ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γυναίκα και χρήματα: Γιατί είναι σημαντικό να έχετε οικονομική ανεξαρτησία

Photo by Matthew Hamilton on Unsplash

Όταν κάποιος έχει τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών του, τότε έχει κάθε λόγο να νιώθει ότι έχει δύναμη και ανεξαρτησία. Ειδικότερα όταν το άτομο αυτό είναι γυναίκα. Είναι σημαντικό διότι στην περίπτωση αυτή δεν είναι απλά ένα θέμα δύναμης αλλά ανάγκης.

Βάση στατιστικών, οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες και κερδίζουν λιγότερα χρήματα από εκείνους. Σύμφωνα με μια έκθεση 2018 του «Bureau of Labor Statistics», τα μέσα εβδομαδιαία κέρδη των γυναικών που εργάζονται με πλήρη απασχόληση είναι μόλις το 81 τοις εκατό από αυτά που κερδίζουν οι άντρες.

Εκτός αυτού, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν συχνά διακρίσεις όσον αφορά τους μισθούς και τις ευκαιρίες προαγωγής. Όλα αυτά σημαίνουν ότι πρέπει να εργάζονται σκληρότερα, να κερδίζουν περισσότερα και να είναι οικονομικά ανεξάρτητες. Έτσι όμως κάνουν ένα σημαντικό βήμα για τη διαπραγμάτευση μιας καλύτερης κατάστασης για τον εαυτό τους και τις οικογένειες τους.
Η οικονομική ανεξαρτησία σας εξουσιοδοτεί να μπορείτε να αναλάβετε τη ζωή στα δικά σας χέρια.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε την οικονομική σας ανεξαρτησία.

Κάντε τη συνταξιοδότηση την ύψιστη προτεραιότητα σας

Οι γυναίκες πολλές φορές παραμερίζουν τις δικές τους ανάγκες για να ικανοποιήσουν πρώτα των άλλων. Σε ό,τι όμως αφορά το οικονομικό σκέλος και τη συνταξιοδότηση, πρέπει να σκεφτείτε τον εαυτό σας. Η ζωή φέρνει ανατροπές και δεν μπορείτε να γνωρίζετε πώς μπορούν να εξελιχθούν κάποια πράγματα. Γι’ αυτό σε περίπτωση που κάνετε σκέψεις να εγκαταλείψετε τη δουλειά σας για να εξυπηρετήσετε τις ανάγκες των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σας σκεφτείτε το διπλά.

Καλύτερα να επενδύετε παρά να εξοικονομείτε

Μέρος αυτής της προετοιμασίας είναι να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα χρήματά σας και αυτό πιθανόν να σημαίνει επένδυση. Η πρώτη σκέψη σας μπορεί να είναι ότι δεν θέλετε να λάβετε το ρίσκο. Σε μία δεύτερη ανάγνωση όμως μία επένδυση τώρα μπορεί να αποφέρει περισσότερα κέρδη αργότερα.

Με την εξοικονόμηση αυτό που πετυχαίνετε είναι να δεσμεύετε ένα μέρος των χρημάτων σας για μελλοντική χρήση. Αν όμως προβείτε σε μία επένδυση τότε μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτά τα χρήματα με τη λογική ότι θα αρχίσουν να σας δίνουν περισσότερα με την πάροδο του χρόνου και να αυξήσουν την αξία αυτής της επένδυσης.

 

Photo by Emma Dau on Unsplash

 

Συνεργαστείτε με έναν οικονομικό σύμβουλο

Όταν πρόκειται για την επένδυση και τη διαχείριση των χρημάτων σας, είναι βασικό να έχετε τον δικό σας οικονομικό σύμβουλο που θα σας καθοδηγήσει και θα σας ενημερώνει σχετικά με όλες τις προσοδοφόρες επενδύσεις που μπορείτε να κάνετε.

Ο οικονομικός σύμβουλος μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μία ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με την αγορά και τα οικονομικά ώστε να σχεδιάσετε βάσει των δικών σας εσόδων και κεφαλαίων τους στόχους σας.

Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει καλή επικοινωνία μεταξύ σας και να σας εμπνέει. Άλλωστε πολλές γυναίκες προτιμούν να εργάζονται με γυναίκες συμβούλους. Επειδή όμως εδώ το φύλο δεν παίζει κάποιο ρόλο, ψάξτε για κάποιον με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε και να συνεννοηθείτε εύκολα.

Για να ξεπεράσετε πραγματικά τα οικονομικά σας, ίσως θελήσετε να συνεργαστείτε με έναν σύμβουλο ασφαλίσεων και επενδύσεων για να αναπτύξετε ένα ολοκληρωμένο οικονομικό σχέδιο.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Financial Planning» διαπίστωσε ότι τα νοικοκυριά που συνεργάζονται με έναν επαγγελματία έλαβαν τις καλύτερες συνολικές οικονομικές αποφάσεις.

Το άτομο αυτό θα είναι σε θέση να εξετάζει τα έσοδά και τα έξοδα και να σας καθοδηγεί στις κατάλληλες για εσάς επενδύσεις και ασφαλιστικά προγράμματα.

Η οικονομική ανεξαρτησία δεν αφορά αποκλειστικά τα χρήματα που έχετε. Σχετίζεται και με το κατά πόσο έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας να αποφασίζετε το καλύτερο για εσάς.