ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Aπό υπάλληλος σε επιχειρηματίας: Πως να πετύχετε τη στροφή στην καριέρα σας

Φωτογραφία από τον χρήστη Yan στο Pexels

Όσο αβέβαιο και αν είναι το μέλλον για να κάνετε στροφή στην καριέρα σας, έχετε μία ιδέα που μελετούσατε εδώ καιρό και πρέπει να τη στηρίξετε ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που προκύπτουν. Σύμφωνα με τους career coachers, είναι απόλυτα φυσιολογικό να φοβάστε για το νέο σας ξεκίνημα και να έχετε άγχος για το αν θα καταφέρετε να στηρίξετε οικονομικά το νέο σας εγχείρημα.

Για αρχή, θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι το να είστε εσείς ιδιοκτήτες μιας επιχείρησης, μπορεί να λογοδοτείτε η ίδιοι στον εαυτό σας, όμως αυτόματα επωμίζεστε όλες τις ευθύνες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μην κοιτάτε μόνο τα προτερήματα αλλά και τα μειονεκτήματα, ώστε να μελετήσετε όλα τα πιθανά σενάρια, σε περίπτωση που κάτι δεν πάει όπως το είχατε προβλέψει.

Φωτογραφία από τον χρήστη bongkarn thanyakij στο Pexels

Δείτε παρακάτω τι συμβουλεύουν οι ειδικοί σε όσους παίρνουν την μεγάλη απόφαση να κάνουν τη στροφή των 180 μοιρών στην καριέρα τους:

Κάντε εύκολη τη μετάβαση σας

Ερευνήστε όσο μπορείτε για τη νέα σας επιχείρηση, παράλληλα με τη δουλειά γραφείου που έχετε τώρα. Στον ελεύθερο χρόνο σας, σχεδιάστε τη σελίδα της, οργανώστε το μελλοντικό σας πελατολόγιο και μάθετε όσες περισσότερες πληροφορίες γίνεται, για αυτό που πάτε να ξεκινήσετε. Εναλλακτικά, αν μπορείτε να έχετε αυτή τη δυνατότητα, ξεκινήστε μία εργασία μερικής απασχόλησης σε μία μικρή επιχείρηση παρόμοια με τη δική σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να δείτε εμπειρικά την πλήρη εικόνα των καθημερινών σας εργασιών.

Δημιουργήστε ένα επιχειρηματικό πλάνο

Πριν εγκαταλείψετε τη θέση σας για τη νέα σας επιχείρηση, δημιουργήστε ένα επιχειρηματικό πλάνο, ετήσιων, μηνιαίων, εβδομαδιαίων, ακόμη και ημερήσιων στοιχείων, που θα πρέπει να ολοκληρώσετε. Το να είστε οργανωμένοι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες, αλλά και να διασφαλίσετε ότι η νέα αρχή θα στεφθεί με επιτυχία.  Το πλάνο αυτό, θα πρέπει να περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτύξετε κεφάλαια , πελατολόγιο, τον προϋπολογισμό, καθώς και ένα σχέδιο μάρκετινγκ και πωλήσεων, είτε παρέχετε υπηρεσίες ή προϊόντα.

Δικτυωθείτε όσο περισσότερο γίνεται

Καθώς κάνετε τη μετάβαση, μοιραστείτε το πλάνο σας με αξιόπιστους συμβούλους, ειδικά εκείνους που έχουν τις δικές τους επιχειρήσεις και δείτε εάν μπορούν να βοηθήσουν στην περαιτέρω κάλυψη των αναγκών σας. Οι γνώσεις και η εμπειρία τους μπορούν να διευκολύνουν το επόμενο σας βήμα.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Η έναρξη μιας επιχείρησης δεν είναι εύκολο επίτευγμα. Σίγουρα υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνετε, όμως είναι σημαντικό να αφιερώσετε πρωτίστως λίγο χρόνο και για τον εαυτό σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει σωματική άσκηση, διαλογισμό ή περισσότερες στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Προσπαθήστε να συγκεντρώσετε κάποια χρήματα στην άκρη

Όσο και αν επιθυμείτε να είναι επιτυχημένη η επιχείρησή σας, καλό θα ήταν να έχετε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σας, ότι πολλές άλλες νέες αποτυγχάνουν μέσα στα πρώτα χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ. Ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι θα πετύχει, είναι να κατέχετε ένα κεφάλαιο, που θα έχετε τη δυνατότητα να διαθέσετε, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα περιμένατε. Οι ειδικοί συνιστούν να είστε οικονομικά έξι μήνες μπροστά.