ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι 4 φάσεις της γυναικείας καριέρας: Τα νέα δεδομένα, ο κορονοϊός και η κρίση των 30

Photo by BBH Singapore on Unsplash

Οι γυναίκες στα τριάντα, έρχονται αντιμέτωπες με αποφάσεις που μπορούν ακόμα και να καθορίσουν τη ζωή τους.  Πόσο μάλλον τώρα, που ο κορονοϊός έφερε τόσες ανατροπές στις ζωές όλων. Στην ηλικία αυτή, πολλές σκέφτονται τη μητρότητα, είναι ήδη μητέρες, ή έχουν να αποφασίσουν για την καριέρα τους και τι είδους προτεραιότητες πρέπει να βάλουν στην καθημερινότητα τους και γενικότερα στη ζωή τους.

Τα νέα δεδομένα μπορεί να τους στέρησαν τη δουλειά, ή ακόμα και να αύξησαν τόσο πολύ τις απαιτήσεις, σε σημείο που κάνουν έντονο το φλερτ με το burnout.

H προσαρμογή σε έναν αλλαγμένο κόσμο, απαιτεί να συνειδητοποιήσετε, πού βρίσκεστε στη ζωή σας και στην καριέρα σας. Οι άνθρωποι δεν σκέφτονται συχνά τη σταδιοδρομία τους ή τη ζωή τους σε φάσεις. Αρκετές γυναίκες κάνουν ακριβώς το ίδιο με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κρίσης.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, οι 4 φάσεις της γυναικείας καριέρας διαμορφώνονται ως εξής:

20s Φιλοδοξία: Μια δεκαετία μάθησης, εξερεύνησης, ανάπτυξης, ανεξαρτησίας και χωρίς εξαρτώμενα άτομα
30sΠολιτισμικό σοκ: Οικογένεια και περιβάλλον επηρεάζουν τις επιλογές καριέρας.
40sΕπιτάχυνση: Επανεστίαση των προτεραιοτήτων σταδιοδρομίας από τα θεμέλια
50+Αυτο- ενεργοποίηση: Κορυφαία δεκαετία καριέρας

Ονομάζεται κύκλος «γυναικείας καριέρας» επειδή έχει διαφορετικό σχήμα από το παραδοσιακό (και ακόμη κυρίαρχο) εταιρικό πρότυπο σταδιοδρομίας, που ακολουθείται από πολλούς επιτυχημένους άνδρες και προτιμάται από πολλές εταιρείες.

Ωστόσο, καθώς οι άντρες επιδιώκουν όλο και περισσότερο να εξισορροπούν τις γονικές ευθύνες με τη σταδιοδρομία, αυτό το «γυναικείο» μοντέλο, τείνει να γίνει το νέο φυσιολογικό, για τους εργαζόμενους γονείς οποιουδήποτε φύλου.

Η κατανόηση της πορείας και πού βρίσκεστε σε αυτή, σας βοηθά να διαχειριστείτε τις αλλαγές και τις επιλογές που μπορεί να σας καθορίσουν τη ζωή. Το πρόβλημα με τις φάσεις είναι ότι δεν γίνονται άμεσα ορατές. Είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτές, όταν βρίσκεστε μέσα σε αυτές.

Photo by Christina @ wocintechchat.com on Unsplash

Συνδυαστικά με την κρίση του κορονοϊού, ίσως η πιο κρίσιμη φάση να ορίζεται αυτή των 30, η οποία είναι αρκετά καθοριστική στη ζωή μιας γυναίκας:

30s – Πολιτισμικό σοκ

Όσο πιο επιτυχημένες και φιλόδοξες είναι οι γυναίκες, τόσο πιο απότομα μπαίνουν σε αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «πολιτισμικό σοκ». Η δυναμική που χτίστηκε στη δεκαετία των 20 χρόνων, τους δίνει δύναμη να κατευθύνονται στα 30’s τους, πολύ συχνά πάνω σε τοίχο.

Οι γυναίκες που έχουν δώσει προτεραιότητα στην καριέρα τους, εργάστηκαν σκληρά, ταξίδεψαν στον κόσμο και έμαθαν πολλά στη δεκαετία των 20 τους, εν μέρει καθυστερώντας το γάμο και τα παιδιά, ξαφνικά επικεντρώνονται στο προσωπικό κομμάτι.

Ενώ ορισμένες γυναίκες, φυσικά, θα επιλέξουν να μείνουν άγαμες ή να καταλήξουν με κάποιον τρόπο, η πλειοψηφία θα κάνει δεσμό και θα επιλέξει να αποκτήσει ένα παιδί ή δύο. Πολλά από αυτά τα σημαντικά προσωπικά ορόσημα συμβαίνουν κατά μέσο όρο, μεταξύ των ηλικιών 30 και 35.

Εκεί είναι που έρχεται το σοκ. Oι περισσότερες εταιρείες, προωθούν το υψηλό δυναμικό τους ταλέντο, τους ανθρώπους που θέλουν να δοκιμάσουν, να μετακινηθούν, να είναι ευέλικτοι και να αναπτυχθούν. Αυτό είναι όταν αρχίζετε να αναλαμβάνετε μεγαλύτερους ρόλους και ευθύνες, ή ακόμα και να μετακομίσετε σε άλλη πόλη ή χώρα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι διευθυντές θεωρούν πάντα ουδέτερη αυτή τη διαδικασία. Ότι δεν επηρεάζεται από το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Όμως τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι. Αυτή η συγκεκριμένη περίοδος από 30 έως 35, είναι ακριβώς η λανθασμένη ηλικία για πολλές γυναίκες να δοκιμαστούν και να μετακινηθούν. Σε μια εποχή γονέων διπλής καριέρας, οι εταιρείες προσπαθούν ακόμα και να αγνοήσουν ότι υπάρχουν παιδιά.

Αυτή είναι η ουσία της δύσκολης και αντιφατικής πράξης εξισορρόπησης των τριάντα. Οι εταιρείες έχουν προσπαθήσει να ελίσσονται με την πάροδο των ετών και ο κορονοϊός τους έδωσε αφορμή να εφαρμόσουν ακόμα πιο αυστηρές πολιτικές και τακτικές. Αυτός είναι και ο λόγος, που πολλές γυναίκες αναγκάζονται να απομακρυνθούν από το δυναμικό τους.

Κανείς δεν είπε ότι τα μακροχρόνια πλάνα και ειδικά στο κομμάτι της καριέρα, είναι κάτι εύκολο. Για να το καταφέρετε, δοκιμάστε και χαρτογραφήστε πού βρίσκεστε στη ζωή και πού κατευθύνεστε, είτε ατομικά, είτε ως ζευγάρι και είτε ως οικογένεια. Ελέγξτε τι είναι εφικτό σε αυτήν τη φάση και τι θα μπορούσε καλύτερα να επιτευχθεί στην επόμενη. Μην αφήσετε σε καμία περίπτωση να σας κυριεύσει ο φόβος και μην ξεχνάτε ποτέ ποια είναι τα όνειρα σας.