ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Είστε ηγέτης ή αφεντικό;

Τα αφεντικά δεν γίνονται ηγέτες όμως οι ηγέτες είναι ήδη αφεντικά! Όταν κάποιος κατέχει θέση ισχύος, τότε αυτόματα του ανατίθεται μία μεγάλη μερίδα αποφάσεων και εξουσίας. Το θέμα είναι πώς τη διαχειρίζεται και αν καταφέρνει να αποτελέσει πρότυπο έμπνευσης και να ωθήσει μία ομάδα προς την παραγωγικότητα και την επιτυχία. Παρακάτω παρουσιάζεται μία αναμέτρηση με σκοπό να κάνει σαφείς τις 12 βασικές διαφορές μεταξύ των δύο αυτών μορφών που μπορεί κανείς να συναντήσει στον επαγγελματικό του χώρο. Αν ήδη έχετε μία ανώτερη θέση σε κάποια εταιρεία ήρθε η στιγμή να αναμετρηθείτε με τον ίδιο σας τον εαυτό και να δείτε σε ποια κατηγορία ανήκετε.

12. Οι ηγέτες βρίσκουν βιώσιμες λύσεις και δεν εστιάζουν σε προσωρινές

Το αφεντικό θα σας υποδείξει τι πρέπει να κάνετε. Ο ηγέτης θα δείξει τον τρόπο και θα σας πει για ποιο λόγο πρέπει να το κάνετε. Ένα από τα κριτήρια που χαρακτηρίζουν κάποιον «ηγέτη», είναι όταν μεταδίδει τη γνώση του με σκοπό να αξιοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις. Η δια βίου μάθηση και η αυτοπεποίθηση είναι τεράστια προσόντα σε σχέση με την τοξική ηγεσία και τη μικροδιαχείριση.

 

11. Οι ηγέτες έχουν υψηλό συναισθηματική νοημοσύνη

Το αφεντικό ειδικεύεται σε ζητήματα που αφορούν υλικά πράγματα. Ο ηγέτης χαρακτηρίζεται από συναίσθημα και ειδικεύεται σε ζητήματα που αφορούν τον άνθρωπο. Οι μεγάλοι ηγέτες έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη και γι ‘αυτό βρίσκουν ευφάνταστες στρατηγικές για την επίλυση συγκρούσεων στις ομάδες.
Η ευαισθησία έχει να κάνει με το πόσο συνδέεται κανείς με τα συναισθήματα, ενώ ευσυγκίνητος είναι αυτός που αντιδρά συναισθηματικά σε μία κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι παρόλο που δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας, μπορούμε ασφαλώς να ελέγξουμε την αντίδρασή μας σε αυτά.

 

10. Οι ηγέτες θέλουν να αισθάνεστε επιτυχείς

Τα αφεντικά σας χρειάζονται την καλή σας απόδοση για την επιτυχία τους. Ένας πραγματικός ηγέτης θέλει να νιώσετε επιτυχής ακόμα και αν αποτύχετε. Ένα από τα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη είναι ότι συνδέει την ατομική του επιτυχία με την επιτυχία εκείνων που τον οδηγούν σε αυτήν.

 

9. Οι ηγέτες χτίζουν την αυτό-λογοδοσία

Ένα αφεντικό σας κρατά υπεύθυνο. Ένας ηγέτης σας παρακινεί να αναπτύξετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και να εκδηλώσετε το πάθος που κρύβετε μέσα σας για να «χτίσετε» την αυτό-λογοδοσία. Η διαδικασία αυτή έχει στόχο την επιτυχία σε όλους τους τομείς.

 

8. Οι ηγέτες «μετρούν» διαφορετικά την επιτυχία απ’ ό,τι τα αφεντικά

Τα αφεντικά ορίζουν την επιτυχία τους με μια θέση τίτλου ή την ιεραρχία στην επιχείρηση. Ένας ηγέτης έχει την ικανότητα να εμπνέει τον κόσμο, οπουδήποτε και αν βρεθεί. Οι ηγέτες ορίζουν την επιτυχία τους από το πάθος και τον αντίκτυπο που έχουν στους ανθρώπους που επηρεάζουν.

 

7. Τα αφεντικά βασίζονται στην εξουσία – οι ηγέτες βασίζονται στην έμπνευση

Μία από τις μεγαλύτερες διαφορές που έχει ένα αφεντικό με έναν ηγέτη είναι η εξάρτηση τους από την εξουσία. Ένα αφεντικό βασίζεται στη δύναμη θέσης για να έχει αντίκτυπο σε αντίθεση με μία ηγετική προσωπικότητα η οποία δεν εξαρτάται από την εξουσία ή τη θέση.

 

6. Οι ηγέτες εστιάζουν στο τι είναι σωστό

Ένα αφεντικό επικεντρώνεται στο παρόν και πυροδοτεί τις καταστάσεις σε κάποιο πρόβλημα. Ένας ηγέτης παραμένει συγκεντρωμένος στο να πράξει ό,τι θεωρείται σωστό. Από όλα τα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη, η ικανότητα του να σας πιέζει να λαμβάνετε σωστές αποφάσεις όταν επικρατεί το χάος, είναι η διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας.

 

5. Οι ηγέτες λειτουργούν με γνώμονα την κληρονομιά τους – τα αφεντικά λειτουργούν με τον ανταγωνισμό τους.

Ένα αφεντικό αποφασίζει με βάση τον ανταγωνισμό. Οι ηγέτες παραμένουν ενήμεροι για τους ανταγωνιστές τους, αλλά λειτουργούν με γνώμονα το κοινό συμφέρον.

 

4. Οι ηγέτες έχουν πάθος και στόχους – τα αφεντικά υποκινούνται από τον φόβο

Τα αφεντικά υποκινούνται από τον φόβο και την αντίδραση. Ένας ηγέτης ακόμα και σε δύσκολους καιρούς αλλαγών και μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, παρακινείται από το πάθος και τους στόχους του.

 

3. Οι ηγέτες θέλουν να τα πάτε καλύτερα από αυτούς – τα αφεντικά θέλουν πάντα να είναι τα αφεντικά

Αυτή είναι μία ακόμα μεγάλη διαφορά μεταξύ ηγέτη και αφεντικού. Ένα αφεντικό θέλει πάντα να μείνει το αφεντικό σας. Ένας ηγέτης θέλει να σας δει επιτυχημένους.

 

2. Οι ηγέτες χαίρονται με την επιτυχία των άλλων

Ένα αφεντικό νιώθει ευχαρίστηση όταν του αναγνωρίζεται μια σπουδαία δουλειά. Οι ηγέτες νιώθουν χαρούμενοι όταν βλέπουν κι άλλους εκτός από τους ίδιους να ανταμείβονται για τα καλά τους αποτελέσματα.

 

1. Οι ηγέτες «χτίζουν» μία σχέση εμπιστοσύνης με εσάς – τα αφεντικά αναπτύσσουν τον φόβο σας
Τα αφεντικά σας βάζουν σε διαδικασία να σκέφτεστε τι θέλουν να ακούσουν για να του το πείτε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα αφεντικά δεν χρειάζονται κάποια στρατηγική για να τα αντιμετωπίσετε. Απλώς αναμένουν από όλους να συμφωνήσουν μαζί τους. Οι ηγέτες σας βοηθούν να δυναμώσετε την αυτοπεποίθηση σας  ώστε να μπορείτε να τους πείτε αυτό που χρειάζεται να ακούσουν.

 

Μπορεί να μην είναι διασκεδαστικό, αλλά το να έχει κανείς μία πλήρη εικόνα για το «καλό» και το «κακό» και το να είναι αντικειμενικός σε αυτήν, προάγει τη συνεχή ανάπτυξη, την ευτυχία και την επιτυχία.