#ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙ

Τα «3 Μ»: Οι λέξεις – κλειδιά κατά της κακής διάθεσης

Photo by Jefferson Palomique from Pexels

Το άγχος σε συνδυασμό με τη φαντασία μπορεί να μας κάνει να σκεφτόμαστε πιο απαισιόδοξα.

Ο εγκλεισμός στο σπίτι αναπόφευκτα έφερε εντάσεις μεταξύ της οικογένειας ή σε αντίθετη περίπτωση ενίσχυσε την αίσθηση της μοναξιάς σε όσους ζουν μόνοι. Σε επίπεδο εργασίας όλοι μας νιώσαμε αβεβαιότητα για το μέλλον, αναζητώντας τρόπους να παραμείνουμε ενεργοί στην αγορά εργασίας που πλήττεται ολοένα κι περισσότερο.

Σίγουρα η απώλεια ελέγχου για καταστάσεις τις οποίες κάποτε ορίζαμε είναι ένας σοβαρός λόγος που δικαιολογεί για ποιο λόγο νιώθουμε έτσι, όμως υπάρχει τρόπος να το αντιμετωπίσουμε.

Οι ψυχολόγοι έχουν μία τακτική διαχείρισης σε παρόμοιες περιπτώσεις που την ονόμασαν “κανόνας των 3 Μ”, (move, make, meet) και αφορά κυρίως τις συμπεριφορές μας απέναντι στον εαυτό μας και τους άλλους.

Δείτε παρακάτω τι ακριβώς σημαίνουν

1.Μove

Ο τρόπος ζωής μας έχει αλλάξει ριζικά σε ο,τι αφορά την σωματική άσκηση την οποία πολλοί από εμάς την έχουμε περιορίσει περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Πέρα από τα κιλά που ενδέχεται να πάρουμε προκύπτει και το θέμα της υγείας και ευεξίας. Η γυμναστική είναι ο κατάλληλος τρόπος για να εκτονώνουμε τα νεύρα που συσσωρεύουμε, να παραμένουμε υγιείς και να έχουμε μία καλύτερη εικόνα.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για να γυμναστούμε στο σπίτι, αλλά ακόμα και αν αυτό μας φαίνεται δύσκολο έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε εκτός τηρώντας πάντα τις προϋποθέσεις που ορίζουν τα μέτρα. Το πρώτο “m” λοιπόν είναι αυτό που μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να κάνουμε μία δυνατή αρχή.

2.Μake

Κάτι πολύ καταστροφικό για την καλή διάθεση είναι η αδράνεια. Το να καθόμαστε απλά και να μην κάνουμε απολύτως τίποτα μας βάζει σε μία διαδικασία να σκεφτόμαστε όλα τα αρνητικά που συμβαίνουν και να πλάθουμε καταστροφικά σενάρια με το μυαλό μας, τη στιγμή που πρέπει να φανούμε πιο ψύχραιμοι από ποτέ.

Το “m” της δημιουργίας μας επιτρέπει να επικεντρωνόμαστε στο παρόν και σε όσα μπορούμε να απολαύσουμε. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε τόσο πολύ με την οικογένεια μας μπορεί να μας φέρει ακόμα πιο κοντά μαζί της. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούν να γίνουν, όπως η μαγειρική ή ένα ομαδικό παιχνίδι.

Ακόμα και όσοι βρίσκονται μόνοι μπορούν να ασχοληθούν με ένα χόμπι που σε άλλες συνθήκες δεν θα είχαν το χρόνο να το κάνουν όπως είναι η ζωγραφική ή μία DIY κατασκευή.

3.Μeet 

Ένα πρόβλημα γίνεται πιο ελαφρύ όταν το μοιραζόμαστε. Αυτή η περίοδος είναι για όλους δύσκολη άρα ο καθένας από εμάς έχει την ανάγκη να μιλήσει για τις ανησυχίες του σε ένα δικό του άνθρωπο εμπιστοσύνης. Οι ψυχολόγοι μας παροτρύνουν να εκφράζουμε ανοιχτά τα συναισθήματα μας και να εξωτερικεύουμε τις σκέψεις μας. Ειδικά τώρα που το πρόβλημα είναι κοινό για όλους. Η επικοινωνία, το τρίτο “m” είναι αυτό που μας προστατεύει από το αίσθημα της μοναξιάς και τον κίνδυνο να πέσουμε σε μελαγχολία ή ακόμα χειρότερα σε κατάθλιψη.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να θυμόμαστε ότι το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι να αποδεχτούμε την κατάσταση και να αποφασίσουμε ότι πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή.
Αντί να εστιάζουμε στον πανικό μπορούμε να αναζητήσουμε τρόπους που θα μας βοηθήσουν να αγαπήσουμε περισσότερο τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους.

 

Διαβάστε επίσης:

Γιατί μερικοί ξυπνούν με κακή διάθεση μετά τον μεσημεριανό ύπνο;

Έρευνα: Οι νέοι καταφεύγουν στα social media πριν κοιμηθούν για να αποφύγουν τα συναισθήματα

Θλίψη ή κατάθλιψη: Σε τι διαφέρουν μεταξύ τους;

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση