ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Διαλογισμός «σάρωσης» σώματος: Τι είναι και γιατί τον συνιστούν οι ειδικοί

Photo by Elly Fairytale from Pexels

Τα οφέλη του διαλογισμού, είναι αρκετά γνωστά σε όλους μας. Όμως υπάρχουν τόσοι πολλοί τύποι που είναι δύσκολο να επιλέξουμε αυτόν που μας ταιριάζει καλύτερα. Η «σάρωση» σώματος, είναι μια πρακτική που περιλαμβάνει προσεκτική σάρωση του σώματός, για αισθήσεις πόνου, έντασης ή οτιδήποτε άλλο από το συνηθισμένο. Επομένως είναι μία καλή αρχή για όλους όσους επιθυμούν να τον δοκιμάσουν.

Η ανάπτυξη μεγαλύτερης επίγνωσης των σωματικών αισθήσεων, μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο συνδεδεμένοι με τον φυσικό σας εαυτό και να αποκτήσετε μεγαλύτερη εικόνα για τις πιθανές αιτίες ανεπιθύμητων συναισθημάτων.

Αυτή η γνώση οδηγεί σε βελτιωμένη ευεξία στο σώμα και στο πνεύμα.

Γιατί αξίζει να το δοκιμάσετε

Οι ειδικοί έχουν βρει στοιχεία που υποδηλώνουν, ότι ο διαλογισμός μπορεί να προωθήσει τη σωματική και συναισθηματική ευεξία με πολλούς τρόπους, όπως:

– βελτιωμένος ύπνος
– ανακούφιση από άγχος και στρες
– μεγαλύτερη αυτογνωσία
– αυξημένη αυτοεκτίμηση
– μείωση στον πόνο
– μειωμένη επιθυμία για όταν σταματάτε το κάπνισμα

Ακολουθεί μια ματιά σε μερικά από τα πιο διερευνημένα οφέλη

Ύπνος

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν, ότι ο διαλογισμός προσοχής, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της επίδρασης ορισμένων τύπων προβλημάτων στον ύπνο και στη βελτίωση της ποιότητας του.

Σύμφωνα με την «Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής», μια τακτική πρακτική «σάρωσης» σώματος λίγο πριν κοιμηθείτε, μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την ανακούφιση της αϋπνίας.

Τι κάνει τον διαλογισμό τόσο αποτελεσματικό για προβλήματα ύπνου;

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν ξεκούραστοι όταν αισθάνονται ανήσυχοι ή αγωμένοι. Επειδή ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε , να αφήσετε ενοχλητικές σκέψεις και να αισθανθείτε πιο ήρεμοι συνολικά, μια τακτική πρακτική, μπορεί συχνά να ανακουφίσει την αγωνία που σας κρατά ξύπνιους.

Άγχος και στρες

Η έρευνα υποστηρίζει τον διαλογισμό ως δυνητικά χρήσιμο τρόπο για την ανακούφιση του άγχους και του στρες.

Αξιόπιστη έρευνα υποδηλώνει, ότι ο διαλογισμός προσοχής, έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα γενικά συμπτώματα άγχους. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι οι πρακτικές μείωσης του στρες, που βασίζονται στην επίγνωση, θα μπορούσαν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην ικανότητα διαχείρισης του.

Πόνος

Εάν είχατε ποτέ δυνατό πόνο, πιθανότατα να έχετε πρόβλημα να σκεφτείτε οτιδήποτε άλλο. Αυτή είναι η καθημερινή εμπειρία πολλών ανθρώπων που ζουν χρόνια με αυτόν. Είναι κατανοητό ότι αυτός ο τύπος πόνου, μπορεί να έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή σας.

Αυτό δεν εγγυάται απαραίτητα ότι θα τον σταματήσει, όμως, η αυξημένη ευαισθητοποίηση για το σώμα σας και τη συναισθηματική σας κατάσταση, μπορούν να σας βοηθήσουν να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε για αυτόν.

Μελέτες δείχνουν ότι ο διαλογισμός στο πνεύμα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων που σχετίζονται με τον χρόνιο πόνο, όπως η κατάθλιψη ή η μειωμένη ποιότητα ζωής.

Photo by Elly Fairytale from Pexels

Πως να ξεκινήσετε

Μπορείτε να σκεφτείτε τη «σάρωση σώματος», ως μια ψυχική ακτινογραφία, που ταξιδεύει αργά στο σώμα σας.

Δείτε πώς μπορείτε να το δοκιμάσετε:

Νιώστε άνετα. Ξεκινήστε άνετα: Ξαπλώστε ή καθίστε σε μια θέση που σας επιτρέπει να τεντώσετε εύκολα τα άκρα σας.

Συγκεντρωθείτε: Κλείστε τα μάτια σας και αρχίστε να εστιάζετε στην αναπνοή σας. Παρατηρήστε την αίσθηση της αναπνοής σας, να γεμίζει και να αφήνει τους πνεύμονές σας καθώς εισπνέετε και εκπνέετε.

Επιλέξτε πού να ξεκινήσετε: Ξεκινήστε οπουδήποτε θέλετε: αριστερό χέρι, αριστερό πόδι, δεξί χέρι, δεξί πόδι, το πάνω μέρος του κεφαλιού σας. Επικεντρωθείτε σε αυτό το σημείο καθώς συνεχίζετε να αναπνέετε αργά και βαθιά.

Δώσε προσοχή: Αντιληφθείτε τις αισθήσεις πόνου, έντασης, δυσφορίας ή οτιδήποτε άλλο από το συνηθισμένο.

Προχωρήστε αργά: Περάστε οπουδήποτε από 20 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό, παρατηρώντας αυτές τις αισθήσεις.

Αναγνωρίστε: Εάν αρχίσετε να παρατηρείτε πόνο και δυσφορία, αναγνωρίστε και μείνετε με τα συναισθήματα που δημιουργούν αυτές τις αισθήσεις. Αποδεχτείτε τα χωρίς κριτική. Για παράδειγμα, εάν αισθάνεστε απογοητευμένοι και θυμωμένοι, μην κρίνετε τον εαυτό σας για αυτά τα συναισθήματα. Παρατηρήστε τα και αφήστε τα να περάσουν.

Αναπνεύστε: Συνεχίστε να αναπνέετε, φανταστείτε τον πόνο και την ένταση να μειώνονται με κάθε αναπνοή.

Απελευθέρωση: Απελευθερώστε αργά τη νοητική σας επίγνωση σε αυτό το συγκεκριμένο μέρος του σώματός σας και οδηγήστε την, στην επόμενη περιοχή εστίασης.

Κινηθείτε κατά μήκος: Συνεχίστε την άσκηση κατά μήκος του σώματός σας, με τρόπο που βγάζει νόημα για εσάς, είτε μετακινείστε από πάνω προς τα κάτω, είτε από τη μία πλευρά και προς την άλλη.

Σημειώστε πότε παρασύρονται οι σκέψεις: Καθώς συνεχίζετε τη «σάρωση» σε όλο το σώμα σας, σημειώστε πότε οι σκέψεις σας αρχίζουν να παρασύρονται. Αυτό θα συμβεί πιθανώς περισσότερες από μία φορές, οπότε μην ανησυχείτε. Δεν έχετε αποτύχει και μπορείτε εύκολα να τις επαναφέρετε.

Οπτικοποιήστε και αναπνεύστε: Μόλις ολοκληρώσετε τη «σάρωση τμημάτων» του σώματός σας, αφήστε την επίγνωση να ταξιδέψει στο σώμα σας. Οπτικοποιήστε τη ως κάτι υγρό, που γεμίζει ένα καλούπι. Συνεχίστε να εισπνέετε και να εκπνέετε αργά, για αρκετά δευτερόλεπτα.

«Γυρίστε»πίσω: Απελευθερώστε αργά την εστίαση σας και επαναφέρετε την προσοχή σας στο περιβάλλον σας.

Κάντε τον διαλογισμό συνήθεια

Μπορεί να παρατηρήσετε κάποια βελτίωση αμέσως. Και πάλι, η «σάρωση» σώματος, μπορεί να μην φέρει κανένα αποτέλεσμα. Θα μπορούσε επίσης να «ξυπνήσει» τη μνήμη σας σχετικά με όσα σας ταλαιπωρούν, κάνοντάς την να φαίνεται χειρότερη.

Οι αρνητικές αυτές επιπτώσεις μπορεί να σας αποτρέψουν να προσπαθήσετε ξανά, αλλά προσπαθήστε να δεσμευτείτε σε μερικές ακόμη δοκιμές, για να δείτε εάν τα πράγματα βελτιώνονται.

Πολλοί άνθρωποι δεν απολαμβάνουν διαλογισμό ούτε παρατηρούν οφέλη από τις πρώτες φορές. Ωστόσο, οι ειδικοί προτείνουν ότι αξίζει, ακόμα κι αν δεν σας αρέσει.

Ο συνεπής διαλογισμός μπορεί να οδηγήσει σε θετικές αλλαγές στον εγκέφαλό, όπως:

– βελτιωμένη εστίαση

– αυξημένη συμπόνια και άλλα θετικά συναισθήματα

– μεγαλύτερη ικανότητα αντιμετώπισης ανεπιθύμητων συναισθημάτων