ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να απαντήσετε σε μία περίεργη ερώτηση κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης

γυναίκες
Photo by Keren Levand on Unsplash

Η περίοδος αυτή είναι αρκετά δύσκολη για όσους αναζητούν εργασία, γι’ αυτό καλό θα ήταν μόλις δοθεί η πρώτη ευκαιρία να μην αφήσουν τίποτα στην τύχη.

Αν καταφέρετε να κλείσετε μια συνέντευξη για δουλειά, να θυμάστε ότι το κάθε τι που κάνετε μπορεί να κρίνει το τελικό αποτέλεσμα. Από την ώρα που θα φτάσετε στο ραντεβού ή που θα συνδεθείτε μέσω βιντεοκλήσης, τα ρούχα που θα εμφανιστείτε, το βιογραφικό που θα παρουσιάσετε, αλλά και τις απαντήσεις που θα δώσετε στις ερωτήσεις που θα σας κάνει ο εργοδότης.

Όσο και αν μπορείτε να υπολογίσετε κάποια από τα παραπάνω πριν τη συνέντευξη, τις ερωτήσεις δεν είστε σε θέση να τις γνωρίζετε.

Σίγουρα δεν θα είναι η πρώτη φορά που περνάτε από αυτή τη διαδικασία. Λίγο πολύ έχετε μια εικόνα για το πώς θα αντιδράσετε σε ορισμένες κλισέ όμως δύσκολες ερωτήσεις. Τι θα συμβεί όμως αν σας ρωτήσουν κάτι περίεργο;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα νιώσετε αμηχανία και υπάρχει κίνδυνος να αγχωθείτε και να καταστρέψετε την καλή σας προσπάθεια.

Για να μη συμβεί αυτό, δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να απαντήσετε σε μία περίεργη ή παραπλανητική ερώτηση:

Να είστε προετοιμασμένοι

Είναι σημαντικό να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι μπορεί να κληθείτε να απαντήσετε σε κάτι που μπορεί να σας φέρει σε αμηχανία ή που έχει στόχο να σας αποπροσανατολίσει. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι γιατί προφανώς ο εργοδότης ενδιαφέρεται να δει πόσο ψύχραιμοι ή ετοιμόλογοι είστε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Amazon, όπου σε μια συνέντευξη είπε το αρμόδιο πρόσωπο στον υποψήφιο:  «Η Amazon είναι μια περίεργη εταιρεία. Τι είναι περίεργο για σένα;»

Απαντήστε με ηρεμία

Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να είστε ψύχραιμοι και να αντιδράσετε σαν να ακούσατε κάτι φυσιολογικό. Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα άκρα σας για να μη φανεί στη γλώσσα του σώματος ότι σας ξάφνιασε.

Χαμογελάστε και πείτε: «Αυτή είναι μια καλή ερώτηση» ή «Από πού προκύπτει αυτό».

Έτσι θα κερδίσετε χρόνο για να σκεφτείτε μια έξυπνη απάντηση.

Να είστε αυθεντικοί

Δεν υπάρχουν σωστές ή λάθος απαντήσεις. Αλλά θυμηθείτε, η φανταστική σας απάντηση να αντικατοπτρίζει τον αυθεντικό εαυτό σας και την ικανότητά σας να αξιοποιείτε τις βασικές σας πεποιθήσεις.

Μη ζητήσετε επιβεβαίωση

Όποια απάντηση και αν δώσετε, δεν χρειάζεται να ρωτήσετε αν τα πήγατε καλά. Αν ζητήσετε ένα είδους έπαινο από τον εργοδότη, τότε του δίνετε το δικαίωμα να πιστέψει ότι ίσως σας απασχόλησε πολύ η ερώτηση του. Επομένως είναι καλύτερα να του δείξετε ότι νιώσατε άνετα και δεν ήρθατε σε δύσκολη θέση.

Μπορεί να μοιάζει με αστείο, όμως θα ληφθεί σοβαρά υπόψη στο τέλος.

Διαβάστε επίσης:

Τι να απαντήσετε σε μια συνέντευξη αν σας ρωτήσουν για τα δυνατά σας σημεία

Τα επαγγέλματα που εκτοπίζει η αυτοματοποίηση της εργασίας

LinkedIn: 3 τρόποι για να προσελκύσετε την επαγγελματική σας κοινότητα

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση