ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να φτιάξετε μία «not to do» λίστα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Photo by Alexa Suter on Unsplash

Οι «to do» λίστες βοηθούν παντού, από τις καθημερινές δραστηριότητες μέχρι τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις. Για τα οικονομικά μας όμως ίσως και να μην είναι τόσο απαραίτητες. Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να πληρώνουν εγκαίρως τους λογαριασμούς και να αποταμιεύουν χρήματα για να αξιοποιήσουν στο μέλλον.

Αυτό που αρκετοί δεν καταφέρνουν είναι να έχουν πλήρη εικόνα για όλα όσα δεν πρέπει να κάνουν ώστε να μην βλέπουν τις καταθέσεις τους να κάνουν «φτερά».

Σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα δεν ξεκινά από μία μεγάλη αγορά. Θα τη θυμάστε ούτως ή άλλως και μετά από μήνες. Ξεκινά από τα μικροέξοδα που κάνετε καθημερινά. Όλα αυτά τα μικροποσά που ξοδεύετε σε ασήμαντα πράγματα τα οποία θα ξεχάσετε ότι τα αγοράσετε μέσα σε λίγες μόνο μέρες.

Οι παρορμητικές αγορές σχετίζονται με τα ενδιαφέροντα και τον χαρακτήρα του καθενός. Για παράδειγμα μπορεί λόγω lifestyle να μην μαγειρεύετε συχνά στο σπίτι και να τρώτε έξω σε εστιατόρια. Επίσης μπορεί να είστε fun των gadgets και να παρακολουθείτε στενά τις νέες κυκλοφορίες στα αγαπημένα σας ηλεκτρονικά. Δείτε τα παρακάτω βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μην δείτε σύντομα άδειο το πορτοφόλι σας:

 

Photo by Valerie Elash on Unsplash

Για αρχή πρέπει να εντοπίσετε και να αναγνωρίσετε τους πόθους σας: Πολλές φορές πίσω από μία αγορά κρύβεται μία συναισθηματική ανάγκη. Πριν ετοιμαστείτε να πάτε στο ταμείο, σκεφτείτε αν όντως χρειάζεστε αυτήν την μπλούζα, ή το extra σνακ για τον καφέ σας.

Παρακολουθήστε τα έξοδα σας: Αν διαπιστώσετε ότι ξοδεύετε καθημερινά 10 ευρώ σε cappuccino τότε ήδη γνωρίζετε από πού θα ξεκινήσετε τις περικοπές. Για να κάνετε ξεκάθαρο το τοπίο πρέπει να αναρωτηθείτε πού πιστεύετε ότι ξοδεύετε τα περισσότερα χρήματα και γιατί. Οι ερωτήσεις αυτές σε συνδυασμό με την παρακολούθηση των εξόδων σας θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τις περιττές αγορές και να τις βάλετε στην «not to do» λίστα.

Σκεφτείτε ποιες ήταν αγορές που κάνατε και τις μετανιώσατε: Ο τρόπος αυτός θα σας βοηθήσει να την τις επαναλάβετε στο μέλλον σε μία στιγμή παρόρμησης. Επίσης θα έχετε οπτικοποιήσει τις σπατάλες σας.

Λάβετε υπόψη σας τη συναισθηματική σας κατάσταση κατά τη διάρκεια που αγοράζετε κάτι: Το shopping therapy ανανεώνει την ψυχολογία όμως όταν γίνεται σε συχνή βάση μετατρέπεται σε σπατάλη. Σκεφτείτε ότι όσες τσάντες ή παπούτσια κι αν αγοράσετε δεν πρόκειται να λύσουν το συναισθηματικό σας πρόβλημα. Η ευχαρίστηση που νιώθετε κατά την αγορά τους θα έχει εξανεμισθεί την επόμενη κιόλας μέρα.

Μην είστε πάντα αυστηροί με τον εαυτό σας: Μην ξεχνάτε ότι δεν θυσιάζονται τα πάντα στον βωμό της οικονομίας. Το να είστε των άκρων δεν ωφελεί ποτέ. Μπορείτε να επιτρέπετε στον εαυτό σας κάποιες φορές να ξοδέψει και κάτι παραπάνω. Για παράδειγμα αν σας καλέσουν για συνέντευξη σε δουλειά, η ιδέα να αγοράσετε ένα καινούριο κοστούμι δεν είναι καθόλου κακή.

Βάλτε κατευθυντήριες γραμμές: Τα οικονομικά σας είναι προσωπική υπόθεση. Αυτό σημαίνει ότι εσείς ορίζετε του κανόνες για το τις αγορές που πρέπει να αποφεύγετε. Για παράδειγμα μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας ότι θα αγοράσετε ένα νέο gadget με την προϋπόθεση ότι θα πουλήσετε το παλιό.

Εφαρμόζοντας τη «not to do» λίστα από την αρχή του μήνα θα είναι ένα καλό πείραμα για εσάς τους ίδιους αλλά και για το πορτοφόλι σας.