ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

H επιστήμη του κουτσομπολιού: Γιατί αρέσει σε όλους;

Photo by Katie Treadway on Unsplash

To κουτσομπολιό είναι μια συνήθεια βαθιά ριζωμένη στον άνθρωπο. Ο Frank McAndrew, καθηγητής ψυχολογίας στο Knox College στο Galesburg του Ilinois, έχει πει σε δημοσίευμα στο CNN, ότι από τα προϊστορικά κιόλας χρόνια, όσοι γοητεύονταν από τη ζωή άλλων ήταν πιο επιτυχημένοι.

Ο ίδιος, είναι ειδικός στην ανθρώπινη κοινωνική συμπεριφορά και το κουτσομπολιό. Εξηγεί ότι για να ευδοκιμήσει ο άνθρωπος στην εποχή των σπηλαίων, έπρεπε να ξέρει τι συνέβαινε με τους γύρω του:«Ποιος κοιμάται με ποιον; Ποιος έχει δύναμη; Ποιος έχει πρόσβαση σε πόρους; Και αν δεν ήσουν καλός σε αυτό, δεν ήσουν πολύ επιτυχημένοι».

Το κουτσομπολιό έχει γενικά ένα αρνητικά πρόσημο, ειδικά όταν σκέφτεστε επίπονες φήμες και το δικαίωμα ενός ατόμου στην ιδιωτικότητα. Αλλά στην καθημερινή ζωή, λένε οι ερευνητές, η συνομιλία για άλλους ανθρώπους τείνει να είναι σχετικά βαρετή και ουδέτερη και εξυπηρετεί το δικό της μοναδικό σκοπό.

Σε μια μετα-ανάλυση του 2019, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Social Psychological and Personality Science»  διαπίστωσαν ότι, από τα 52 λεπτά την ημέρα κατά μέσο όρο, τα 467 θέματα ήταν κουτσομπολιά. Από αυτά, τα τρία τέταρτα ήταν στην πραγματικότητα ουδέτερα. Η Megan Robbins, καθηγήτρια ψυχολογίας του UC Riverside, είπε ότι αυτό το είδος ουδέτερης συνομιλίας, μας βοηθά πραγματικά να οικοδομήσουμε φιλίες, ομάδες ή να μάθουμε πληροφορίες που είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνική ζωή.

Photo by Katarzyna Grabowska on Unsplash

Γιατί κουτσομπολεύουν οι άνθρωποι;

Μερικοί μελετητές θεωρούν το κουτσομπολιό ως απόδειξη πολιτιστικής μάθησης , προσφέροντας διδακτικές στιγμές και παρέχοντας στους ανθρώπους παραδείγματα για το τι είναι κοινωνικά αποδεκτό και τι όχι. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει κάποιος που εξαπατά σε έναν κοινωνικό κύκλο και οι άνθρωποι αρχίζουν να μιλούν για αυτό το άτομο, η συλλογική κριτική, προειδοποιεί το σύνολο για τις συνέπειες της εξαπάτησης.

Μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος για να καταλάβετε άγραφους κανόνες. Για παράδειγμα, σε μία νέα δουλειά, μία τέτοιου είδος συζήτηση, θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε ποιο dress code ακολουθείται, ποιο άτομο θα ήταν καλό να αποφύγουμε σε ένα ομαδικό project κτλ.

Το κουτσομπολιό λέει επίσης κάτι για τις σχέσεις που έχουν οι άνθρωποι μεταξύ τους. «Για να κουτσομπολεύεις, σημαίνει ότι νιώθεις κοντά στον άλλον», λέει η Stacy Torres, επίκουρη καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο της California, στο San Fransisco, η οποία έχει μελετήσει κουτσομπολιά σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Αυτό που έχει παρατηρήσει, είναι ότι υπάρχει μια οικειότητα στην ανταλλαγή εμπειριών και η αίσθηση ότι βρίσκεστε στην ίδια σελίδα με τους άλλους. Η έρευνα της, διαπίστωσε ότι τα κουτσομπολιά μπορούν να αποτρέψουν τη μοναξιά, ενώ άλλες μελέτες συμπέραναν ότι μπορεί να διευκολύνει τη σύνδεση και την εγγύτητα και να χρησιμεύσει ως μορφή ψυχαγωγίας.

Επομένως πιθανότατα να παρατηρήσετε σύντομα ότι μία κουβέντα θα μετατραπεί σε κουτσομπολιό. Όπως έχει αποδειχθεί είναι αναπόφευκτο. Σκεφτείτε ότι μπορεί να προκύψει σε καλό μόνο με τις σωστές προθέσεις.