ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι μαρτυρά το χιούμορ σας για την προσωπικότητα και την ψυχική σας υγεία

Το χιούμορ είναι υποκειμενικό, καθώς ο καθένας από εμάς μπορεί να γελάσει με διαφορετικά ερεθίσματα, γεγονότα ή καταστάσεις. Τις τελευταίες δεκαετίες, ψυχολόγοι και άλλοι ερευνητές έχουν διερευνήσει διάφορες πτυχές του. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της έρευνας επικεντρώνεται στο τι θα μπορούσαν να λένε οι προτιμήσεις μας για την προσωπικότητα μας και την ψυχική μας υγεία.

Στυλ χιούμορ και ψυχική υγεία

Είναι γνωστό ότι το χιούμορ μπορεί να έχει ισχυρές επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική μας υγεία. Η ιδέα ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο υπήρχε από τη βιβλική εποχή. Στο βιβλίο του 1905, τα αστεία και η σχέση τους με το ασυνείδητο, ο Φρόιντ υποστήριξε ότι το χιούμορ είναι ο ψηλότερος από τους μηχανισμούς άμυνας της ψυχής, ικανός να μετατρέψει το άγχος σε ευχαρίστηση.

Πιο πρόσφατα, οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι το θετικό χιούμορ μπορεί να προσφέρει προστασία από συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Μπορεί ακόμη και να είναι ένα βάλσαμο ενάντια στον ψυχολογικό αντίκτυπο που έχει ο θάνατος ενός κοντινού προσώπου.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι τύποι χιούμορ ίδιοι. Αυτό κατ ‘επέκταση σημαίνει ότι διαφέρουν και οι επιπτώσεις τους στην ευημερία. Το 2003, για να διακρίνει καλύτερα ποιοι τύποι χιούμορ προάγουν την ψυχική ευεξία και ποιες μορφές μπορεί να είναι ενεργά επιβλαβείς, ο ψυχολόγος Ροντ Μάρτιν και οι συνεργάτες του, ανέπτυξαν το ερωτηματολόγιο «Humor Styles». Η αξιολόγηση υπολογίζει πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το χιούμορ στην καθημερινή τους ζωή, χωρίζοντάς το σε τέσσερα διαφορετικά στυλ:

-Το συγγενικό χιούμορ αναφέρεται σε πράγματα που μπορεί να θεωρηθούν αστεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Χρησιμοποιείται συνήθως για να διευκολύνει τις σχέσεις ή να κάνει τους άλλους να γελούν. Εάν έχετε στείλει ποτέ ένα αστείο meme με έναν συνάδελφο ή φίλους σας, τότε έχετε χρησιμοποιήσει αυτό το είδος χιούμορ.

αυτοσαρκασμός είναι το είδος χιούμορ που κάνει κάποιος κάνοντας πλάκα με τον εαυτό και τους παραλογισμούς της ζωής. Συχνά χρησιμοποιείται ως τρόπος αντιμετώπισης του στρες ή των δυσκολιών για να νιώσει το άτομο αυτό καλύτερα.

-Το επιθετικό χιούμορ, ως συνήθως γίνεται εις βάρος των άλλων. Περιλαμβάνει συχνά σαρκασμό, πειράγματα, «γελοιοποίηση» και κριτική.

-Το αυτοκαταστροφικό χιούμορ είναι είναι η τέχνη να «εκθέτετε» τον εαυτό σας για να λάβετε έγκριση από τους συναδέλφους σας. Αυτός ο τύπος χιούμορ μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποιον που ως συνήθως γίνεται «στόχος» για πειράγματα και τα προλαβαίνει πριν του τα κάνουν οι άλλοι.

μοναδική αίσθηση του χιούμορ που έχει ο καθένας, είναι πιθανώς ένα μείγμα από αυτά τα τέσσερα στιλ, όμως πολλοί άνθρωποι τείνουν να κλίνουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Κάθε ένα από αυτά, έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, όσον αφορά την ψυχική υγεία.

Η Τζούλι Άτκεν Σρέιμερ, ψυχολόγος ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο, λέει στο Discover Μagazine, ότι το χιούμορ που είναι αυτο-εστιασμένο, προσαρμοστικό και θετικό, γνωστό ως αυτο-ενίσχυση, μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερο ψυχολογικό όφελος, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν τα άτομα αυτά σημάδια κατάθλιψης, μοναξιάς και κακών σχέσεων με άλλους.

Αντίθετα, τόσο τα επιθετικά όσο και τα αυτοκαταστροφικά χιούμορ μπορούν να σηματοδοτήσουν προβλήματα. Ο λόγος είναι επειδή συνδέονται με τη μοναξιά και και τη χαμηλή αυτοπεποίθηση. Όσοι ακούν επιθετικό χιούμορ μπορεί να νιώθουν μοναξιά, επειδή βασίζονται στη δυναμική της ομάδας για να γελοιοποιήσουν τους συναδέλφους τους.

Διαβάστε επίσης:

Ποια χώρα είναι το χειρότερο μέρος εργασίας για τις γυναίκες

Έναρξη νέας επιχείρησης: Ποιες οι προσδοκίες και τι συμβαίνει στην πραγματικότητα

5 Tips για να κερδίσετε περισσότερα χρήματα

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση