ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αγκαλιές κατά τον κορονοϊό: Όλα όσα δεν πρέπει να κάνετε

Photo by Helena Lopes on Unsplash

Ο κορονοϊός έφερε μία νέα πραγματικότητα και όπως φαίνεται έχουμε ήδη προσαρμοστεί σε αυτή. Χρησιμοποιούμε μάσκες, απολυμαίνουμε καλά τους χώρους, πλένουμε τακτικά τα χέρια, κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις. Αυτά είναι τα μέτρα προστασίας, που αναπτύξαμε σταδιακά και καταφέραμε να τα μετατρέψουμε σε συνήθεια.

Όμως, την αγκαλιά, πώς μπορούμε να την αποχωριστούμε; Αυτού του είδους η επαφή είναι τόσο ισχυρή, αφού αποτελεί ένα «δυνατό» μέσο μη λεκτικής επικοινωνίας. Εκφράζει την αγάπη, τη στοργή, τη συμπόνοια και πολλά ακόμα συναισθήματα, που δεν μπορούμε να περιγράψουμε με λέξεις.

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ότι η σωματική στοργή, μειώνει το άγχος ηρεμώντας το νευρικό μας σύστημα, το οποίο σε περιόδους ανησυχίας, απελευθερώνει βλαβερές ορμόνες του στρες στον οργανισμό.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής ψυχολογίας του Stanford, Jojannes Eichstaedt ανέφερε σχετικά: «Οι άνθρωποι έχουν εγκεφαλικά μονοπάτια που είναι ειδικά αφιερωμένα στην ανίχνευση της στοργικής αφής».

«Ως στοργική αφή, εννοούμε τον τρόπο που τα βιολογικά μας συστήματα επικοινωνούν μεταξύ τους, δηλώνοντας μας ότι είμαστε ασφαλείς, ότι μας αγαπούν και ότι δεν είμαστε μόνοι».
Όπως προσαρμοστήκαμε και καταφέραμε να αναπτύξουμε νέες συνήθειες για να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τις αγκαλιές.

Δείτε παρακάτω, με ποιους τρόπους μπορείτε να έρθετε σε επαφή με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, χωρίς να εκτεθείτε σε κίνδυνο μόλυνσης, σύμφωνα με όσα προτείνει η Linsey Marr, ειδικός στην αερομεταφερόμενη μετάδοση ιών, την ποιότητα του αέρα και τη νανοτεχνολογία.

Τι απαγορεύεται να κάνετε:

Μην αγκαλιάζεστε πρόσωπο με πρόσωπο: Αυτή είναι η πιο υψηλή θέση κινδύνου, γιατί η αναπνοή σας μπορεί εύκολα να περάσει στην αναπνευστική οδό του ατόμου που αγκαλιάζουμε.

Μην αγκαλιάζετε τα μάγουλα μαζί με την ίδια κατεύθυνση: Και σε αυτή την περίπτωση μπλέκονται οι αναπνοές σας.


Ποιοι είναι οι κατάλληλοι τρόποι:

Αγκαλιαστείτε με αντίθετες κατευθύνσεις: Αν γυρίσετε τα πρόσωπα σας σε αντίθετες κατευθύνσεις, τότε δεν υπάρχει κίνδυνος να ενωθούν οι αναπνοές σας.

Αφήστε στα παιδιά να σας αγκαλιάσουν γύρω από τη μέση: Παράλληλα στρέψτε το κεφάλι σας στην αντίθετη κατεύθυνση.

Φιλήστε τα εγγόνια σας στο πίσω μέρος του κεφαλιού: Επειδή ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες, πρέπει να είστε περισσότερο προσεκτικοί. Η στάση αυτή, σας φέρνει σε επαφή με το παιδί, όμως η αναπνοή του βρίσκεται μακριά από την αναπνευστική οδό σας.

Η αγκαλιά φέρνει χαρά και δεν μπορούμε να την παραλείψουμε. Αρκεί να την κάνουμε με προσοχή για να μην εκθέσουμε όσους αγαπάμε σε κίνδυνο.