#ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙ

Γιατί αυξήθηκε η επικοινωνία με πρώην συντρόφους κατά τη διάρκεια του lockdown

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Το lockdown συνεχίζεται και ειδικά για όσους μένουν μόνοι, είναι μία αρκετά δύσκολη περίοδος όσον αφορά την ψυχολογική τους κατάσταση. Λίγο η μοναξιά, λίγο οι σκέψεις που βρίσκονται σε σύγχυση και το κακό δεν αργεί να έρθει. Η επικοινωνία με τον πρώην είναι πλέον γεγονός.

Τα συναισθηματικά μηνύματα που πολλοί στέλνουν κατά τη διάρκεια της απομόνωσης, είναι ξεκάθαρα η παρόρμηση μιας στιγμής, κατά την οποία προφανώς ψάχνουν να καλύψουν ένα συναισθηματικό κενό, να σκοτώσουν τον χρόνο τους, ή να πάρουν οποιουδήποτε είδους επιβεβαίωση.

Ο εγκέφαλος σε τέτοιες καταστάσεις εκλογικεύει οτιδήποτε επιθυμείτε ακόμα και αν αυτό είναι το απόλυτο λάθος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή είναι μία κατανοητή συμπεριφορά. Είναι φυσιολογικό να αναρωτιέστε τί μπορεί να κάνουν μόνοι στο σπίτι, ή να αισθάνεστε προς το πρόσωπο αυτό μία οικειότητα λόγω του παρελθόντος.

Η επικοινωνία όμως αυτή δεν πρόκειται να σας βοηθήσει επί της ουσίας να νιώσετε καλύτερα, ούτε θα διώξει το συναίσθημα της μοναξιάς και της πλήξης. Αντιθέτως στην πορεία υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να απογοητευτείτε χειρότερα.

Photo by John Tuesday on Unsplash

Στην προσπάθεια για αυτοθεραπεία, το μήνυμα σε ένα πρώην, δρα τόσο αρνητικά όπως μία ναρκωτική ουσία, που όσο την αναζητάς τόσο σε καταστρέφει.

Σχετικά με αυτό, η επιστήμη λέει ότι όταν κάποιος ενδίδει σε έναν πειρασμό, όπως στην περίπτωση της επικοινωνίας με τον πρώην, ενεργοποιείται το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, απελευθερώνοντας χημικές ουσίες που τον κάνουν να αισθάνεται ωραία, όπως συμβαίνει με την οξυτοκίνη και τη ντοπαμίνη. Έτσι, υπάρχει κίνδυνος να πιαστεί σε μία μεγάλη παγίδα.

Η τάση να εξωραΐζετε μία σχέση που αποτελεί πλέον παρελθόν, σας απομακρύνει ακόμα περισσότερο από το παρόν και την πραγματικότητα που ζείτε τώρα. Επίσης, πριν κάνετε αυτό το λάθος, θυμηθείτε όλους του λόγους που σας οδήγησαν στον χωρισμό και σκεφτείτε τα νέα δεδομένα που υπάρχουν πλέον στη ζωή σας.

Όσο αναλώνεστε σε τετελεσμένα γεγονότα, γίνεστε τοξικοί απέναντι στον ίδιο σας τον εαυτό. Ακόμα και αν η επιλογή αυτή είναι συνειδητή, δεν σημαίνει ότι είναι και σωστή. Άσχετα με το ποιος επέλεξε τον χωρισμό, συντελέσατε και οι δύο σε αυτό το αποτέλεσμα. Επίσης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην λάβετε το feedback που περιμένατε και να χαλάσετε περισσότερο την ψυχολογία σας.

Οι φίλοι σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι τα  άτομα που χρειάζεστε πραγματικά. Βρίσκονται ήδη στο πλευρό σας και είναι έτοιμοι να σας στηρίξουν σε κάθε φάση της ζωής σας.

Εναλλακτικά, αν είστε πιο εσωστρεφείς, ξεκινήστε να γράφετε ένα ημερολόγιο, σημειώνοντας όλους τους λόγους που δεν λειτούργησε αυτή η σχέση. Όταν οι σκέψεις αποτυπώνονται στο χαρτί, παίρνουν μορφή και είναι ακόμη πιο δύσκολο να τις αγνοήσετε. Αυτή είναι και μία καλή ευκαιρία, να επαναπροσδιορίσετε τα συναισθήματα σας και να θέσετε νέους στόχους.

Τέλος μην ξεχνάτε, ότι το lockdown είναι μία παροδική περίοδος και ότι σύντομα θα επιστρέψετε στην φυσιολογική σας καθημερινότητα.