ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί οι άντρες νιώθουν μειονεκτικά όταν οι σύντροφοί τους έχουν οικονομική υπεροχή;

Photo by Heather Mount on Unsplash

Οι άντρες νιώθουν καλά όταν οι σύζυγοι τους έχουν έναν ικανοποιητικό μισθό, αλλά στην περίπτωση που κερδίζουν περισσότερο από το 40% του συνολικού εισοδήματος της οικογένειας, έχει διαπιστωθεί ότι αισθάνονται δυσφορία. Τα στοιχεία αυτά αποκάλυψε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο “Δελτίο Προσωπικότητας και Κοινωνικής Ψυχολογίας”.

Οι παραδοσιακοί κανόνες για την ταυτότητα του φύλου, μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον καταμερισμό των εργασιών σε ένα νοικοκυριό. Το ερώτημά που προκύπτει είναι εάν υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ της ανδρικής ψυχολογικής δυσφορίας και του σχετικού εισοδήματος της συζύγου.

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 15 ετών, από 6.035 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που συμμετείχαν στη μελέτη του “Panel of Income Dynamics”. Αυτή συγκέντρωσε ένα ευρύ φάσμα ατομικών και οικιακών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του εισοδήματος και της αρνητικής ψυχολογίας.

Αυτόν που παρατήρησαν, είναι ότι τα επίπεδα δυσφορίας των ανδρών μειώθηκαν καθώς τα κέρδη των συζύγων τους πλησίαζαν το 40% του εισοδήματος των νοικοκυριών. Αλλά καθώς τα κέρδη των γυναικών άρχισαν να ξεπερνούν αυτό το ποσοστό, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άντρες άρχισαν σταδιακά να δυσανασχετούν.

Στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, οι άντρες νιώθουν μειονεκτικά όταν συνεισφέρουν λιγότερα στο νοικοκυριό από τις γυναίκες τους. Το σημαντικότερο είναι ότι νιώθουν μεγαλύτερο άγχος όταν εξαρτώνται εξ ολοκλήρου οικονομικά από τους συντρόφους τους.

Photo by Candice Picard on Unsplash

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι κοινωνικοί κανόνες σχετικά με την ανδρική αναζήτηση εισοδήματος, οπως και τα στερεότυπα που θέλουν τους άντρες να κερδίζουν περισσότερα από τις γυναίκες τους, μπορεί να είναι επικίνδυνες για την υγεία τους. Δείχνουν επίσης πόσο ισχυρά και επίμονα είναι τα πρότυπα της ταυτότητας του φύλου.

Η αυξημένη ψυχολογική δυσφορία που προκαλείται από την οικονομική εξάρτηση των συζύγων από τις συζύγους τους, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στο διαζύγιο. Αυτή η μελέτη όμως, όπως και όλες οι έρευνες περιλαμβάνουν ορισμένους περιορισμούς.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα δεδομένα. Αφορά ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που είναι παντρεμένα ή συζούν. Θα είχε επίσης ενδιαφέρον και θα ήταν σημαντικό να γνωρίζουμε αν υπάρχουν σχετικά μοτίβα μεταξύ ομοφυλοφιλικών ζευγαριών και αν ναι, ποια είναι αυτά που ακολουθούνται.

Συμπερασματικά, αυτό που δείχνει είναι ότι οι συνέπειες του αντίστροφου ρόλου στα δύο φύλα μέσα σε έναν γάμο, που σχετίζονται με τα υψηλότερα κέρδη των γυναικών, αποκτούν πολλαπλές διαστάσεις. Εκτός από τον οικονομικό ανταγωνισμό του ζευγαριού, το πρόβλημα έχει αντίκτυπο και σε άλλους τομείς που αφορούν τη σχέση. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κλονιστεί η ερωτική ζωή του ζευγαριού, καθώς και η ψυχική και η σωματική υγεία.

Η συγκεκριμένη έρευνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν δίοδος για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, τα οποία τις περισσότερες φορές πηγάζουν από τα κοινωνικά στερεότυπα και τον ρόλο που έχει η γυναίκα σε αυτά.