ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι κρυφοί συμβολισμοί των παραμυθιών στην ψυχολογία

Photo by Alice Alinari on Unsplash

Tα κλασσικά παραμύθια, που όλοι αγαπήσαμε ως παιδιά, είναι υπέροχες ιστορίες γεμάτες μαγεία και συμβολισμούς για την ψυχή. Πέρα από το γενικό θέμα, την παντοτινή μάχη του καλού εναντίον του κακού, χρησιμοποιούν τυπικά σύμβολα, γνωστά ως αρχέτυπα, για να πυροδοτήσουν το υποσυνείδητο και να παραδώσουν ορισμένα “μαθήματα”.

Το καλό είναι ότι δεν φοβούνται να αγγίξουν τη σκοτεινή πλευρά της ζωής, γιατί μέσα από αυτή καταλήγουμε να ξεπερνάμε τα εμπόδια. Σίγουρα ως παιδιά, αλλά και τώρα στην ενήλικη ζωή, μπορούμε ακόμα να ταυτιζόμαστε σε ορισμένα σημεία με κάποιους χαρακτήρες και να δείχνουμε ιδιαίτερη προτίμηση σε μέρη ή αντικείμενα. Απ’ ό,τι φαίνεται, τίποτα δεν είναι τυχαίο, αφού το καθένα από αυτά μαρτυρά πολλά για την προσωπικότητα μας.

Στο σημείο αυτό, σκεφτείτε το αγαπημένο σας σύμβολο. Είναι το γοβάκι της Σταχτοπούτας, το δάσος, η κακιά βασίλισσα, κ.ο.κ; Μόλις απαντήσετε, δείτε παρακάτω τι συμβολίζουν και τι σχέση έχουν με την προσωπικότητα σας.

Photo by Joshua Rawson-Harris on Unsplash

Ο μεγάλος λύκος

Εμφανίζεται σε περισσότερα από ένα παραμύθια, και συχνά παρεξηγείται. Για να αντιμετωπίσετε αυτόν τον χαρακτήρα, σκεφτείτε το κίνητρό του. Γιατί ντύνεται στα ρούχα της γιαγιάς και προσποιείται ότι είναι κάποιος άλλος; Στην ιστορία, είναι επειδή θέλει να φάει την κοκκινοσκουφίτσα. Χρειάζεται τροφή και για να το πετύχει, χρησιμοποιεί την εξαπάτηση.

Συχνά αναλαμβάνουμε διαφορετικούς ρόλους στη ζωή μας και προσποιούμαστε κάτι που δεν είμαστε για να ευχαριστήσουμε τους άλλους. Όταν το κάνουμε αυτό, ενεργούμε με τον χαρακτήρα του κακού λύκου. Αναρωτηθείτε πόσους διαφορετικούς ρόλους παίζετε, στην επαγγελματική και προσωπική σας ζωή. Κρατήστε σημειώσεις καθώς περνάτε τη μέρα σας και σκεφτείτε τι σας κάνει περισσότερο και τι λιγότερο ευτυχισμένους. Αυτό Θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε κάποια εμπόδια, που δεν μπορούσατε να εντοπίσετε ή να ξεκαθαρίσετε.

Το δάσος

Σκοτεινό και θανατηφόρο, ή γεμάτο γοητεία, το δάσος είναι ένα άγριο μέρος, ένας ξεχασμένος τόπος, όπου οι χαρακτήρες συχνά χάνονται. Αντιπροσωπεύει το σκοτεινό μέρος της ψυχής μας. Την άγρια και άθικτη φύση μας, την οποία προσπαθούμε συχνά να καταπιέζουμε, αλλά μερικές φορές έρχεται στο προσκήνιο και προκαλεί καταστροφή. Αντί να κρατάτε αυτό το μέρος κρυμμένο στο σκοτάδι, θα πρέπει να το φέρετε στο φως. Θα σας κάνει καλό αν αποδεχτείτε ότι δεν είστε τέλειοι και αγκαλιάσετε κάθε πτυχή του εαυτού σας.

Η πριγκίπισσα παραμυθιού

Σχεδόν σε όλα τα παραμύθια υπάρχει μία πριγκίπισσα. Είναι η ηρωίδα, με την καλή καρδιά και τη γλυκιά φύση. Όμως, σε κάθε ιστορίας, κάτι άσχημο συμβαίνει στη ζωή τους, που την αλλάζει. Για παράδειγμα, η ωραία κοιμωμένη πέφτει στα 16α γενέθλιά της. Ο μακρύς ύπνος που ακολουθεί, αντιπροσωπεύει το ταξίδι της στην ενηλικίωση. Στην πριγκίπισσα και το μπιζέλι, η ηρωίδα πρέπει να υπομείνει μια άθλια νύχτα ύπνου, για να αποδείξει την πραγματική της αξία. Στην πραγματικότητα, όλοι περνάμε από ταλαιπωρία και τον πόνο και αυτό μας κάνει συχνά πιο δυνατούς βοηθώντας μας να αναδείξουμε τα χαρίσματα μας. Σκεφτείτε τι συμβαίνει στην πριγκίπισσα σε κάθε αφήγηση, για να έχετε μια βαθύτερη εικόνα της πραγματικής έννοιας της ιστορίας.

Η κακιά μητέρα ή η κακή βασίλισσα

Στα περισσότερα παραμύθια ο κακός της υπόθεσης, είναι συνήθως μια γυναίκα, είτε μια κακή βασίλισσα, που σφετερίστηκε τον θρόνο. Αυτός ο χαρακτήρας θα κάνει οτιδήποτε για να αποκτήσει τον έλεγχο. Αυτό, μπορεί να συνδεθεί με το εγώ και την ανάγκη κάποιου για εξουσία. Αν σας ελκύουν ή σας “φοβίζουν” αυτά τα πρόσωπα, αναρωτηθείτε ποια είναι η αξία που δίνετε εσείς στον εαυτό σας. Ίσως να τον αγαπάτε υπερβολικά. Μπορεί όμως και να μην έχετε τόσο μεγάλη αυτοεκτίμηση.

Το γυάλινο γοβάκι

Είτε πρόκειται για τις γυάλινες γόβες της Σταχτοπούτας ή για τα κόκκινα παπούτσια που δεν σταματούν να χορεύουν, τα υποδήματα διαδραματίζουν βασικό ρόλο στα παραμύθια. Και στις δύο ιστορίες, γίνεται αντικείμενο επιθυμίας και αντιπροσωπεύει ένα όνειρο για το μέλλον. Στην περίπτωση της Σταχτοπούτας, είναι ένα ρομαντικό όραμα. Φοράει τη γυάλινη γόβα και μεταμορφώνεται σε όμορφη πριγκίπισσα.

Τα κόκκινα παπούτσια, συμβολίζουν τον πειρασμό.Δεν σταματούν ποτέ, οπότε το άτομο με την επιθυμία βρίσκεται παγιδευμένο στον χορό. Το μήνυμα εδώ είναι «να είστε προσεκτικοί με αυτό που επιθυμείτε». Για τη Σταχτοπούτα, όμως το όνειρο έχει θετικό πρόσημο, καθώς η καθαρή καρδιά και η φυσική ομορφιά της λάμπουν, με τη βοήθεια του παπουτσιού!