοινωνικοποίηση χρειάζονται πολύ ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας με το να τρέφεστε σωστά, να ξεκουράζεστε ποιοτικά και να γυμνάζεστε. Η καλή εμφάνιση σίγουρα παίζει ρόλο όμως είναι ακόμη πιο σημαντικό να συνδυάζεται με την ευεξία.

7. Χτίστε μία υγιή καθημερινή ρουτίνα

Οι άνθρωποι με επιτυχημένες καριέρες ζουν μία απαιτητική αλλά συγχρόνως απολαυστική καθημερινότητα. Η ρουτίνα τους περιλαμβάνει σίγουρα πολλές ώρες δουλειάς όμως έχει και στιγμές απόλαυσης όπως η άθληση, η προσφορά σε εθελοντικές δράσεις ακόμα και μία απογευματινή βόλτα με φίλους.

8. Ενεργοποιήστε τον χρονομετρητή σας

Οι σοβαροί καριερίστες είναι πάντα συνεπείς στην ώρα τους τόσο στα ραντεβού τους όσο και στους χρόνους παράδοσης των projects που αναλαμβάνουν. Για να το καταφέρετε και να σας γίνει συνήθεια φροντίστε να ενεργοποιείτε το timer στο κινητό σας για να σας προειδοποιεί ώστε να μην ξεφύγετε ποτέ από τα χρονικά σας περιθώρια.