ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη αναζήτησης εργασίας

Photo by Andrew Neel on Unsplash

Η εργασία συμβάλει σημαντικά στην παραγωγικότητα και κατέχει ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας. Όταν κάποιος χάνει μία δουλειά και μπαίνει σε διαδικασία αναζήτησης της επόμενης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεθεί σε μια δεινή θέση και να νιώσει σε κάθε εκδοχή την απόρριψη.

Όσο περισσότερος χρόνος μεσολαβεί μέχρι την εύρεση μίας νέας δουλειάς τόσο πιο έντονα αναπτύσσονται τα συναισθήματα της αμηχανίας, της χαμηλής αυτοεκτίμησης και της ματαιότητας, φλερτάροντας ολοένα και περισσότερο με την κατάθλιψη.

Αν αισθάνεστε το ίδιο και νιώθετε ότι βρίσκεστε σε μόνιμο αδιέξοδο δείτε μερικά tips για να προφυλάξετε τον εαυτό σας.

Επανασχεδιάστε το προφίλ σας

Είναι αλήθεια ότι το προφίλ σκιαγραφείτε για τον καθένα ξεχωριστά βάση της σταδιοδρομίας του. Επίσης οι κοινωνικές συναναστροφές σχετίζονται άμεσα με την εργασία. Όταν τα αποχωρίζεστε ξαφνικά όλα αυτά είναι δύσκολο να συνηθίσετε την καθημερινότητα σας με τα νέα δεδομένα.

Αυτό που έχετε να σκεφτείτε είναι ότι η ζωή σας δεν αποκλειστικά η καριέρα σας ακόμα και αν δεν το πιστεύετε. Στη συνέχεια αξιολογήστε τον εαυτό σας καταγράφοντας τις αξίες σας, τα όνειρα και τους στόχους σας, χωρίς να συμπεριλάβετε σκέψεις που να σχετίζονται με την προηγούμενη εργασία σας.

Μέσα από αυτό, θα είστε σε θέση να εστιάσετε πιο εσωτερικά και βρείτε ξανά τον εαυτό σας.

 

Photo by Brooke Cagle on Unsplash

 

Μην παραλείπετε να έχετε πρόγραμμα καθημερινά

Όταν εργαζόσασταν είχατε ένα γεμάτο πρόγραμμα στην καθημερινότητα σας. Αυτή η δομή σας έδινε μια αίσθηση προσδοκίας και κατεύθυνσης. Για να μην νιώθετε ότι δεν είστε δραστήριοι, δημιουργήστε μια νέα ρουτίνα.

Αντιμετωπίστε την αναζήτηση εργασίας ως πραγματική δουλειά. Αυτό περιλαμβάνει την αφύπνιση σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, την αποστολή συγκεκριμένου αριθμού βιογραφικών σημειωμάτων και τη διεξαγωγή επακόλουθων κλήσεων προς τους εργοδότες.

Το να είστε εκ προθέσεως ενεργός θα αφαιρέσει τα συναισθήματα της απελπισίας, εμπλέκοντας το μυαλό σας και δείχνοντάς σας ότι προσπαθείτε ενεργά.

Κοινωνικοποίηθείτε με άλλους ανθρώπους

Η έλλειψη απασχόλησης μπορεί να σας απομονώσει κοινωνικά. Ίσως να νιώσετε ότι η ζωή όλων των άλλων κινείται προς τα εμπρός τη στιγμή που η δική σας κινείται με γοργά βήματα προς τα πίσω.

Μπορείτε να επιλέξετε να ορίσετε ημερομηνίες στις οποίες θα παρακολουθήσετε συνέδρια δικτύωσης ή να συμμετάσχετε σε ένα σεμινάριο. Φροντίστε να διατηρήσετε επαφή με άλλους ανθρώπους, για να έχετε μία συναισθηματική διέξοδο. Θα νιώσετε σύντομα πιο ανανεωμένοι.

Μάθετε νέες δεξιότητες

Αντί να απογοητεύεστε και να πιστεύετε ότι χάνετε σημαντικές ευκαιρίες δημιουργήστε τις δικές σας βελτιώνοντας τις δεξιότητες σας. Δεδομένου ότι δεν είστε πλέον μισθωτός, χρησιμοποιήστε τον ελεύθερο χρόνο σας για να πάρετε κάποια μαθήματα online ή να παρακολουθήσετε ένα εργαστήριο.

Αυτό οξύνει τις ικανότητές σας και ενισχύει το εγώ σας. Θα σας βοηθήσει επίσης να ασχοληθείτε καλύτερα με τα αρνητικά συναισθήματα που σας μπλοκάρουν, δεδομένου ότι μια νέα γνώση σημαίνει καλύτερες ικανότητες και αυτοπεποίθηση.

Προσδιορίστε τα άτομα που θα ενεργοποιούν την χαμένη σας ενέργεια

Όταν αναζητάτε δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα, είστε υποχρεωμένοι να βιώσετε κάποιο είδος εξουθένωσης. Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει τη συναισθηματική σας ευεξία, έτσι ώστε να μην είστε σε θέση να παρουσιάζετε τον εαυτό σας καλά όταν προκύψει μια νέα ευκαιρία.

Μπορείτε να επιλέξετε να ζητήσετε βοήθεια από έναν φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας, κάποιον που θα σας βοηθάει να ανακτάτε τη χαμένη σας ενέργεια και θα τονώνει το ηθικό σας.

Η κατάθλιψη είναι ένα πρόβλημα, που μπορεί να τύχει στον καθένα.  Αυτό όμως που περνά από το χέρι σας είναι η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλετε για να την κρατήσετε σε απόσταση.

Το κυνήγι εργασίας είναι όντως μια πολύ αποθαρρυντική εμπειρία. Μπορεί όμως να είναι θέμα χρόνου η εμφάνιση μίας νέας θέσης όταν έχετε μία καλή ψυχική υγεία και θετική ενέργεια.