#ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙ

Η ιεραρχία της επικοινωνίας: Πώς επηρεάζει τη φιλία το μέσο που χρησιμοποιούμε

Photo by Vinicius “amnx” Amano on Unsplash

Το lockdown δεν έχει επηρεάσει μόνο την ψυχολογία μας αλλά και τη σχέση με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Η κοινωνική αποστασιοποίηση έχει αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνούμε με τους φίλους μας, που μέχρι πρότινος συναντούσαμε συχνά.

Μπορεί με μερικούς από αυτούς να μας χωρίζουν μόλις μερικά τετράγωνα, όμως λόγω των συνθηκών φαντάζει σαν να μας χωρίζουν πολλά περισσότερα χιλιόμετρα. Όπως συμβαίνει με τις σχέσεις εξ αποστάσεως έτσι και με τις φιλίες, πλέον χρησιμοποιούμε διάφορα μέσα επικοινωνίας για να κρατήσουμε επαφές.

Κάποιοι είναι περισσότερο άνετοι με τη χρήση του τηλεφώνου, ενώ άλλοι προτιμούν τα μηνύματα ή τις βιντεοκλίσεις. Οι ψυχολόγοι ερμηνεύουν διαφορετικά το κάθε μέσο και το αντίκτυπο που μπορεί να έχει σε μία φιλία, με τον όρο “ιεραρχία της επικοινωνίας”. Αυτό σημαίνει ότι έχει σημασία ο τρόπος που επικοινωνούμε και ότι είναι στο χέρι μας να κρατήσουμε ισχυρούς τους δεσμούς με τους φίλους μας.

Όταν στέλνουμε γραπτό μήνυμα, αυτό αναφέρεται ως λεκτικό κανάλι, επειδή χρησιμοποιεί λέξεις αλλά λείπουν άλλα πράγματα όπως ο τόνος φωνής ή τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Η ομιλία στο τηλέφωνο προσθέτει ένα φωνητικό κανάλι, επειδή ακούμε μόνο τον ήχο και τον τόνο της φωνής. Η βιντεοκλιση, είναι ένα επιπλέον οπτικό κανάλι, αφού μπορούμε να έχουμε οπτική και ακουστική επαφή με ένα άτομο.  Όσα περισσότερα κανάλια ενσωματώνει μια δεδομένη επικοινωνία, τόσο υψηλότερη είναι η ιεραρχία και τόσο ισχυρότερος είναι ο δεσμός που δημιουργείται.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, όσο περισσότερες αισθήσεις εμπλέκονται σε μία επικοινωνία, τόσο ισχυρότερη είναι η επίδραση της. Όταν είμαστε σε θέση να ακούσουμε το συναίσθημα μέσω της φωνή κάποιου αλλά και να το δούμε οπτικά, μπορεί να μας βοηθήσει να κερδίσουμε και άλλα κομμάτια.

Photo by Content Pixie on Unsplash

Όσα στοιχεία υπάρχουν για το μέσο, τόσο λιγότερα υπάρχουν για τη συχνότητα. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αν και δεν έχει αποδειχθεί ακόμα, είναι καλό να υπάρχει επικοινωνία σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλιώς ίσως και να μην έχει ιδιαίτερο νόημα. Βέβαια αυτό είναι κάπως σχετικό, γιατί ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο και τους δικούς του ρυθμούς. Η κατάσταση αυτή μοιάζει κάπως με τον ύπνο. Κάποιοι έχουν ανάγκη από πολλές ώρες, ενώ άλλοι μπορούν να ξεκουραστούν σε πολύ λιγότερες.

Μερικοί φίλοι μπορούν να μιλάνε μία φορά το χρόνο και να πιάσουν τα πάντα από εκεί που τα άφησαν σαν να μην πέρασε μια μέρα. Άλλες πάλι φιλίες απαιτούν πιο τακτική επικοινωνία.

Τι γίνεται αν μια φιλία εξ αποστάσεως δεν ικανοποιεί τις ανάγκες σας;

Με τα νέα δεδομένα του lockdown, μπορεί να προκύψει το πρόβλημα, ο ένας από τους δύο φίλους να χρειάζεται διαφορετική επικοινωνία. Μερικοί μπορεί να μην απαντούν, ή να μην καταβάλουν την ίδια προσπάθεια για να προγραμματίσουν μία σύνδεση μαζί σας. Σε αυτή την περίπτωση, καλό θα ήταν να κάτσε εσείς και να αναρωτηθείτε αν η φιλία αυτή ήταν για μία δεδομένη στιγμή και να πάτε παρακάτω.

Οι καταστάσεις αυτές δεν θα έχουν ποτέ μία απλή απάντηση και μία εύκολη λύση.  Υπάρχουν φορές που μια φιλία δεν σημαίνει τόσα πολλά για κάποιον όσο εσείς θα επιθυμούσατε. Ακόμα κι έτσι, η γνώση αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα, πού θα είχε περισσότερο νόημα να αφιερώσετε τον χρόνο και την αγάπη σας.

Για τον λόγο αυτό, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τώρα και να παρατηρήσετε το κατά πόσο σας ικανοποιούν οι φιλίες που έχετε μέχρι στιγμής. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει μία προσπάθεια να κρατήσετε τις επαφές σας έτσι ώστε η στιγμή που θα βρεθείτε ξανά να είναι πολύ ξεχωριστή.