#ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙ

Μόνοι την Ανάσταση: 3 τρόποι να διαχειριστείτε το στρες

Τα αυστηρά μέτρα του lockdown έχουν βρει πολλούς μόνους στο σπίτι. Από τη μία, ο σκοπός αφορά το κοινό καλό και αποτελεί βασική προϋπόθεση για να επιστρέψουμε το δυνατό συντομότερο στην κανονικότητα. Από την άλλη όμως, δεν παύει να είναι μία πιεστική και στρεσογόνα κατάσταση, που προκαλεί έντονο το συναίσθημα της μοναξιάς και της απογοήτευσης.

Φέτος την Ανάσταση πολύς κόσμος πρόκειται να την περάσει μόνος μακριά από τα αγαπημένα του πρόσωπα. Αν είστε και εσείς ένας από αυτούς, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε τα αρνητικά συναισθήματα και να αφήσετε τις υπόλοιπες μέρες να κυλήσουν πιο ήρεμα.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι αντιμετώπισης

Τη δεκαετία του 1980, οι ψυχολόγοι Richard Lazarus και Susan Folkman, διαπίστωσαν για πρώτη φορά ότι οι μηχανισμοί αντιμετώπισης προορίζονται για να εξυπηρετήσουν έναν από τους δύο κύριους σκοπούς: την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται άμεσα με το στρες ή τη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων που προέρχονται από αυτό. Για να διατηρήσετε τα πράγματα απλά και λογικά, δείτε τα παρακάτω βήματα:

1. Αντιμετώπιση εργασιών

Αυτή η στρατηγική απαιτεί την ενεργή επίλυση προβλημάτων και την εστίαση σε πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε ακόμη και σε περιόδους όπως αυτές.

Εάν νιώθετε εντελώς απομονωμένοι, μπορείτε να το διαχειριστείτε με το να φροντίσετε να έχετε συχνή επικοινωνία με τους αγαπημένους σας και ειδικά κάνοντας βιντεοκλίσεις. Στη συνέχεια, ανακαλύψτε προσωπικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να είστε σε θέση να ανταποκριθείτε. Κάποιοι ανατρέχουν σε παλιές φωτογραφίες, άλλοι κοιμούνται περισσότερο, ή λόγω μέρας μπορεί να μαγειρέψουν κάτι ξεχωριστό για να περάσει ευχάριστα η ώρα τους.

Γενικά αυτό που θα βοηθήσει, είναι να αρχίσετε να ορίζετε ρεαλιστικούς στόχους και στη συνέχεια να κάνετε βήματα για να τα πετύχετε.

2. Αντιμετώπιση συναισθημάτων

Ως ένας παθητικός αλλά δυνητικά ισχυρός τρόπος αντιμετώπισης του στρες, αυτό το στυλ απαιτεί μηχανισμούς που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο των συναισθημάτων σας. Μπορεί να ξεκινήσει με την απλή αναμόρφωση της εμπειρίας σας με βάση το χιούμορ, την εξάσκηση στρατηγικών θετικότητας ή εστιάζοντας στις καλές πτυχές της ζωής που δεν επηρεάστηκαν από την πανδημία.

Υπάρχουν επίσης πολλές δραστηριότητες συναισθηματικής αντιμετώπισης, που ανακουφίζουν από το άγχος. Η ανάγνωση ενός βιβλίου, ο διαλογισμός, οι βαθιές αναπνοές και το παιχνίδι με κατοικίδια ζώα, είναι οι αποτελεσματικότερες. Έχουν την τάση να μειώνουν τα επίπεδα κορτιζόλης και υποστηρίζουν την αίσθηση ευεξίας.

Photo by Eneida Nieves from Pexels

3. Αποφυγή

Σε γενικές γραμμές, αυτό το στυλ αντιμετώπισης αφορά την παράβλεψη του ζητήματος. Ίσως μοιάζει με μία άρνηση να δεχτεί κανείς την πραγματικότητα, όμως το πλεονέκτημα είναι ότι δίνει κάποιο είδος αυτοεκτίμησης και ψυχικής δύναμης που δημιουργεί την αίσθηση ότι το πρόβλημα δεν υπήρχε εξαρχής.

Το φετινό Πάσχα θα είναι μία πραγματική δοκιμασία, που αναπόφευκτα θα σας ωθήσει να ανακαλύψετε αρκετές πτυχές του εαυτού σας. Ο καθένας από εμάς καθημερινά ανακαλύπτει ότι έχει πολύ μεγαλύτερα όρια και αντοχή από όσο ο ίδιος περίμενε. Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι στρατηγικές όπως ο διαλογισμός και ο ποιοτικός ύπνος, αποτελούν επίσης χρήσιμους μηχανισμούς.