ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

O κανόνας του 100% που κάνει πιο εύκολη τη ζωή

Photo by Gabriel Silvério on Unsplash

Η ζωή είναι θέμα επιλογών. Αυτό αποδεικνύεται από απλές καθημερινές αποφάσεις, μέχρι και τις πιο σημαντικές. Ακόμα και όταν βρισκόμαστε σε μία άσχημη θέση, είναι θέμα επιλογής το πώς θα τη διαχειριστούμε. Το θέμα είναι πόσο σίγουροι είμαστε για αυτή. Ο Clayton Christensen, ο πρώην διάσημος καθηγητής του “Harvard Business School”, είχε μια ισχυρή δήλωση: «Είναι ευκολότερο να κρατάτε τις αρχές σας για το 100 τοις εκατό του χρόνου, από το να τις κρατάτε το 98 τοις εκατό του χρόνου».

Αυτή η πρόταση, έχει πολύ νόημα υπό το φως μίας σχετικής έρευνας για τη λήψη αποφάσεων και τη θέληση . Πάρτε, για παράδειγμα, μια δίαιτα . Εάν είστε μόνο 98% αφοσιωμένοι σε αυτή, σημαίνει ότι δεν έχετε λάβει ακόμη την απόφαση. Εάν δεν έχετε λάβει την απόφαση, αλλά έχετε δεσμευτεί μόνο εν μέρει, τότε δεν ξέρετε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα σε μελλοντικά σενάρια. Το να μην γνωρίζετε το αποτέλεσμα της συμπεριφοράς σας, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην εμπιστοσύνη που έχετε στον εαυτό σας και την ταυτότητά σας.

Μόλις δεσμευτείτε 98% για έναν στόχο ή αρχή, δεν έχετε την ικανότητα να προβλέψετε επαρκώς τη δική σας συμπεριφορά. Συχνά μπαίνετε σε καταστάσεις όπου δεν ξέρετε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Βλέποντας τον εαυτό σας να αποτυγχάνει επανειλημμένα στην «δέσμευσή σας», η ταυτότητά σας βρίσκεται σε σύγχυση όπως και η εμπιστοσύνη σας. Με χαμηλότερη αυτοπεποίθηση, δεν θα έχετε τη δυνατότητα να δεσμευτείτε πλήρως στην απόφαση ή τον στόχο.

Photo by Alexander Solodukhin on Unsplash

Το κίνητρο απαιτεί απλότητα. Η πολυπλοκότητα αντίθετα, είναι κάτι που το σκοτώνει. Κατά συνέπεια, αυτό που πρέπει να επιδιώξετε, είναι να λάβετε μια απόφαση με ένα σαφές αποτέλεσμα και να χαράξετε έναν σαφή δρόμο για να πάρετε αυτό που θέλετε. Καθώς προχωράτε, θα νιώσετε πιο αποτελεσματικοί και θα έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι μπορείτε να φτάσετε τον στόχο σας. Αυτές οι έννοιες του κινήτρου προέρχονται από τη Θεωρία Προσδοκίας .

Αντί να αντιμετωπίζει κανείς την κόπωση των αποφάσεων στο 98 τοις εκατό, θα μπορούσε να πάρει μια απόφαση στο 100 τοις εκατό. Αν και δύσκολο, αυτό θα μπορούσε να λύσει πολλά προβλήματα θέλησης. Δεσμεύοντας το 100 τοις εκατό σε κάτι, όπως για παράδειγμα, μια δίαιτα, ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα, μπορείτε να προβλέψετε τη συμπεριφορά σας σε μελλοντικές καταστάσεις. Μπορείτε να γνωρίζετε ότι ανεξάρτητα από το τι προσφέρεται, η απόφαση έχει ήδη ληφθεί και μάλιστα όχι σαν μία παρόρμηση της στιγμής.

Ο Μάικλ Τζόρνταν είχε πει κάποτε: «Μόλις πήρα μια απόφαση, δεν το σκέφτηκα ποτέ ξανά». Αυτό είναι το κλειδί για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Λαμβάνετε μια απόφαση και προχωράτε με αυτήν, 100 τοις εκατό. Κάθε φορά που το κάνετε, η εμπιστοσύνη σας αυξάνεται, δίνοντας σας περαιτέρω τα κίνητρά. Με τον τρόπο αυτό, αποφασίζετε να συνεχίσετε. Η αυτο-σηματοδότηση, είναι η ιδέα ότι κρίνετε τον εαυτό σας με βάση τις ενέργειες σας. Παρακολουθώντας τον να ενεργεί σύμφωνα με τους επιθυμητούς στόχους, αρχίζετε να τον αντιλαμβάνεστε ως αυτόν τον τύπο ατόμου.

Εάν βρεθείτε στην παρόρμηση της στιγμής και παλεύετε με την αποφασιστικότητα σας, υπάρχουν δύο χρήσιμες στρατηγικές. Η μία ονομάζεται “προθέσεις υλοποίησης“. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείτε ένα σενάριο «αν-τότε». Δηλαδή σκέφτεστε πώς θα αντιδράσετε αν βρεθείτε αντιμέτωποι με κάτι που είναι αντίθετο με την απόφαση που έχετε λάβει, όπως «Αν μου προσφέρουν γλυκό, τότε θα τους πω ότι κάνω δίαιτα, τότε θα αντιδράσω έτσι». Η άλλη στρατηγική περιλαμβάνει την έννοια «μελλοντικός εαυτός». Αντί να λάβετε μια απόφαση βάσει του τι θέλει ο τρέχων εαυτός σας, θα μπορούσατε να ρωτήσετε, “Πώς θα ήθελε ο μελλοντικός μου εαυτός να το θυμάται;” Ή, “Τι θα ήθελε να κάνει ο μελλοντικός μου εαυτός;”

Επομένως, ο κανόνας του 100 τοις εκατό του, είναι μια πολύ χρήσιμη στρατηγική για την αποφυγή της δυσκολίας στη αποφάσεων και για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στον εαυτό μας.