ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η τακτική της ευγνωμοσύνης είναι η αλάνθαστη μέθοδος καταπολέμησης του στρες

Photo by Simon Rae on Unsplash

Υπάρχουν αρκετές τακτικές και μέθοδοι που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να προστατευτούμε από το άγχος, το οποίο παρεμβαίνει σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας.

Τέτοια βήματα περιλαμβάνουν σωματική άσκηση, επαρκή ύπνο, καλή  διατροφή και ένα ισχυρό σύστημα κοινωνικής υποστήριξης.

Μία μέθοδος όμως, φαίνεται να είναι το ίδιο και ίσως και λίγο παραπάνω αποδοτικότερη για την καταπολέμηση του. Σύμφωνα με έρευνα, η ευγνωμοσύνη, είναι ένα ισχυρό όπλο για τη μείωση του άγχους. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχουν τρεις τρόποι για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από αυτό.

Η ευγνωμοσύνη μας βοηθά να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να βλέπουμε με μεγαλύτερη ψυχραιμία κάποια πράγματα: Όσο πιο αυστηροί γινόμαστε μαζί του τόσο περισσότερο άγχος βιώνουμε.

Photo by Tim Mossholder on Unsplash

Η αυτο-συμπόνια, η κατανόηση και η εύκολη λήψη αποφάσεων, είναι τρόποι με τους οποίους ελπίζουμε να δράσουμε. Η τακτική της ευγνωμοσύνης, είναι το κλειδί για αυτό.

Οι ερευνητές σε μια ιταλική μελέτη, διαπίστωσαν ότι η ευγνωμοσύνη «συνδέεται με λιγότερο κριτική, τιμωρητική και πιο συμπονετική σχέση με τον εαυτό μας».

Με βάση τα ευρήματα τους, φαίνεται ότι η τέχνη του να γνωρίζει κανείς τι συμβαίνει πραγματικά και να μην φέρει κάτι βαρέως, μπορεί να συνδέεται με την ευγνωμοσύνη.

Η τακτική αυτή βοηθά στη μείωση της σκληρής αυτοκριτικής: Όταν αντιμετωπίζετε ένα πισωγύρισμα, στρες, μια απογοήτευση ή μια επίμονη ανησυχία, υπάρχει μια τάση να πέσετε στην παγίδα να κατηγορείτε τον εαυτό σας ή να κάνετε επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις, που συνδέονται με υψηλά επίπεδα άγχους.

Τα καλά νέα είναι ότι η ευγνωμοσύνη, έχει τη δυνατότητα να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση, σύμφωνα με μια γερμανική μελέτη του 2019 . Οι ερευνητές έδειξαν σημαντική μείωση του άγχους, μέσω μιας παρέμβασης ευγνωμοσύνης, βάσει εφαρμογής που διήρκεσε έξι εβδομάδες.

Σε μία άλλη πρόσφατη, αποδείχθηκε ότι το άγχος συνδέεται με τη νόσο του Alzheimer και την άνοια, παρουσιάζοντας μάλιστα αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τους.

Άρα όσο προστατευόμαστε από το άγχος θωρακίζουμε και άλλες πτυχές της υγείας μας.

Η ευγνωμοσύνη βοηθά στη μείωση του άγχους στη νεολαία: Είναι καλό να παροτρύνετε τα παιδιά να γράφουν σε ένα ημερολόγιο καθημερινά, τρία πράγματα για τα οποία νιώθουν ευγνωμοσύνη.

Αν αναπτυχθεί αυτή η συνήθεια από νεαρή ηλικία, το άγχος ειδικά στα εφηβικά χρόνια μπορεί να μειωθεί. Με τον τρόπο αυτό, η νεολαία μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία μας γενικά.

Επομένως, φροντίστε να βρίσκετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας καθημερινά και να σκέφτεστε όλα τα πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε ευγνωμοσύνη στη ζωή. Είναι μία αλάνθαστη τακτική, που όσο περισσότερο την αναπτύσσετε τόσο πιο πολύ καταφέρνετε να καταπολεμάτε το στρες και το άγχος.

 

Διαβάστε επίσης:

Τα μαλλιά που γκριζάρουν από το στρες μπορούν να επανέλθουν στο φυσικό τους χρώμα

3 τρόποι για να αυξήσετε τη λίμπιντο σας

Με ποιους τρόπους επηρεάζει το στρες τον εμμηνορροϊκό κύκλο

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση