ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να καταπολεμήσετε την πλήξη πριν δείτε τα πρώτα σημάδια κατάθλιψης

Photo by Trent Szmolnik on Unsplash

Δίπλα στον πανικό, το άγχος και τη μοναξιά, η πλήξη μπορεί να ακούγεται αρκετά ανούσια αυτή τη στιγμή. Αλλά εδώ προκύπτει ένα ζήτημα που ενδεχομένως να μην γνωρίζατε έως τώρα. Η κατάθλιψη μπορεί συχνά να εμφανίζεται ως πλήξη.

Ακόμα κι αν δεν πρόκειται για κατάθλιψη, η βαρεμάρα, μπορεί ακόμα να είναι επιβλαβής για την ψυχική σας υγεία. Η μονοτονία και η έλλειψη διέγερσης, μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε λήθαργοι, άχρηστοι και άπραγοι. Η πλήξη μπορεί να αλλάξει μορφή και να μετατραπεί σε θυμό, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί ενώ είστε κολλημένοι στο σπίτι.

Για να την κρατήσετε μακριά, δύο πράγματα μπορεί να βοηθήσουν: Η παραγωγικότητα και η ποικιλία. Το να νιώθετε ότι δουλεύετε για έναν στόχο, θα σας δώσει μια αίσθηση κατεύθυνσης, ενώ η αλλαγή της καθημερινής σας ρουτίνας, θα σας βοηθήσει να διαχωρίσετε τη μία μέρα από την άλλη.

Photo by Duncan Shaffer on Unsplash

Δεδομένου ότι η πλήξη οδηγεί συχνά σε λήθαργο και σας κάνει να νιώθετε ότι δεν έχετε κίνητρα, οι περισσότερες από τις παρακάτω προτάσεις απαιτούν πολύ λίγη ενέργεια. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

1. Πάρτε το πρωινό σας σε διαφορετικό μέρος του σπιτιού κάθε πρωί

Για να αποτρέψετε την αίσθηση κάθε μέρα είναι ίδια, πρέπει να μην νιώθετε ότι ξεκινά ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Η απλή αλλαγή του περιβάλλοντος μπορεί να αλλάξει τελείως τη διάθεσή σας. Είναι εύκολο να καθίσετε στο γραφείο σας για κάθε γεύμα, αλλά το να καθίσετε σε ένα άλλο δωμάτιο, μπορεί να σπάσει τη μονοτονία της ρουτίνας.

Εάν έχετε μπαλκόνι ή κήπο, μπορείτε να φάτε έξω. Εάν όχι, πάρτε το πρωινό στο κρεβάτι μια μέρα, μετακινηθείτε στον καναπέ μια άλλη και καθίστε στο τραπέζι ή το γραφείο σας την επόμενη.

2. Προσπαθήστε να ασκηθείτε

Ξεκινώντας τη μέρα σας με λίγη άσκηση θα απαλλάξετε το σώμα σας από την αυξανόμενη ένταση, που προκύπτει από το αίσθημα της απραξίας. Οποιαδήποτε μορφή προπόνησης θα σας βοηθήσει να γεμίσετε με ενέργεια και να μειώσετε τα επίπεδα του στρες. Θυμηθείτε ότι σωματική δραστηριότητα δρα ενάντια και στην κατάθλιψη και σε οτιδήποτε σχετίζεται με αυτή.

3. Κάντε μπάνιο το πρωί 

Το πρωινό ντους δεν είναι μόνο θέμα υγιεινής, αλλά δρα θετικά και στην ψυχολογία. Εκμεταλλευτείτε τα αναζωογονητικά αρώματα και την υφή των αφρόλουτρων, για να καταπολεμήσετε την ομίχλη του εγκεφάλου. Αυτά που συνιστώνται ως συνήθως, είναι τα εσπεριδοειδή, ο ευκάλυπτος ή μέντα, τα οποία σας βοηθούν να ενεργοποιηθείτε και να συγκεντρωθείτε.

4. Ακούστε μουσική

Η αισιόδοξη μουσική μπορεί να σας απομακρύνει από μια κακή διάθεση. Γι’ αυτό και ήρθε η στιγμή αν δεν έχετε ήδη δημιουργήσει μια playlist να το κάνετε. Ακόμα καλύτερη είναι αυτή που τη συνδέετε με ευχάριστες αναμνήσεις. για παράδειγμα τα 90’s τραγούδια, θα σας γυρίσουν πίσω στα ξέγνοιαστα παιδικά και εφηβικά σας χρόνια. ,

5. Κάντε κάτι δημιουργικό

Ένα δημιουργικό χόμπι, όπως το πλέξιμο ή τα crafts, μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την πλήξη και να αποσυμπιεστείτε, ενώ η ζωγραφική ή το σκίτσο μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος έκφρασης.

Να θυμάστε ότι ό, τι δημιουργείτε δεν πρέπει να είναι όμορφο ή τέλειο, μιας και έχει να κάνει με τη διασκέδαση.

Αποφύγετε τη μοναξιά

Αν και το lockdown έχει λάβει τέλος, είναι ακόμα μία περίοδος που καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τις πολλές κοινωνικές συναναστροφές. Αν αισθάνεστε μοναξιά επικοινωνήστε με βιντεοκλήση με όλους τους αγαπημένους σας, η φροντίστε να συναντήσετε κάποιον φίλο για έναν περίπατο.

Η διαρκής βαρεμάρα, η αίσθηση της πλήξης, ο θυμός και όλα αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα που κάποτε καταλήγουν σε κατάθλιψη, μπορούν να αποφευχθούν, αρκεί να το πάρετε εσείς απόφαση ότι πρέπει να δράσετε. Όπως διαπιστώσατε, οι τρόποι είναι απλοί.