ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

8 τοξικές συνήθειες που μας στερούν την ευτυχία

Photo by Velizar Ivanov on Unsplash

Η λέξη “ευτυχία”, έχει διαφορετική έννοια για τον καθένα από εμάς. Με όποιο τρόπο και αν μεταφράζεται, δεν παύει να αφορά την ψυχική ευημερία, η οποία προκύπτει από την εκπλήρωση των επιθυμιών και των στόχων μας.  Επομένως, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι μπορεί να είναι μόνιμη, αλλά ότι μας χαρίζεται μόνο σε στιγμές. Άλλωστε γι’ αυτό είναι τόσο πολύτιμη.

Οι περισσότεροι τη συνδέουν με τα χρήματα. Σαφώς και μέχρι ένα σημείο έχουν απόλυτο δίκιο, καθώς χωρίς αυτά δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε κάποιες επιθυμίες μας. Στην πραγματικότητα όμως, οι μεγάλες καταθέσεις στην τράπεζα από μόνες τους, δεν αρκούν για να νιώσει κάποιος ευτυχισμένος. Αυτό άλλωστε αποδεικνύουν οι αυτοκτονίες μεγάλων star, οι οποίοι φαινομενικά είχαν τα πάντα: δόξα, φήμη, χρήματα.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η ευτυχία στερείται, από ορισμένες τοξικές συνήθειες, που μας οδηγούν στον δρόμο της αυτοκαταστροφής.

Δείτε παρακάτω ποιες είναι αυτές

1. Δεν δείχνετε τα συναισθήματα σας

Μας λένε συχνά ότι δεν πρέπει να δείχνουμε δυσάρεστα συναισθήματα. Αυτή η ιστορία ξεκινά συνήθως από την παιδική ηλικία. Ακούμε πράγματα όπως, “Μην κλαις” ή “Μην λυπάσαι γι ‘αυτό”. Έτσι με το πέρασμα των χρόνων, μαθαίνουμε πώς να κρύβουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα. Αυτή όμως η συμπεριφορά, συνήθως οδηγεί σε μια χειρότερη εμπειρία ζωής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς , το να αγωνιζόμαστε με τα αρνητικά μας συναισθήματα, μας κάνει να μπλοκάρουμε και στα θετικά, γιατί δεν μπορούμε να επιλέξουμε τι είναι αυτό που θέλουμε ή δεν θέλουμε να αισθανθούμε. Επίσης οδηγεί σε κακή επικοινωνία και σχέσεις. Κατά συνέπεια, επηρεάζει πολλούς τομείς της ζωής μας όπως και τη σωματική μας υγεία. Υπάρχουν πολλοί μη τοξικοί τρόποι, για να εξωτερικεύσουμε τα συναισθήματα μας. Για παράδειγμα, ο χορός είναι ένας από αυτούς.

2. Δεν επιτρέπετε στον εαυτό σας να κάνει λάθη

Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη και μερικές εφευρέσεις που άλλαξαν τη ζωή δημιουργήθηκαν κατά λάθος . Ένας βηματοδότης, ο φούρνος μικροκυμάτων, ακόμη και η πενικιλίνη είναι μεταξύ αυτών. Η τελειομανία, είναι ωραία να υποδηλώνεται στο βιογραφικό σας σημείωμα, όμως δεν μπορεί να σας κάνει ευτυχισμένους στην πραγματική σας ζωή.

Πολλοί αναλώνουν χρόνο, ενέργεια και χρήμα, για να πετύχουν ένα ιδανικό που στην ουσία δεν υπάρχει. Όσο δυνατή είναι αυτή η προσπάθεια, τόσο πιο απότομη γίνεται η προσγείωση στην πραγματικότητα. Ακόμα και το παραμικρό λάθος, μπορεί να σας οδηγήσει σε άγχος, διατροφικές διαταραχές και άλλα προβλήματα υγείας. Το να μην είστε τέλειοι δεν είναι κάτι κακό, αλλά εντελώς ανθρώπινο. Όσο γίνεστε οι πιο αυστηροί κριτές του εαυτού σας, δεν θα καταφέρετε να απολαύσετε καμία όμορφη στιγμή, παρά μόνο αν αλλάξετε την αντίληψη σας σχετικά με την αποτυχία.

3. Προτιμάτε να είστε τα θύματα

Ο πιο γρήγορος τρόπος δυστυχίας, είναι να κατηγορούμε πάντα τους άλλους ανθρώπους ή τις καταστάσεις για τα δικά μας προβλήματα. Από τη θέση του θύματος, δεν θα μπορέσετε ποτέ να ελέγχετε αυτά τα «άδικα πράγματα». Προσπαθήστε να δείτε όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή σας από την πλευρά της ευθύνης, για να δείτε μέσα σε όλα τα δεινά, τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Photo by Vladimir Fedotov on Unsplash

4. Είστε μνησίκακοι

Πρώτον, οι μνησικακίες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία – από ήπια κατάθλιψη έως οξεία καρδιαγγειακά προβλήματα. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να νιώθετε ευτυχισμένοι όταν βρίσκεστε σε κατάθλιψη ή υποφέρετε από καρδιακά προβλήματα.

Δεύτερον, πρέπει να καταλάβετε ότι πρέπει να υπάρχει ένα βαθύτερο πρόβλημα εάν αντιδράτε με αυτόν τον τρόπο. Μπορεί να έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση μέχρι άλλα θέματα για τα οποία αισθάνεστε άβολα.

Τρίτον, βλάπτετε τον εαυτό σας. Εστιάζετε σε μία αρνητική κατάσταση, τη φέρνετε διαρκώς στο μυαλό σας και νιώθετε θυμωμένοι ή αβοήθητοι ξανά και ξανά. Χάνετε τον πολύτιμο χρόνο και την ενέργεια σας για κάτι που δεν μπορείτε να αλλάξετε. Η καλύτερη λύση είναι να πάτε σε θεραπευτή, ώστε να μάθετε πώς να αποβάλετε αυτή τη συνήθεια και να γεμίσετε τη ζωή σας με πιο ευχάριστα πράγματα.

5. Νομίζετε ότι διαβάζετε τις σκέψεις των άλλων

Δεν μπορείτε ποτέ να ξέρετε πραγματικά τι σκέφτονται οι άλλοι. Μην επιλέξετε να ταπεινώσετε τον εαυτό σας, αλλά αντίθετα, πιστέψτε ότι οι άνθρωποι σκέφτονται το καλύτερο από εσάς . Αυτή η προοπτική θα αυξήσει την αυτοπεποίθησή σας και θα σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε ανοιχτά. Θα παρατηρήσετε επίσης ότι είναι ευκολότερο να ζητήσετε βοήθεια όταν δεν κάνετε υποθέσεις.

6. Εστιάζετε στην επιτυχία των άλλων

Στην εποχή των social media, είναι δύσκολο να μην πέσετε σε «παγίδα σύγκρισης». Η λαχτάρα για υλικά αγαθά που έχουν οι άλλοι και όχι εμείς, μπορεί εύκολα να μας κάνει δυσαρεστημένους, αλλά μην ξεχνάτε κάτι σημαντικό.

Οι άνθρωποι αυτοί, δείχνουν μόνο τα μέρη, ή τις συνθήκες που εκείνοι επιλέγουν να δούμε. Δεν υπάρχει κάποια εγγύηση, ότι η ζωή τους είναι τόσο ιδανική, όσο φαίνεται. Κάτι που σας απομακρύνει από τον οποιοδήποτε στόχο, είναι είστε συνεχώς απασχολημένοι ακολουθώντας τη ζωή κάποιου άλλου, παραμελώντας τη δική σας.

Για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να ξεπεράσει αυτή συνήθεια, φροντίστε σε καθημερινή βάση να αναγνωρίζετε και να γράφετε τουλάχιστον 5 πράγματα για τα οποία είστε περήφανοι. Η τακτική αυτή, θα σας βοηθήσει να δείτε την αξία στη ζωή σας και να προχωρήσετε.

7. Εξαρτάστε από τις απόψεις άλλων

Σκεφτείτε πόσο συχνά προσπαθείτε να κάνετε «τη σωστή» εντύπωση σε άλλους ανθρώπους. Και πόσο συχνά αυτό σας γεμίζει ευτυχία. Αν αυτό συμβαίνει διαρκώς, είναι καιρός να επανεξετάσετε τις αξίες σας. Σύμφωνα με ειδικούς, τα εξαρτώμενα άτομα είναι πιο πιθανό να αισθάνονται άγχος και κατάθλιψη και δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τα προσωπικά τους όρια.

Μερικές φορές θέλουμε να εντυπωσιάσουμε άτομα που δεν μας αρέσουν και να αποδείξουμε κάτι σε αυτούς που δεν μας ενδιαφέρουν πραγματικά. Για να ξεφύγετε από κάθε είδους τέτοια κατάσταση, θα πρέπει να αναρωτηθείτε: «Είμαι καλά με αυτό ή το κάνω για χάρη άλλων;». Οι απαντήσεις μπορεί να σας σοκάρουν, αλλά αυτό θα σας παρακινήσει να προχωρήσετε και να βασιστείτε περισσότερο στον εαυτό σας.

8. Αφήστε πίσω το παρελθόν 

Το να σκέφτεται κανείς το παρελθόν ή το μέλλον δεν τον κάνει απαραίτητα δυστυχισμένο, αλλά είναι καλύτερο να αποφύγουμε να κολλήσουμε εκεί. Η εμμονή με το παρελθόν, δείχνει συνήθως ότι υπάρχουν κάποια ανεπίλυτα ζητήματα που συνεχίζουν να σας βαραίνουν. Ενώ αν εστιάζετε εξ ολοκλήρου στο μέλλον, σημαίνει ότι έχετε πρόβλημα με το άγχος.

Μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που επικεντρώνονται στο παρόν, είναι πιο ευτυχισμένοι και νιώθουν πιο συνδεδεμένοι με τους άλλους. Υπάρχει μια απλή άσκηση που μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε στο «τώρα»:

Εστίαση στην ακρόαση: Προσπαθήστε να παρατηρήσετε κάθε ήχο (μακρινό, κοντινό, ήσυχο ή δυνατό). Διαλέξτε μακρινούς ήχους και ήχους που προέρχονται από τη σιωπή.
Στη συνέχεια, προχωρήστε στην εξερεύνηση των μυρωδιών (δυνατές και ελαφριές, μυρωδιές που έρχονται και φεύγουν).
Παρακολουθήστε τα σύννεφα να παρασύρονται. Προσπαθήστε να παρατηρήσετε όσο περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε. Περιγράψτε τα σχήματα στον εαυτό σας.