ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Όταν η οικογένεια είναι αγαπημένη μειώνεται ο κίνδυνος κατάθλιψης στα παιδιά

Photo by Paige Cody on Unsplash

Η ύπαρξη μιας υποστηρικτικής οικογένειας μπορεί να μειώσει σημαντικά τον μελλοντικό κίνδυνο για ένα παιδί, να πάθει σοβαρή κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερα από 3.200 ζεύγη από αδέρφια στη Σουηδία, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 600 ζευγάρια ομοθαλών αδελφών και σχεδόν 2.600 ζευγαριών ετεροθαλών αδελφών, που είχαν τουλάχιστον έναν βιολογικό γονέα με κατάθλιψη.

Το κάθε ζεύγος από αδέλφια μεγάλωσε χωριστά, ένα στο σπίτι και ένα υιοθετήθηκε σε ένα σπίτι με γονείς που θα μπορούσαν «να παρέχουν ένα υποστηρικτικό και γενικά πλεονεκτικό σπίτι για το θετό τους παιδί».

Η ανατροφή από μια θετή οικογένεια σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον συσχετίστηκε με 23% μείωση του κινδύνου θεραπείας μείζονος κατάθλιψης μεταξύ των ομοθαλών αδελφών και 19% μειωμένου κινδύνου μεταξύ των ετεροθαλών αδελφών.

Ωστόσο, η μείωση αυτή έπαψε να παρατηρείται στις περιπτώσεις που ένα άλλο μέλος της οικογένειας στην θετή οικογένεια – γονέας ή αδέλφια – εμφάνιζε κατάθλιψη ή υπήρχε κάποιος θάνατος ή ένα διαζύγιο στη θετή οικογένεια.

Όταν δεν καταγραφόταν κανένα από αυτά τα γεγονότα, η ύπαρξη σε ένα περιβάλλον ανατροφής, που παρέχεται από τη θετή οικογένεια, είχε ως αποτέλεσμα ένα «προστατευτικό αποτέλεσμα» κατά της κατάθλιψης, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

“Καμία άλλη μελέτη δεν έχει εξετάσει τον αντίκτυπο της γονικής μέριμνας στον κίνδυνο κατάθλιψης με αυτό το είδος ισχυρού σχεδιασμού – έχοντας ταιριάξει τα αδέλφια που μεγάλωσαν σε πολύ διαφορετικά περιβάλλοντα ανατροφής”, δήλωσε ο συν-επικεφαλής συγγραφέας Kenneth Kendler, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Κοινοπολιτείας της Virginia.

“Αυτή η τακτική, μας επιτρέπει να καταλήξουμε σε ένα ισχυρότερο συμπέρασμα, σχετικά με τα αιτιακά αποτελέσματα σε σύγκριση με τα περισσότερα προηγούμενα σχέδια”, εξήγησε ο Kendler σε ένα δελτίο ειδήσεων του πανεπιστημίου.

Η μελέτη παρέχει περισσότερες ενδείξεις ότι τόσο η φύση όσο και η καλλιέργεια της ύλης σχετίζονται με την κατάθλιψη και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές, σύμφωνα με τον Kendler.

“Σε μια εποχή που τείνει να τονίζει τη” φύση “του νευρικού μας συστήματος μέσω της νευροβιολογίας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι βασικές οικογενειακές σχέσεις και ειδικά οι  γονείς υψηλής ποιότητας που φροντίζουν και είναι συνεπείς, μπορούν επίσης να επηρεάσουν με σημαντικούς τρόπους τον κίνδυνο για ψυχιατρικές διαταραχές, “ανέφερε ο Κέντλερ.

Τα ευρήματα υποστηρίζουν “προσπάθειες βελτίωσης του περιβάλλοντος ανατροφής, σε οικογένειες υψηλού κινδύνου, ως προσέγγιση για την πρωτογενή πρόληψη της μείζονος κατάθλιψης”, γράφουν οι συγγραφείς.

Ως συνήθως οι γονείς αυτοί έχουν τα εξής κοινά χαρακτηριστικά:

Δεν προσπαθούν να κάνουν το παιδί ευτυχισμένο

Φαίνεται δια μέτρου αντίθετο, αλλά το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για τη μακροχρόνια ευτυχία του παιδιού σας μπορεί να είναι να σταματήσετε να προσπαθείτε να το κρατήσετε ευτυχισμένο βραχυπρόθεσμα. Ο λόγος είναι ότι ο κόσμος δεν λειτουργεί έτσι. Αργότερα στη ζωη θα διαπιστώσει ότι οι επιθυμίες του δεν μπορούν να εκπληρώνονται πάντα και αυτό θα του κοστίσει αρκετά, όταν ήξερε ότι κάποτε μπορούσε να έχει τα πάντα.

Φροντίζουν τη δική τους ευτυχία

Τα παιδιά έχουν πρότυπα τους γονείς τους. Όταν οι ίδιοι οι γονείς είναι ευτυχισμένοι, μπορούν να το μεταδώσουν και στα παιδιά τους. Αυτόματα τους παρέχουν ένα ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον.

 Επιτυχία – αποτυχία

Εάν θέλετε πραγματικά να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας, εστιάστε λιγότερο στα κομπλιμέντα και περισσότερο στην παροχή άφθονων ευκαιριών για να μάθουν νέες δεξιότητες. Η κυριότητα, όχι ο έπαινος, είναι ο πραγματικός οικοδόμος αυτοεκτίμησης.

Τους αναθέτουν πραγματικές ευθύνες

Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι έχουν έμφυτη ανάγκη. Έτσι, όσο περισσότερο μπορείτε να μεταφέρετε στο παιδί σας ότι κάνει μια μοναδική συνεισφορά στην οικογένεια, από νεαρή ηλικία, τόσο μεγαλύτερη είναι η αίσθηση της αυτοεκτίμησής του και η απόλυτη ευτυχία του. Τα παιδιά ηλικίας έως 3 ετών μπορούν να παίξουν σημαντικούς οικογενειακούς ρόλους.

Τους εξασκούν την αίσθηση της ευγνωμοσύνης

Ένας τρόπος για να ενθαρρύνετε την ευγνωμοσύνη στα παιδιά, είναι να ζητήσετε από κάθε μέλος της οικογένειας να αφιερώνει χρόνο καθημερινά – πριν ή κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, για παράδειγμα – για να ονομάσει δυνατά κάτι για το οποίο είναι ευγνώμων. Το σημαντικό είναι να το κάνουμε ένα τακτικό τελετουργικό. Αυτή είναι μια συνήθεια που θα προάγει κάθε είδους θετικά συναισθήματα και μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε διαρκή ευτυχία.