ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι σχέση έχει η προσωπικότητα με την εντύπωση που έχουμε για την εικόνα μας;

Photo by Polina Zimmerman from Pexels

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται δυσαρεστημένοι με την εμφάνισή τους. Μία πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το 72% των γυναικών και το 61% των ανδρών, δεν νιώθουν καλά με το σώμα τους. Η δυσαρέσκεια αυτή είναι από μόνη της πρόβλημα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε άλλα αρνητικά αποτελέσματα, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση , κατάθλιψη και ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές. Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται άσχημα με το σώμα τους, είναι λιγότερο πιθανό να είναι ευτυχισμένοι και να φροντίσουν τον εαυτό τους.

Δεδομένου ότι αυτή η συναισθηματική κατάσταση είναι συχνή και μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι κάνει μερικούς ανθρώπους πιο ευάλωτους. Γι ‘αυτό οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Wollongong (Αυστραλία) πρόσφατα έθεσαν το εξής ερώτημα: Πώς σχετίζεται η προσωπικότητά σας με το πώς αισθάνεστε για το σώμα σας;

Οι ερευνητές εξέτασαν έναν μεγάλο αριθμό μελετών, που έχουν δημοσιευτεί σχετικά με τη σχέση μεταξύ προσωπικότητας και σωματικής δυσαρέσκειας, οι οποίες μαζί περιελάμβαναν σχεδόν 40.000 ενήλικες. Για να μπορέσει να συμπεριληφθεί στην κριτική τους, κάθε μελέτη έπρεπε να έχει ένα ερωτηματολόγιο, που να μετρά την προσωπικότητα των ανθρώπων και ένα ακόμη που να μετρά τα επίπεδα της δυσαρέσκειας για το σώμα τους.

Τα ερωτηματολόγια προσωπικότητας μέτρησαν τα χαρακτηριστικά του «Big Five»:

Νευρωτισμός: Η τάση να είναι κάποιος ευμετάβλητος και να αντιμετωπίζει αρνητικά συναισθήματα όπως το άγχος

Εξωστρέφεια:  Η εξωτερίκευση σκέψεων και συναισθημάτων

Ανοιχτότητα: Αφορά ένα άτομο με περιέργεια που θέλει να δοκιμάζει τα πάντα

Ευελιξία: Η ικανότητα να ανταποκρινόμαστε σε μεταβαλλόμενες καταστάσεις

Συνείδηση: Σχετίζεται με την αυτοπειθαρχία και την οργάνωση

Στη συνέχεια, οι ερευνητές έβαλαν όλα τα δεδομένα, από όλες αυτές τις μελέτες σε μια μεγάλη ανάλυση (που ονομάζεται «μετα-ανάλυση») για να εξετάσουν τη συνολική σχέση μεταξύ προσωπικότητας και σωματικής δυσαρέσκειας.

Το βασικό εύρημα ήταν ότι οι άνθρωποι που ήταν πιο νευρωτικοί, ήταν πολύ πιο δυσαρεστημένοι με το σώμα τους. Αμέσως μετά ακολούθησαν, όσοι ήταν λιγότερο εξωστρεφείς και συνειδητοί. Όλα τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες.

Photo by Polina Zimmerman from Pexels

Το μήνυμα Take-Home

Άνδρες και γυναίκες που είναι πιο νευρωτικοί και λιγότερο εξωστρεφείς και συνειδητοί, τείνουν να είναι πιο δυσαρεστημένοι με την εμφάνισή τους. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι νευρωτικοί άνθρωποι τείνουν να είναι πιο ευαίσθητοι στις απόψεις των άλλων. Επίσης μπαίνουν συχνά στη διαδικασία, να συγκρίνονται με τους άλλους. Πράγματι, ένας μεγάλος αριθμός ερευνών, που αφορούν την άποψη που έχει ο καθένας για την εικόνα του, έχουν δείξει ότι όταν κάποιος συγκρίνει την εμφάνιση του με άλλα άτομα ή τη μετρά σύμφωνα με τα κοινωνικά πρότυπα, συμβάλει στη συνολική δυσαρέσκεια για το σώμα του.

Όσον αφορά την εξωστρέφεια και την ευσυνειδησία, οι άνθρωποι που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, τείνουν να είναι πιο δυναμικοί και με αυτοπεποίθηση.

Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά, διότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ειδικούς, να εντοπίσουν όσους νιώθουν πιο ευάλωτοι. Αυτό θα είχε ως συνέπεια, να επωφεληθούν περισσότερο από τα προγράμματα παρέμβασης για την εικόνα του σώματος.

Τα δεδομένα δεν μπορούν να πουν με ακρίβεια αν ευθύνεται η προσωπικότητα για τη σωματική δυσαρέσκεια. Από τη στιγμή όμως που θεωρείται ότι είναι σχετικά σταθερή, είναι πιο πιθανό ότι αυτή τελικά οδηγεί στην κακή εικόνα που έχει ένα άτομο για το σώμα του. Επίσης θα μπορούσε να συμβεί και το αντίστροφο. Δηλαδή μία μακροχρόνια δυσφορία να φτάσει σε σημείο να επηρεάσει την προσωπικότητα.

Παρόλα αυτά δεν παύουν να υπάρχουν εξαιρέσεις. Έχουν βρεθεί ενδείξεις ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, μπορούν στην πραγματικότητα να αναδιαμορφωθούν με την πάροδο του χρόνου. Τα ειδικά προγράμματα που βοηθούν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο θετικά με την εικόνα τους είναι πολλά και αποτελεσματικά. Αυτό σημαίνει ότι αν αισθάνεστε έντονη δυσαρέσκεια με το σώμα σας, είναι στο χέρι σας να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε και συμπεριφέρεστε σχετικά με αυτό. Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση και να απευθυνθείτε σε κάποιο ειδικό που θα σας κατευθύνει αναλόγως.