ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Χαιροφοβία: Ο φόβος της ευτυχίας και των θετικών πραγμάτων

Photo by Blake Cheek on Unsplash

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο φόβος της ευτυχίας και των θετικών γεγονότων, μπορεί να είναι σημάδια μιας φοβίας που είναι γνωστή ως «χαιροφοβία». Όσοι πάσχουν από αυτή, έχουν την τάση να αποφεύγουν χαρούμενες εμπειρίες όπως το να περνάνε χρόνο με φίλους, εξαιτίας κάποιων παράλογων ανησυχιών.

Ακόμα κι αν φαίνεται περίεργο, τα άτομα με χαιροφοβία συνδυάζουν κατά λάθος χαρούμενα γεγονότα με την εμφάνιση κακών ειδήσεων. Συχνά, αναλώνονται με ανησυχίες όπως, «Εάν μου αρέσει να περνάω χρόνο με φίλους, κάτι κακό θα συμβεί σε έναν από αυτούς» ή «Εάν γιορτάσω την προαγωγή μου, θα απολυθώ».

Μπορεί ακόμη και να φοβούνται ότι  “αγκαλιάζοντας” τη χαρά, σημαίνει ότι είναι εγωιστές ή όχι αρκετά συμπονετικοί με τους λιγότερο τυχερούς από εκείνους φίλους τους.

Οι ψυχοθεραπευτές θεωρούν ότι πρόκειται για μία διαταραχή άγχους , που σημαίνει ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να μεταβληθεί αυτή η συμπεριφορά αποφυγής.

Μια τακτική μπορεί να προτείνει τη διατήρηση μιας λίστας με χαρούμενα γεγονότα και τη λήψη σημειώσεων όταν η απόλαυση δεν οδηγεί σε καταστροφή. Αυτές οι στιγμές μπορεί να είναι μικρές, όπως το να χαμογελάτε σε έναν συνάδελφο, να ανοίγετε την πόρτα για έναν ξένο ή να απολαμβάνετε μια σύντομη συνομιλία μέσω μηνυμάτων. Το κλειδί είναι να συγκεντρωθούν γεγονότα, που μπορούν να αμφισβητήσουν την πεποίθηση ότι η ευτυχία και οι κακές ειδήσεις συμβαδίζουν. Εάν αυτά τα εργαλεία δεν είναι επιτυχημένα, μπορεί να είναι ένδειξη ότι υπάρχει ένας βαθύτερος, λόγος για τον φόβο σας.

Ίσως η ευτυχία, να αντιμετωπίζεται αρνητικά στην οικογένειά σας και κάθε φορά που μοιράζεστε ένα επίτευγμα, ντρέπεστε για την αίσθηση της χαράς. Εάν συμβαίνει αυτό, η ψυχοθεραπεία με γνώμονα τη διορατικότητα, μπορεί να ανακαλύψει αυτό που προκαλεί τον φόβο σας.

Photo by Ansley Ventura on Unsplash

Οι ψυχίατροι αναφέρουν ως μία ακόμα πιθανή αιτία έναν δεσμό ευτυχίας – τιμωρίας στην παιδική ηλικία. Για παράδειγμα, μπορεί να προέρχεται από το φόβο της σύγκρουσης με ένα αγαπημένο πρόσωπο ή από μια κακή εμπειρία που συνδέετε με ένα συγκεκριμένο γεγονός.

Εάν αντιστέκεστε στην ευχαρίστηση, μπορεί να συμβαίνει επειδή κάποτε κάτι στέρησε τη χαρά σας για κάτι που κερδίσατε, γεμίζοντας σας με πόνο, οργή και ταπείνωση και πλέον φοβάστε να το νιώσετε γιατί έρχεται η έκρηξη της φούσκας.

Τελικά, η χαιροφοβία, είναι ένα αίσθημα απόλυτης απελπισίας, το οποίο οδηγεί σε άγχος ή επιφυλακτικότητα να συμμετάσχετε ή να κάνετε ενεργά πράγματα, που προωθούν την ευτυχία, καθώς πιστεύετε ότι δεν θα διαρκέσει. Ο φόβος της ευτυχίας όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος ζει συνεχώς με θλίψη, παρά μόνο όταν βιώνει μία συγκεκριμένη κατάσταση.

Η θεραπεία μπορεί μερικές φορές να είναι λάθος να ακολουθεί τη μέθοδο αντιμετώπισης συναισθημάτων κατάθλιψης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε είναι το “σκάψιμο” στο παρελθόν σας, οπότε μπορείτε να δοκιμάσετε και να μάθετε να έχετε ανοχή για σπατάλη χρόνου, διασκέδαση και ευτυχία χωρίς να φοβάστε αρνητικές συνέπειες.

Συγκεκριμένα, οι θεραπείες όπως η ψυχοθεραπεία με γνώμονα τη διορατικότητα και η γνωστική θεραπεία συμπεριφοράς, είναι χρήσιμες για την κατανόηση των αιτίων και την άρση των αρνητικών συσχετίσεων που έχουν οι άνθρωποι μεταξύ ευχαρίστησης και πόνου.

Τελικά, η αντιμετώπιση της χεροφοβίας αλλάζει τον τρόπο που σκέφτεστε. Εάν νομίζετε ότι μπορεί να την έχετε, είναι πιθανώς ένας αμυντικός μηχανισμός που έχετε βάλει, που δημιουργήθηκε λόγω μιας προηγούμενης σύγκρουσης ή τραύματος.