#ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙ

Εργασιακό burnout: Μπορεί να συμβεί δουλεύοντας και από το σπίτι

Photo by energepic.com from Pexels

Το εργασιακό burnout, δεν πλήττει μόνο όσους περνούν πολλές ώρες σε ένα γραφείο. Αποτελεί εξίσου μία σοβαρή απειλή και για τα εκατομμύρια κόσμου, που αυτή τη στιγμή εργάζεται από το σπίτι, λόγω της πανδημίας.

Αυτό προκαλείται όταν κάποιος αντιμετωπίζει υψηλά επίπεδα στρες, για μία μεγάλη χρονική περίοδο, με αντίκτυπο ψυχικά και σωματικά προβλήματα υγείας.

Όσοι δουλεύουν από απόσταση και έχουν να διαχειριστούν παράλληλα έναν μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων, έχουν μεγάλες πιθανότητες να πάθουν burnout.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η στεναχώρια, η φροντίδα των παιδιών, η εργασία και πολλές ακόμα ανησυχίες που συνοδεύουν την πανδημία, όπως και η οικονομική κρίση, είναι τυπικά οι αιτίες που το προκαλούν. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος εξάντλησης εντείνεται.

Η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, συμβάλλει σημαντικά στο burnout, με την εργασία από το σπίτι να δυναμιτίζει περισσότερο την κατάσταση,

Η καθημερινή μετακίνηση από το σπίτι στο γραφείο, είναι ένα υποχρεωτικό όριο που βοηθά στον διαχωρισμό της εργασίας σας από την προσωπική σας ζωή. Όταν όμως εργάζεστε από το σπίτι, όσα πλεονεκτήματα και αν έχετε, δεν παύετε να μην μπορείτε να ξεζωρίσετε πότε τελειώνει η επαγγελαμτική ζωή και πότε ξεκινά η προσωπική.

Εάν δεν κλείσει ποτέ ο υπολογιστής ή δεν απομακρύνεστε από τη δουλειά, το πιο πιθανό είναι να συνεχίσετε να δουλεύετε το βράδυ ή τα σαββατοκύριακα. Αυτό που συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους όταν εργάζονται από το σπίτι, είναι ότι εργάζονται συχνά περισσότερες ώρες.

Για την καταπολέμηση της εργασίας όλο το εικοσιτετράωρο, πρέπει να καθορίσετε σαφή όρια. Δημιουργήστε χρονοδιάγραμμα, για το πότε θα σταματήσετε να εργάζεστε, βάζοντας όρους, όπως να μην παρατείνετε το ωράριο μέχρι τη νύχτα ή τα σαββατοκύριακα για να γνωρίζετε με σαφήνεια τον ελεύθερο χρόνο σας.

Επίσης καλό είναι να τηρήσετε τις συνήθειες  που είχατε μέχρι πρότινος στο γραφείο, όπως τα συχνά μικρά διαλείμματα και το μεσημεριανό σας γεύμα.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Η έλλειψη ελέγχου

Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν τον έλεγχο των προγραμμάτων τους, των αλληλεπιδράσεων και της διαχείρισης του χρόνου, κινδυνεύουν να εξαντληθούν.

Η δημιουργία ενός προγράμματος που καθορίζει την εργασία, την οικογένεια και τον ελεύθερο χρόνο μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε την αίσθηση του ελέγχου.

Το άγχος του να θέλεις να είσαι ο «τέλειος εργαζόμενος»

Ακόμη και πριν από την πανδημία, υπήρχε μια εμμονή με το να είσαι ο «ιδανικός εργαζόμενος», ο οποίος είναι πάντα online και ποτέ δεν απορρίπτει ένα καθήκον.

Πλέον με την ραγδαία αύξηση της ανεργίας και την εκτεταμένη οικονομική και εργασιακή ανασφάλεια, υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη πίεση για τους εργαζομένους, να θέλουν να δείξουν πόσο παραγωγικοί και ανεκτίμητοι είναι.

Τώρα είναι η ώρα να ορίσετε προσδοκίες με το αφεντικό σας. Και είναι η ώρα για τα αφεντικά να είναι υπερβολικά ευέλικτα και κατανοητά.

Λείπουν οι κοινωνικές συνδέσεις

Έχοντας συναδέλφους στη δουλειά για να απευθυνθείτε όταν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα ή να ανακουφιστείτε όταν τα πράγματα γίνονται αγχωτικά, βοηθούν στον μετριασμό της εξάντλησης. Όταν δεν έχετε αυτό το ενσωματωμένο δίκτυο υποστήριξης στο σπίτι, μπορεί να αισθάνεται νιώσετε πολύ έντονη την αίσθηση της απομόνωσης.

Η διατήρηση αυτών των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, απαιτεί περισσότερη προσπάθεια όταν εργάζεστε από το σπίτι. Να είστε πρόθυμοι να επικοινωνήσετε, να οργανώσετε τηλεφωνικές ή βιντεοσκέψεις για να συνεχίσετε να ενισχύετε τις σχέσεις σας.

Τα συναισθήματα της αποκόλλησης ή της αδιαφορίας για τη δουλειά, μπορεί επίσης να είναι σημάδια εξάντλησης.

Οι διευθυντές πρέπει να κάνουν τακτικά check in με τα μέλη της ομάδας τους για να βοηθήσουν στην ιεράρχηση των εργασιών και να παρέχουν σχόλια. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους εργαζομένους να συμμετέχουν περισσότερο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να αισθάνονται ότι συμβάλλουν στην επιτυχία της ομάδας.

Χρειάζεται χρόνος για εσάς

Μην ξεχάσετε να προσθέσετε την αυτοεξυπηρέτηση στο ταραχώδες πρόγραμμα σας.

Η πολλαπλή εργασία απορροφά την απόλαυση από τη στιγμή. Ίσως σας αρέσει να μαγειρεύετε ή σας αρέσει να μιλάτε με την ομάδα εργασίας και τους πελάτες σας. Αν όμως τα κάνετε όλα ταυτόχρονα, στην ουσία δεν απολαμβάνετε κανένα από αυτά.