ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Νέες μητέρες άνω των 40: Τα υπέρ και τα κατά

μητέρα
πηγή: Pexels

Πολλές γυναίκες είτε από επιλογή, είτε έπειτα από προσπάθειες χρόνων, γίνονται μητέρες μετά τα 40 τους χρόνια. Οι απόψεις σχετικά με το αν αυτό είναι “κοινωνικά αποδεκτό” διίστανται, όμως στην πραγματικότητα τον κύριο λόγο έχουν οι ίδιες.

Ωστόσο, δεν παύουν να υπάρχουν ορισμένα υπέρ και κατά, τα οποία μπορεί να υπολογιστούν και αντίστροφα, στην περίπτωση που μία πολύ πιο νέα γυναίκα αποφασίσει ή τύχει να γίνει μια νέα μητέρα σε αρκετά μικρή ηλικία.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η χαρά και η αγάπη που φέρνει ένα παιδί στη ζωή της, έχει ανεκτίμητη αξία. Όμως γνωρίζοντας από πριν τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, θα μπορέσει να προετοιμαστεί καλύτερα γι’ αυτές:

Υπέρ

Είστε πιο συνειδητοποιημένες

Οι γυναίκες που γίνονται μητέρες μετά τα 40 το επιλέγουν απόλυτα συνειδητά. Μια νεότερη γυναίκα, είναι πιο πιθανό να δράσει παρορμητικά στη λήψη αυτής της απόφασης.

Έχετε περισσότερη υπομονή

Στην ηλικία των 40 είστε πιο ώριμες και μπορείτε να ελέγχετε καλύτερα την υπομονή σας, η οποία είναι απαραίτητη να έχει ένας γονιός. Επίσης έχετε ήδη μια πρώτη εντύπωση του τι θα αντιμετωπίσετε, μέσα από τα παραδείγματα φίλων και συγγενών που έγιναν γονείς, λίγο νωρίτερα από εσάς.

Βρίσκεστε σε μια πιο προνομιακή οικονομική θέση

Κατά κύριο λόγο, τα περισσότερα ζευγάρια άνω των 40 ετων, βρίσκονται σε πιο προνομιακή θέση σε σύγκριση με τα νεαρότερα ζευγάρια, που βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους. Η οικονομική ασφάλεια, είναι πολύ σημαντική και είναι ίσως ο πιο βασικός παράγοντας που επηρεάζει την απόφαση ενός ζευγαριού να αποκτήσει παιδί.

Είστε πιο χαλαροί απέναντι στο παιδί

Όλοι οι νέοι γονείς έχουν άγχος, όμως οι μεγαλύτερες μητέρες είναι πιο ψύχραιμες από τις νεότερες και δεν θα αγχωθούν πολύ, αν κάποια στιγμή βγουν εκτός προγράμματος σχετικά με τη φροντίδα και το πρόγραμμα του παιδιού.

Μπορείτε πιο εύκολα να ζητήσετε βοήθεια

Έχει αποδειχθεί ότι οι γιαγιάδες είναι οι “σανίδες” σωτηρίας ειδικά των νεών μαμάδων. Βρίσκονται πάντα στο πλευρό τους να βοηθήσουν και να αναλάβουν να κρατήσουν τα παιδιά όταν εκείνες δουλεύουν. Στην περίπτωση όμως που μια νέα μαμά δεν έχει κοντά της τη μητέρα της, θα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια. Μία γυναίκα με οικονομική άνεση μπορεί πιο εύκολα να ζητήσει βοήθεια από μια babby sitter από τη στιγμή που διαθέτει περισσότερα χρήματα.

Κατά

Ηλικία

Οι νέες μητέρες έχουν περισσότερες αντοχές και ενέργεια να ασχολούνται με τα παιδιά τους. Όσο αυξάνεται η ηλικία τόσο λιγότερη είναι η φυσική αντοχή.

Στερεότυπα

Τα στερεότυπα που επικρατούν στην κοινωνία, φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση μια γυναίκα που επιλέγει να γνωρίσει τη χαρά της μητρότητας σε μεγαλύτερη ηλικία.

Την κάνουν να νιώθει μειονεκτικά τόσο με τον ίδιο της τον εαυτό όσο και με την κριτική που δέχεται από τον περίγυρο της. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν στιγμές που να νιώθει ενοχές αλλά και ότι οι άλλοι την κατακρίνουν για την επιλογή της.

Οι γυναίκες όμως πολύ συχνά κατακρίνονται ό,τι και αν επιλέξουν για τη ζωή τους εξαιτίας των στερεοτύπων και των πολλαπλών ρόλων που καλούνται να ανταπεξέλθουν.

Επομένως, δε χρειάζεται να μετανιώνετε ούτε να αντιμετωπίζετε ενοχικά τη μητρότητα σε μεγαλύτερη ηλικία. Το παιδί που θα έρθει στη ζωή σας θα δικαιώσει την απόφαση σας.

Διαβάστε επίσης:

Τα στερεότυπα καταρρίπτονται-Δεν μιλούν “πάρα πολύ” οι γυναίκες αλλά οι άντρες

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Oι γυναίκες απαντούν στα στερεότυπα ακολουθώντας το δικό τους δρόμο»

Μαρία Ρίτα Γκάλι (ΔΕΣΦΑ): Να σπάσουμε τα στερεότυπα και να προωθήσουμε τη συμμετοχή των γυναικών σε ανδροκρατούμενους κλάδους

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση