ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να προβλέψετε αν η επιχειρηματική σας ιδέα μπορεί να εξελιχθεί σε επιτυχία

σύνδρομο του απατεώνα
Photo by Polina Zimmerman from Pexels

Μία επιχειρηματική ιδέα μπορεί για το άτομο που τη συλλαμβάνει να είναι συναρπαστική, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα εξελιχθεί σε επιτυχία.

Μερικές φορές, η αφοσίωση, η προσπάθεια και η σκληρή δουλειά δεν μπορούν να οδηγήσουν στο ζητούμενο στόχο και αυτό γιατί, η ρίζα του προβλήματος είναι η ίδια η ιδέα, το προϊόν ή υπηρεσία που έχει αποφασίσει να προσφέρει κάποιος.

Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, οι ειδικοί προτείνουν 6 tips τα οποία θα σας βοηθήσουν να ξέρετε αν η επιχειρηματική σας ιδέα μπορεί όντως να πετύχει.

1.Μιλήστε για την ιδέα σας μπροστά σε ένα κοινό

Έχετε συλλάβει μια καταπληκτική ιδέα; Μπορείτε να τσεκάρετε αν όντως θα έχει απήχηση αν μιλήσετε για αυτή σε τρίτους. όπως τα κοντινά σας πρόσωπα και τους ζητήστε να σας πουν πώς τους φαίνεται η πρόταση σας.

Είναι ένας καλός τρόπος να ακούσετε παρατηρήσεις, καινούριες ιδέες και προτάσεις. Επίσης, μπορεί να καταλήξετε στο συμπέρασμα πως αυτή η ιδέα ίσως να μην ήταν τόσο εκπληκτική όσο νομίζατε και να εστιάσετε πάνω σε όσα έχετε τη δύναμη να διορθώσετε.

2. Ενημερωθείτε για τις τάσεις της βιομηχανίας

Είναι σύνηθες για τους επιχειρηματίες να κάνουν νέο ξεκίνημα σε τομείς στους οποίους δεν είναι πολύ εξοικειωμένοι. Μερικές φορές μπορεί να σας επιτρέψει να δείτε ποια προβλήματα δεν έχει προσπαθήσει ποτέ άλλη εταιρεία να λύσει. Αφιερώστε χρόνο και ενημερωθείτε για τις τάσεις και τις καινοτομίες που συμβαίνουν μέσα σε ένα συγκεκριμένο χώρο.

3. Δείτε ποιοι είναι οι ανταγωνιστές σας

Πριν αρχίσετε να σχεδιάζετε την ιδέα σας, εξετάστε καλύτερα τους ανταγωνιστές σας. Χαρτογραφήστε το επιχειρηματικό τους σχέδιο, εντοπίστε τι έχουν κάνει στο παρελθόν πού λειτούργησε καλά, πού απέτυχε και βρείτε ποιες ευκαιρίες δεν έχουν καν δοκιμάσει ακόμη.

Μόλις γνωρίζετε την απόδοση τουλάχιστον τριών έως πέντε ανταγωνιστών, μπορείτε πραγματικά να καταλάβετε πώς η πλευρική σας κίνηση μπορεί να ευδοκιμήσει στο συνολικό τοπίο του κλάδου.

4. Επιχειρηματικό σχέδιο

Ένα εξαιρετικό βήμα για να δείτε αν μια ιδέα έχει αυτό που χρειάζεται για να εξελιχθεί σε μια επιτυχημένη επιχείρηση, είναι να συντάξετε ένα πλήρες και επίσημο σχέδιο. Μόλις εντοπίσετε πώς θα αναπτυχθεί και κλιμακωθεί η επιχείρηση, τι είδους προϋπολογισμό θα χρειαστείτε και ποιες είναι οι συνολικές λύσεις στα προβλήματα που επιλύετε για το κοινό σας, τότε θα μπορείτε να έχετε ένα σχέδιο για τα επόμενα σας βήματα.

5. Συνομιλήστε με μέντορες

Οι επιχειρηματικές ιδέες πρέπει να μοιράζονται. Όσο περισσότερα είναι τα άτομα με γνώσεις επιχειρήσεων και βιομηχανίας, με τα οποία μοιράζεστε τις ιδέες σας, τόσο περισσότερο μπορείτε να βελτιώσετε τον σκοπό και το προϊόν σας με βάση την εμπειρία τους.

6. Να είστε πρόθυμοι να φανείτε ευέλικτοι

Εάν παρατηρήσετε ότι βασίζεστε σε μια ιδέα που δεν έχει καλή ανταπόκριση από το κοινό στο οποίο στοχεύετε, ή τους ειδικούς του κλάδου, κατανοήστε ότι εάν δεν κάνετε μια παύση για επανασχεδιασμό, ενδέχεται να μην βρείτε την επιτυχία που ψάχνετε. Όσοι δείχνουν ευελιξία από την αρχή, θα καταφέρουν πολλά περισσότερα και στην πορεία. Είναι πολύ σημαντικό για έναν επιχειρηματία να μπορεί να ελίσσεται και να προσαρμόζεται στις συνθήκες.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να συντάξετε ένα επιχειρηματικό σχέδιο

Έναρξη νέας επιχείρησης: Ποιες οι προσδοκίες και τι συμβαίνει στην πραγματικότητα

5 Tips για να κερδίσετε περισσότερα χρήματα

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση