ΥΓΕΙΑ

«1Day Sooner»: Eθελοντές μολύνονται σκόπιμα με κορονοϊό για την ανάπτυξη εμβολίου

Photo by Gustavo Fring from Pexels

H πλατφόρμα υγείας «Momentum», διαμορφώνεται για να επιταχύνει την ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορονοϊού, μολύνοντας σκόπιμα υγιείς, νέους εθελοντές με τον ιό. Μέχρι στιγμής, έχει προσελκύσει περίπου 1.500 πιθανούς εθελοντές για την αμφιλεγόμενη προσέγγιση, γνωστή ως «δοκιμασία πρόκληση για τον άνθρωπο». Η ιδέα κερδίζει επίσης τη στήριξη πολιτικών των ΗΠΑ.

Η προσπάθεια, που ονομάζεται «1Day Sooner» , δεν σχετίζεται με ομάδες ή εταιρείες που αναπτύσσουν ή χρηματοδοτούν εμβόλια κορονοϊού. Ωστόσο, ο συνιδρυτής Josh Morrison, ελπίζει στην ευρεία υποστήριξη για αυτό το ηθικά αμφιλεγόμενο εγχείρημα, καθώς υπάρχει προοπτική να παραχθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο πιο γρήγορα από τις τυπικές δοκιμές.

Photo by Gustavo Fring from Pexels

Αυτές, χρειάζονται πολύ χρόνο επειδή χιλιάδες άνθρωποι λαμβάνουν είτε εμβόλιο είτε εικονικό φάρμακο και στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολουθούν ποιος μολύνεται κατά τη διάρκεια της καθημερινής τους ζωής. Μια μελέτη πρόκλησης όμως, θα μπορούσε θεωρητικά να είναι πολύ ταχύτερη. Μια πολύ μικρότερη ομάδα εθελοντών θα λάβει ένα υποψήφιο εμβόλιο και στη συνέχεια θα προσβληθεί σκόπιμα με τον ιό, για να κριθεί η αποτελεσματικότητα της ανοσοποίησης.

Ο Morrison, ο οποίος είναι επίσης εκτελεστικός διευθυντής της υπεράσπισης δωρεών οργάνων στην ομάδα Waitlist Zero ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις της δημόσιας πολιτικής σχετικά με τις δοκιμές πρόκλησης, θα ενημερώνονται καλύτερα εάν υπολογίσουν και τα άτομα που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε τέτοιες δοκιμές».

Ο ίδιος λέει ότι οι άνθρωποι που έχουν εγγραφεί για να συμμετάσχουν σε μια δοκιμαστική πρόκληση τείνουν να είναι νέοι και ζουν σε αστικές περιοχές. Άρα έχουν μεγάλο κίνητρο να κάνουν κάτι εποικοδομητικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα διεξαχθεί μία μελέτη πρόκλησης. Στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί παρόμοιες ενέργειες για να καταπολεμήσουν ασθένειες, όπως η γρίπη και η ελονοσία. Μια ομάδα με επικεφαλής τον βιο-ηθικό Nir Eyal στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Brunswick, υποστήριξε τον περασμένο μήνα ότι μια δοκιμή ανθρώπινης πρόκλησης, θα μπορούσε να διεξαχθεί με ασφάλεια και ηθική.

Η προσέγγιση αυτή, κερδίζει επίσης πολιτική υποστήριξη. Αυτή την εβδομάδα, 35 μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Bill Foster (Democrat, Illinois) και τη Donna Shalala (Democrat, Florida), κάλεσαν τον διευθυντή του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών Alex Azar να εξετάσει τις δοκιμές ανθρώπινης πρόκλησης εμβολίων κορονοϊού.

Ο Charlie Weller, επικεφαλής του προγράμματος εμβολίων στο «Wellcome» στο Λονδίνο, λέει ότι η φιλανθρωπική οργάνωση, έχει αρχίσει να συζητά την ηθική και τη διοικητική μέριμνα, που αποτελούν τις δύο βασικές παραμέτρους αυτής της προσπάθειας.

Παρόλα αυτά τονίζει ότι δεν είναι ακόμα σαφές, εάν μια τέτοια δοκιμή θα μπορούσε στην πραγματικότητα να επιταχύνει την ανάπτυξη εμβολίων. Οι ερευνητές πρέπει πρώτα να καθορίσουν πώς να εκθέσουν τους ανθρώπους στον ιό, για την καλύτερη δυνατή ασφάλεια και να εξετάσουν τη δεοντολογία αυτών των μελετών.