ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να διατηρήσετε την επιτυχία σας στο ξεκίνημα μιας δουλειάς με τηλεργασία

Photo by Corinne Kutz on Unsplash

Η επιτυχία, ακόμα και αν καταφέρατε να κερδίσετε μία δουλειά που διεκδικούσατε, δεν είναι ποτέ δεδομένη. Ειδικά στην περίπτωση που η θέση αυτή αφορά αποκλειστικά την τηλεργασία και εσείς δεν είχατε προηγούμενη εμπειρία με αυτού του είδους τη συνθήκη.

Υπάρχουν κάποια προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, με κυριότερο την επικοινωνία, η οποία όσο πιο περιεκτική και διευκρινιστική είναι τόσο το καλύτερο. Επίσης, υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγετε από το ωράριο και μερικές ακόμα παγίδες, που αν τις αποφύγετε θα καταφέρετε να εργάζεστε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Δείτε πώς θα καταφέρετε να διατηρήσετε την επιτυχία σας, στο ξεκίνημα μιας δουλειάς με τηλεργασία

Πρώτα απ’ όλα, γιορτάστε τη νέα σας δουλειά

Είναι πολύ σημαντικό να χαρείτε την πρώτη σας «νίκη». Επιβραβεύστε τον εαυτό σας στο νέο σας ξεκίνημα, για να τον ενδυναμώσετε για τη συνέχεια.

Δημιουργήστε έναν νέο χώρο στο σπίτι

Από τη στιγμή που πρόκειται για τα επαγγελματικά σας, καλό είναι να φροντίσετε να δημιουργήσετε έναν κατάλληλο χώρο στο σπίτι, για να μπορείτε να εργάζεστε με ηρεμία. Διαφορετικά θα έχετε συχνά απόσπαση της προσοχής, γεγονός που θα σας κάνει μη- παραγωγικούς.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Κάντε σαφείς τις αρμοδιότητες σας

Προτού ξεκινήσετε την τηλεργασία, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε εξαρχής ποιες είναι οι αρμοδιότητες σας, ώστε να μην νιώθετε ανασφαλείς ότι δεν γνωρίζετε τι σας έχει ζητηθεί να κάνετε.

Ορίστε πρότυπα επικοινωνίας

Σε ένα απομακρυσμένο περιβάλλον εργασίας, η εκμάθηση ψηφιακής επικοινωνίας γίνεται όλο και πιο σημαντική. Δείξτε προσοχή σε τυχόν παρερμηνείες σε γραπτό κείμενο και να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να λαμβάνετε τίποτα προσωπικά. Ίσως και τα άτομα με τα οποία επικοινωνείτε, δεν είχαν προηγουμένως αντίστοιχες εργασιακές εμπειρίες.

Γνωρίστε την ομάδα σας

Η γνωριμία με τους συναδέλφους σας θα απαιτήσει μεγαλύτερη προσπάθεια όταν δεν μπορείτε να τους συναντήσετε στο γραφείο. Παρόλα αυτά, αξίζει τον κόπο, γιατί θα έρχεστε σχεδόν καθημερινά σε επικοινωνία μαζί τους. Είναι καλό να ξέρετε σε ποιον απευθύνεστε.

Η εσωτερική δικτύωση είναι μέρος της καλής δουλειάς σας και της οικοδόμησης της καριέρας σας.

Τοποθετήστε τα θεμέλια για μια βαθιά εργασιακή σχέση

Φυσικά, οι προγραμματισμένες αλληλεπιδράσεις δεν μπορούν να αντισταθμίσουν πλήρως τη σχέση που δημιουργείτε με άτομα μέσω απόστασης.

Όταν εκφράζετε ενδιαφέρον για τη ζωή των άλλων μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία οικειότητας παρά μιας επιχειρηματικής σύνδεσης, η οποία είναι δύσκολο να διατηρηθεί σε τέτοιες στιγμές.

Κατανοήστε πώς έχει επηρεαστεί η εταιρεία σας από την πανδημία

Εάν εργάζεστε σε μια εταιρεία που αντιμετωπίζει προκλήσεις που σχετίζονται με πανδημία, όπως περικοπές μισθών ή απώλειες λόγω του ιού, το ηθικό της ομάδας μπορεί να μην είναι υψηλό.

Εδώ θα χρειαστεί να δείξετε κατανόηση και να αντιληφθείτε, ότι τα χαμηλά πνεύματα στον οργανισμό δεν αντανακλούν τη συμμετοχή σας, αλλά τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί εξαιτίας του κορονοϊού.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας

Μόλις ξεκινήσατε και το άγχος να τα καταφέρετε ενδεχομένως να σας κυριεύει. Αντί να χάνετε την ψυχραιμία σας, σκεφτείτε ότι βρίσκεστε μόλις στην αρχή. Δώστε ένα χρονικό περιθώριο στον εαυτό σας να μάθετε για την εταιρεία και τον τρόπο που αυτή λειτουργεί. Μη διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις και μην παραλείψετε εκείνες που αφορούν και τον ρόλο σας στην εταιρεία.

 

Διαβάστε επίσης:

Τα 6 λάθη που αποφεύγουν οι έμπειροι της τηλεργασίας

Ποιο είναι το «τίμημα» της τηλεργασίας που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι

9 προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν από την τηλεργασία

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση